Sayfa 115-117 de neler yazıyormuş bakalım
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına
Komisyonda görüşülmekte olan (1/796) esas numaralı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na aşağıdaki maddenin eklenmesini arz ve teklif ederim.
Cemal Öztürk
Giresun
"MADDE… - 20/6/2012 tarihli ve
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun geçici 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "1/1/2017" ibaresi "1/1/2019" ve "1/1/2018" ibaresi "1/1/2020" şeklinde değiştirilmiştir.”
BAŞKAN – Sayın Bakan, önergeye katılıyor musunuz?
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) – Katılıyoruz Sayın Başkanım.
BAŞKAN – Bir açıklama alayım ben.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR VEKİLİ İSMAİL GERİM – Sayın Başkanım, Sayın Bakanım, değerli Komisyon üyeleri; bu teklifle… Bugüne kadar, bildiğiniz gibi, 6331 sayılı Kanun’da tehlike sınıflarına göre uzmanların görevlendirilmeleri yapılıyordu. Ancak –ben rakamları hemen paylaşabilirim-
(A) sınıfında 17.543 uzmanımız, (B) sınıfında 11.411 , (C) sınıfında ise 70 bin uzmanımız bugüne kadar belge almış durumda. Fakat bugüne kadar aktif çalışan uzman sayılarımız ise (A) sınıfı için 8 bin, (B) sınıfı için 7.201 (C) sınıfı için 15.819. Bu düzenlemeyle -daha önce yapmış olduğumuz- tehlikeli, çok tehlikeli iş yerlerine (B) sınıfı uzmanlar bakabiliyordu ve 5.427 uzman şu anda onlara, o sınıfta iş yerlerine bakabiliyor, (C) sınıfı için de 9.687 uzman bakmakta. Bu düzenlemeyle bunların devamını sağlamış olacağız.
Normalde sayılarımız yeterli ülke geneline bakıldığında ancak çoğu uzman henüz belgelerini aktif edip sahada çalışmamakta. Bu düzenlemeyle bu eksikliği gidermiş olacağız.
BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.
YAKUP AKKAYA (İstanbul) – Çok kısa…
BAŞKAN – Çok kısa, buyurun.
YAKUP AKKAYA (İstanbul) – Efendim, zaten en başta söylüyoruz, biz kanunları çıkarıyoruz, hatta bazı kanunlarımız gerçekten Avrupa normlarında ama kanunları uygulama konusunda sıkıntımız var. Dünyada 3’üncü, Avrupa’da 1’inciyiz iş kazalarında. Şimdi, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 2012 yılında çıktı. O zaman izah edildiği gibi, tehlikeli, çok tehlikeli, tehlikeli ve normal iş yerleri olarak (A), (B), (C) diye ayrıldı. Şimdi, iş sağlığı, iş güvenliği uzmanlarına bu tarihten sonra bir sertifikasyon çalışması yapıldı. Bu sınıflarına göre bu sertifikasyonla o iş sağlığı, iş güvenliği uzmanları o iş yerlerini denetleyecekti. Şimdi, bu getirilen düzenlemeyle –ki devam eden bir uygulamasiz (B) sınıfı sertifikasyonu olanlara (A) sınıfı iş yerlerini denetleme yetkisini, (C) sınıfı sertifikasyonu olanlara (B) sınıfı iş yerlerini denetleme yetkisini veriyoruz. Şimdi, burada denetim elemanlarının sayısını çoğaltmak adına bir şey yapılmıyor. Sayın Başkanım, bakın, Soma’yı, Ermenek’i, daha Şirvan’ı, bu madenlerde yeni yaşadık. Yani düşünün,
Şirvan’da (B) sınıfı bir iş sağlığı, iş güvenliği uzmanının o madeni denetlemesinin başımıza neler açtığını görebiliyoruz. Yani buna göre, çıkarılan kanunları uygulamak yerine, süreleri uzatmak çok doğru bir yaklaşım değildir. Bunu ifade etmek istedim.
BAŞKAN – Teşekkür ederim. Sayın Bakan, önergeye katılıyor musunuz?
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) – Katılıyoruz.
BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) – Başkanım, ben bir söz istemiştim.
BAŞKAN – Buyurunuz Sayın Kuşoğlu.
BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) – Sayın Bakanım, katılıyorsunuz ama bu konu biraz önce Yakup Bey’in söylediği şekilde birkaç yıl önce çıktı ve devamlı olarak uzatıldı. Epey zaman oldu. Hangi yılda çıkmıştı?
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR VEKİLİ İSMAİL GERİM – 2012.
BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) –
2012’den beri sürekli olarak da uzatıldı uygulaması. Yani burada kabahatli olan biziz devlet olarak, bu işi uzatarak. B
u işi yapmak isteyenler önce çok hevesle başladılar, kurslara katıldılar ama sürekli olarak uzatıldı, uzatıldı, bu şekle büründü. Şimdi, özellikle, tehlike sınıf derecesi yüksek olan yerlerin denetimini, gerçekten henüz o seviyeye gelmemiş uzmanlara denetlettirmek bu durumda çok doğru bir şey değil, yanlış iş yapmış oluyoruz ve daha sonra olabilecek sorunlarda, sıkıntılarda, ölümlerde de sorumluluk almış oluyoruz. Bu çok doğru değil.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) – Kısa bir açıklama yapabilir miyim Başkanım?
BAŞKAN – Buyurun Sayın Bakanım.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) – Ben muhalefet partilerinden milletvekillerimizin yaptığı bütün eleştirilere katılıyorum. Yani başta yapılan eleştiri de öncelikte olmak üzere
kanunları çıkarıyoruz ama daha sonra uygulama aşamasına gelince gerekli hazırlıkları idarelerimiz yeterince yapamadığı için uygulamayı erteliyoruz; bu doğru değil. Benim bu konuya olumlu görüş vermemin sebebi, maalesef yeterli uzman sayısı şu an itibarıyla oluşmadığı için böyle bir ötelemenin zorunlu olması ama ilgili kuruluşun da mutlaka ve mutlaka her türlü tedbiri alıp iş sağlığı ve güvenliği gibi…
YAKUP AKKAYA (İstanbul) – Sayın Bakanım, dört sene oldu.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) – Bir dinlerseniz beni, ben de size…
YAKUP AKKAYA (İstanbul) – “Yeterli uzman sayısı yok.” diyorsunuz da dört sene oldu Sayın Bakanım.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) –
Şu anda uzman sayısı yeterli mi?
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR VEKİLİ İSMAİL GERİM – Tabii, yeterli, kesinlikle.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) – Yeterli.
Niye o zaman uzatıyoruz?
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR VEKİLİ İSMAİL GERİM – Sayın Bakanım, müsaade ederseniz, şöyle bir, rakamları paylaşayım: Kanun’un çıktığı 2012 yılından itibaren, bilindiği gibi belgelendirme süreci başladı.
Şu anda 90 bin uzmanımız var bizim ülkemizde ancak çoğu uzman belgesini aktif hâle getirmiyor. Bu da kişisel bir tercihtir yani bunu kullanıp kullanmamak onların kendi tercihleri.
Bizim şu anda (A) sınıfı için 17 bin uzman oluşmuş durumda, bunların 8 bini aktif. Normal, bizim kapasitemiz aslında 14 bin uzman çalışırsa -ki bu sayılar yeterli dediğim gibi- bu sorunu çözmüş oluyoruz. Ama biz hiçbir kimseye bunu zorlayamayız. Dolayısıyla, bu kişisel tercih zamanla oturacak, bir kültür gelişmesi olacak. Ve 70 bin tane uzman var şu anda (C) sınıfında.
YAKUP AKKAYA (İstanbul) –
Çalışmayanın sertifikasını belli bir süre sonra iptal edin, ne engelliyor ki?
BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanın katıldığı önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler...
Kabul edilmiştir.