arkadaşlar bunda hala kafa karışıklığı olmasını anlamakta zorluk çekiyorum.
UZMAN OLMASI ŞART DEĞİL, HERKES RİSK ANALİZİ YAPABİLİR...!!!
Yönetmeliğe baktığınızda ne diyor; "işveren risk analizi yapar veya yaptırır." buradan ne çıkıyor; işveren isterse risk analizini kendisi yapabilir.yapmazsa ne olur peki; başkasına yaptırabilir. dikkat ederseniz "şu yada bu kişi" yapar, yapabilir demiyor. ÖNEMLİ OLAN VE ASIL OLAN SORU ŞUDUR; BU EKİPTE UZMAN OLACAK MI OLMAYACAKMI.YADA OLMALIMI OLMAMALIMI... bir ekip yapabilir diyor.bu ekipte sadece doktor da olabilir.sadece uzmanda olabilir.her ikiside olabilir.yada her ikiside olmayabilir.ancak olması zorunlu olanlar var; işveren, ik-mali işler sorumlusu, bakım sorumlusu, üretim sorumlusu, .... gibi işletmede bulunan ana bölümlerin sorumluları ve kilit rol oynayan çalışanlar.ve tabi işletmede seçilmiş çalışanlar.
ne dedik işveren yapar yada yaptırır.yani;
1- eğer kendisi yaparsa kuracak bu ekibi,ilgili dokümanları hazırlayıp yapacak-nitekim eczacı bir arkadaşım (yanında sadece 2 kişi çalışıyor) kendisi yapmış risk analizini.inceledim.gayette başarılı.
2-işveren risk analizini başkasına yaptırırsa; sorun sanırım burada çıkıyor.uzman olacakmı, olmayacakmı. imza atacak mı atmayacakmı.(bakanlıkla görüşmelerim ışığında yardımcı olmaya çalışıyorum.)50 den fazla çalışan varsa zaten mutlaka uzman bu ekipte yer almalıdır.50 den az çalışan varsa ne olacak.?????işveren gidip bu işi bilen bir kimse (kimyager, muhasebeci, tatlıcı, sinemada yer gösteren.........) ile anlaşacak ve risk analizini yaptıracak.neden böyle garip meslekleri yazdım çünkü "işveren destek alır diyor.uzmandan destek alır demiyor" konuyu daha net anlaşılsın diye biraz uzatıyorum.
tabi ki bu işte destek alınacak kişi -ilk akla gelen en azından- isg uzmanıdır.bu kişiden destek alımı nasıl olacaktır peki.??
1-uzman gelir -hayrına, para almadan veya faturasız şekilde para alarak yada faturalı para alarak- risk analizi ekibine gerekli eğitimi verir.dokümanları sağlar, fotoğrafları çeker, birlikte gezer gibi gibi..gereken destek ne ise verir ve oradan ayrılır.risk analizinin altına imza atmaz.sorumluluğu elbette vardır.ama destek verdiği ne ise o konuda sorumluluğu vardır sadece.fatura karşılığında para alırsa bunu altta açıkladım.
2-uzman gelir ekibi kurar,gerekli eğitimi ve risk analizi çalışmasını yapar, risk analizini ekiple birlikte çalışmalarını yapar, hazırlar ve gider.burada önemli nokta şu; işveren uzmanında bu işte tam manasıyla sorumlu olmasını isterse yani altına imzasını atmasını isterse o zaman ya uzmana 1 günlük (risk analizi çalışmasıda bu güne denk gelecek) sigorta yaptırır.veya fatura karşılığında para verir (yani yasal olarak hizmet satın alır.) yada "benim için farketmez imza atmasa da olur" derse o zaman parayı elden verir, fatura istemez.uzmanda altına imza atmaz...bu kadar.