İSG Genel Müd Vekili İsmail Gerim 'in verdiği bilgi doğru fakat herkes şu gerçeği görmüyor ya da görmezden geliyor;B sınıfı ve A sınıfı olanların yarısının belgesinin aktif olmamasının sebebi çoğunun piyasada verilen komik ücretleri kabul etmemeleridir.C sınıfları içerisinde 1500 TL ye işyerini görmeden hizmet veren o kadar çok yeni ve genç mezun var ki onlar aradan çekilse B ve A sınıfı uzmanlar da belgelerini aktif edebilir duruma gelecektir.Zaten şu anda komik fiyatlara Tehlikeli işyerlerine bakan C uzmanlar 3 yıl sonra B belgesini aldıklarında maaşları mı artacak sanki,bugün asgari ücrete bakan yarın da asgari ücrete bakacak.Benim B sınıfı arkadaşım 4000 TL yi kabul etmedi bir yıl işsiz gezdi,geçen yıl 7000 TL teklif geldi ve A sınıfı gerektiren yerlere bakıyor.şimdi bu sadece B gerektiren yerlere baksa A sınıfı olanların önü açılacaktır.Hepsi zincirleme birbirine bağlı ,Bugün 70000 C den bahsediliyor.4 sene sonra en az 150000 olur bu rakam.B sınıfı en az 40000-50000 olacak.ondan iki üç sene sonra 40000-50000 A olcak.Tabi fiyatlar da ne olacak biliyonuz mu?Benzin istasyonlarındaki gibi mesul müdürlük gibi.İşyeri başına 50-100 TL gibi olur herhalde.Kimse kızmasın bana,herkes işine geldiği gibi konuşuyor,günü kurtarmaya yönelik sadece bunlar,kimse bu mesleğin geleceğini düşünmüyor.Benim gibi çalışma hayatında yıllardır aktif olan birisi A belgesini üç beş kuruşa kullanmaz çünkü alternatifim var yani asıl işimi yapıyorum.İşsizliğin yüksek olduğu bu memlekette en çekilmez işlere bile yüzbinlerce insan başvuru yaparken işsiz yüzbinlerce müh,kimyager,biyolog vb.tabi ki de asgari ücrete bu işi yapacak.İşyerleri kesinlikle yeteri derecede denetlenmiyor,kimse kimseyi kandırmasın benim belgem aktifken ben yalnızca bir tesise bakıyordum,resmi olarak 70 saat hizmet vermem gerekiyordu ama hakkıyla yapınca bu süre yetmiyordu ki,ikinci bir işyerine de bakabileyim.Çoğunuzun üzerinde 40-50 tane işyeri var ister C olsun ister B ister A hiiiiç farketmez kimse orta ölçekli 50-100 çalışanı olan iki yada üç işyeri dışında başka işyerine bakamaz pratikte.Aksi halde kaza istatistikleri her geçen gün daha da kötüye gitmezdi.Bürokratlar bu işi içinden çıkılmaz bir yola soktular ve panikle hata üstüne hata yapıyorlar ve bu sektörü ilgilendiren tüm taraflar(işçi,uzman,devlet,işveren,sade vatandaş) herkes ama herkes büyük bir rezilliğin tam ortasında yaşıyor.
Kimi diyor uzatılsın ama sadece 1 yıl(B olmaya birkaç ayı kalanlar),kimi diyor uzatılmasın(B ve A lar),kimi diyor uzatılsın ama 2 yıl da yetmez üç yıl (ben mesleğe yeni girdim onlara 4 yıl uzattınız da bize yok mu).
Oooffff,offff bu ülkede ne zaman iş güvenliği gerçekten güvence altına alınacak bir karar versin bürokratlar sonra da uygulasınlar artık.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR VEKİLİ İSMAİL GERİM – Sayın Bakanım, müsaade ederseniz, şöyle bir, rakamları paylaşayım: Kanun’un çıktığı 2012 yılından itibaren, bilindiği gibi belgelendirme süreci başladı. Şu anda 90 bin uzmanımız var bizim ülkemizde ancak çoğu uzman belgesini aktif hâle getirmiyor. Bu da kişisel bir tercihtir yani bunu kullanıp kullanmamak onların kendi tercihleri. Bizim şu anda (A) sınıfı için 17 bin uzman oluşmuş durumda, bunların 8 bini aktif. Normal, bizim kapasitemiz aslında 14 bin uzman çalışırsa -ki bu sayılar yeterli dediğim gibi- bu sorunu çözmüş oluyoruz. Ama biz hiçbir kimseye bunu zorlayamayız. Dolayısıyla, bu kişisel tercih zamanla oturacak, bir kültür gelişmesi olacak. Ve 70 bin tane uzman var şu anda (C) sınıfında.
YAKUP AKKAYA (İstanbul) – Çalışmayanın sertifikasını belli bir süre sonra iptal edin, ne engelliyor ki?
BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanın katıldığı önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmiştir.