50 kişi altı firmalarda risk analizi

Günkut

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Kas 2012
Mesajlar
113
Tepki puanı
96
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Hiç denetleme geçirdiniz mi yada gördünüz mü bilmiyorum ama bu konuda çok sıkıntı çıkarıyorlar. Ben okuduğumu değil, başımdan geçeni anlatıyorum. Bir taslak çıkarmışlar, ordan hareket ediyorlar. Yazanla uygulanan aynı değil emin olabilirsiniz.
 

Mustafa ULUSOY

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
441
Tepki puanı
597
Meslek
Uzman (C)
Değerli arkadaşlar, bazı arkadaşlarımız yanlış yönleniyor. Olabilir insanlık halidir elbet, ancak genelde taslağa bakıyorsunuz, hatta farkında olmadan taslağı yayımlıyorsunuz. Bu sebepten 10 kişinin altı üstü konusunu unutmanız gerekir. Taslakta evet var, ama taslak başka, yönetmelik başka bir şeydir. Geçerli olan güncel yönetmeliktir. Yönetmeliğe göre değerlendirmeniz gerekir.
Genel olarak açılan konuyla ilgili belirtmek istediğim hususlar,
  • 1-Risk değerlendirmeleri işverenin oluşturduğu ekiple beraber yapılmalıdır. (R.D Yönetmeliği Mad.6)
  • 2-Dışarıdan da ekibe destek olma kaydıyla iş güvenliği uzmanları hizmet verebilir. (R.D. Yönetmeliği Mad.6 2. Bent)
  • 3-Kişi sayısını unutun. Tüm iş yerleri acil durum planı, tahliye, eğitim ve risk değerlendirme yapmalıdır. (6331 sayılı Kanunun 10, 11,12,16,17. maddeleri ve ne zaman yapılacağı ile ilgili Madde 38 1. bent c fıkrası)
  • 4-Risk değerlendirme de yönetmeliğe göre hazırladığınız formatta hazırlanmalıdır. (R.D. Mad. 11)
  • 5-Risk değerlendirmenin yapılabilmesi için yasal olarak mevcut ekipteki çalışanlar yer alabilir. İş Güvenliği uzmanının henüz çalışma zorunluluğu yok ise o iş yerindeki yönetmelikte belirtilen mevcut ekip risk değerlendirmeyi yapabilir. (R.D. Yön. Geçiçi madde 1, 6331 Mad. 38)
  • 6-Dışarıdan iş güvenliği uzmanı unvanı ile imza atmanız doğru değildir. Çünkü sizler o iş yerinde sağlık güvenlik hizmetini fiili olarak yürten iş güvenliği uzmanı değilsiniz. Destek danışmanı olarak imzalayabilirsiniz. (R.D. Yön. Madde 6 1. bent ,b fıkrası)
  • 7-Hatta yönetmeliğe göre dışarıdan ekibe destek vermek için bırakın B sınıfı, A sınıfı olmayı, iş güvenliği uzmanı olma şartı bile yoktur, destek olacak kimselerde her hangi bir nitelik aranmamıştır. (R. D. Yönetmeliği Mad.6 2. bent)
  • 8- Özellikle forumlardan, forumdaki sohbet yerlerinden bilgi almak yerine mevzuattan ve yönetmelikten bilgi almayı tercih etmenizde fayda vardır, yönetmelikte geçen cümlelerde sıkıntı yaşadığınızda forumda paylaşıp sormanızda fayda vardır.





http://www.bilgin.net/CSGBmevzuatCDsi/6331-1/04291212RiskDegYone.pdf
http://www.bilgin.net/CSGBmevzuatCDsi/6331-1/ISGkanunu300612.pdf

Saygılarımla.
Berkay Yalçın[/

Çok güzel özetlemişsiniz Berkay Bey. Bunun üstüne laf söylemek doğru değil ama Risk Analizi yapacak kişinin ilkokul diploması olma zorunluluğu bile yok da denebilir bence. Esas zorunluluk bunlar değil tabi. Oturduğumuz yerden risk analizi hazırlanmaz. Ekip kurmakta ki en büyük olay herkesi olayın içine dahil etmek zaten. Dolayısıyla uzman veya uzman olmayan (belgesi olmayan) kişinin esas işi REHBERLİK.
Saygı ve sevgilerimle
 

Mustafa ULUSOY

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
441
Tepki puanı
597
Meslek
Uzman (C)
Sev
Mustafa bey siz bu konuyu iyisi mi baştan bir okuyun. Olaya nerden girmişsiniz, bizim konuştuğumuzla ne ilgisi var? Biz risk analizi yaptırmayacak mı diyoruz, dikkatli okuyun. Alakasız yazılan şeyler kavram kargaşasına yol açıyor.
Sevgili kardeşim,
Aslında birbirimizi iyi anlıyoruz. Sadece kafa karışıklıkları var. Aklınızda taslak yönetmelik kalmış olabilir, doğaldır. Berkay beyin mesajı her şeyi açıklıyor zaten. Ben öyle dedim sen böyle dedin konularına hiç girmek istemem. Bu konular zaten her gün forumda yazılıyor tartışılıyor. 6331 sayılı yasa ve 29 Aralık 2012 de Resmi gazetede yayınlanan Risk Değerlendirmesi yönetmeliği tam olarak okunursa zaten başka bir değerlendirmeye gerek yok.
Bu arada ben alakasız şeyler yazmadım, farklı kişilere farklı cevaplarım olmuş olabilir. Şu anki mevcut mevzuat itibariyle ne kişi sınırlaması ne de tehlike grubu sınırlaması yoktur. Tek söylemeye çalıştığım bu.

Saygı ve sevgilerimle
 

Mustafa ULUSOY

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
441
Tepki puanı
597
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar tehlikeli sınıfta yer alan metal sektörün de bir firmaya risk değerlendirme yapacağız ,henüz mayısta sınava gireceğim,risk değerlendirme yaparken referans olabilecek örnek çalışmalar varsa gönderebilir misiniz?
Ceyda Hanımla benzer durumdayım ,Sn Femida yardımcı olursanız çok memnun olurum ,Selamlar..

Değerli arkadaşım,
Şu an elimde bir çalışma hazırlıyorum, bitince paylaşmayı düşünüyorum. Ancak izninizle birkaç şey yazmak isterim.
  1. Referanslardan önce Kanun, Tüzük ve yönetmelikleri okursanız, hem sınava çok güzel çalışmış olursunuz hem de işinizi çok daha doğru yapmış olursunuz. Zira bazı yanlış değerlendirmeler sizi yanlış yönlendirebilir.
  2. Risk Değerlendirmesi yapacağınız firmada Risk Değerlendirme ekibi kurar iseniz hem yönetmeliğe uymuş olursunuz hem de onlardan çok güzel bilgiler edinmiş olursunuz. Çünkü unutmamalıyız ki her işletmedeki fiziki yapı ve personel yapısı farklıdır.
  3. Mesela; Tüzükten öğrendiniz makineler arası mesafe en az 80 cm. olmalıdır. Eğer o iş yerinde makineler arası mesafe 80 cm. ve yukarısındaysa bunu Risk değerlendirmesinin içine almaya zaten gerek yok. Mesela; o iş yerinde tavan vinci yok ise tavan vinci ile ilgili tehlike ve riskleri yazmaya da gerek yok.
  4. Özetle bilmek zorunda olduğunuz kısım MEVZUAT ve de özellikle İSG Tüzüğü. Belki elinizde yoktur belki de başka arkadaşların işine yarayabilir diye hem tüzüğü hem de işinize yarayabilecek Metal Sektöründe İSG Rehberi dokümanlarını ekte paylaşıyorum.
Saygı ve sevgilerimle
 

Ekli dosyalar

  • İSG Tüzüğü-2389.pdf
    681.5 KB · Görüntüleme: 144
  • Metal sektöründe İSG Rehberi.pdf
    5.7 MB · Görüntüleme: 149

z_yılmaz

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Kas 2012
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
arkadaşlar bunda hala kafa karışıklığı olmasını anlamakta zorluk çekiyorum.

UZMAN OLMASI ŞART DEĞİL, HERKES RİSK ANALİZİ YAPABİLİR...!!!

Yönetmeliğe baktığınızda ne diyor; "işveren risk analizi yapar veya yaptırır." buradan ne çıkıyor; işveren isterse risk analizini kendisi yapabilir.yapmazsa ne olur peki; başkasına yaptırabilir. dikkat ederseniz "şu yada bu kişi" yapar, yapabilir demiyor. ÖNEMLİ OLAN VE ASIL OLAN SORU ŞUDUR; BU EKİPTE UZMAN OLACAK MI OLMAYACAKMI.YADA OLMALIMI OLMAMALIMI... bir ekip yapabilir diyor.bu ekipte sadece doktor da olabilir.sadece uzmanda olabilir.her ikiside olabilir.yada her ikiside olmayabilir.ancak olması zorunlu olanlar var; işveren, ik-mali işler sorumlusu, bakım sorumlusu, üretim sorumlusu, .... gibi işletmede bulunan ana bölümlerin sorumluları ve kilit rol oynayan çalışanlar.ve tabi işletmede seçilmiş çalışanlar.
ne dedik işveren yapar yada yaptırır.yani;
1- eğer kendisi yaparsa kuracak bu ekibi,ilgili dokümanları hazırlayıp yapacak-nitekim eczacı bir arkadaşım (yanında sadece 2 kişi çalışıyor) kendisi yapmış risk analizini.inceledim.gayette başarılı.
2-işveren risk analizini başkasına yaptırırsa; sorun sanırım burada çıkıyor.uzman olacakmı, olmayacakmı. imza atacak mı atmayacakmı.(bakanlıkla görüşmelerim ışığında yardımcı olmaya çalışıyorum.)50 den fazla çalışan varsa zaten mutlaka uzman bu ekipte yer almalıdır.50 den az çalışan varsa ne olacak.?????işveren gidip bu işi bilen bir kimse (kimyager, muhasebeci, tatlıcı, sinemada yer gösteren.........) ile anlaşacak ve risk analizini yaptıracak.neden böyle garip meslekleri yazdım çünkü "işveren destek alır diyor.uzmandan destek alır demiyor" konuyu daha net anlaşılsın diye biraz uzatıyorum.

tabi ki bu işte destek alınacak kişi -ilk akla gelen en azından- isg uzmanıdır.bu kişiden destek alımı nasıl olacaktır peki.??
1-uzman gelir -hayrına, para almadan veya faturasız şekilde para alarak yada faturalı para alarak- risk analizi ekibine gerekli eğitimi verir.dokümanları sağlar, fotoğrafları çeker, birlikte gezer gibi gibi..gereken destek ne ise verir ve oradan ayrılır.risk analizinin altına imza atmaz.sorumluluğu elbette vardır.ama destek verdiği ne ise o konuda sorumluluğu vardır sadece.fatura karşılığında para alırsa bunu altta açıkladım.
2-uzman gelir ekibi kurar,gerekli eğitimi ve risk analizi çalışmasını yapar, risk analizini ekiple birlikte çalışmalarını yapar, hazırlar ve gider.burada önemli nokta şu; işveren uzmanında bu işte tam manasıyla sorumlu olmasını isterse yani altına imzasını atmasını isterse o zaman ya uzmana 1 günlük (risk analizi çalışmasıda bu güne denk gelecek) sigorta yaptırır.veya fatura karşılığında para verir (yani yasal olarak hizmet satın alır.) yada "benim için farketmez imza atmasa da olur" derse o zaman parayı elden verir, fatura istemez.uzmanda altına imza atmaz...bu kadar.
 

z_yılmaz

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Kas 2012
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar risk degerlendirmesi yapılması için İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği Taslağı
göre ekibi kurman gerekiyor ve bu ekibinde kimlerden oluşması gerektiği madde madde belirtilmiş. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki işyerlerinde uygulanır.
MADDE 6 - (1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Oluşturulan ekipte aşağıdakiler yer alır:
a) İşveren veya vekili,
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri,
c) İşyerindeki çalışan temsilcileri,
ç) İşyerindeki destek elemanları,
d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.
(2) 10`dan az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, risk değerlendirmesini işveren kendisi yapabilir.
(3) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.
(4) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin etmek; bu kişi veya kişiler ise sağlanan bilgi ve belgeleri korumak ve gizli tutmakla yükümlüdür.
 

Mustafa ULUSOY

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
441
Tepki puanı
597
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar risk degerlendirmesi yapılması için İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği Taslağı
göre ekibi kurman gerekiyor ve bu ekibinde kimlerden oluşması gerektiği madde madde belirtilmiş. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki iş yerlerinde uygulanır.
MADDE 6 - (1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Oluşturulan ekipte aşağıdakiler yer alır:
a) İşveren veya vekili,
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri,
c) İşyerindeki çalışan temsilcileri,
ç) İşyerindeki destek elemanları,
d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.
(2) 10`dan az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, risk değerlendirmesini işveren kendisi yapabilir.
(3) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.
(4) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin etmek; bu kişi veya kişiler ise sağlanan bilgi ve belgeleri korumak ve gizli tutmakla yükümlüdür.
[/quote
Sevgili Arkadaşım,
Taslak bu, şu an için geçerliliği yok. Kafanızı karıştıracaksa eğer taslakları hiç okumayın. Mevcut mevzuata göre hareket etmek lazım. Ne zaman yazdığınız taslak yönetmelik olarak çıkar ve eskisini bir şekilde iptal ederse ancak o zaman uygulamak ve uymak için dikkate alırız.
 

hiyidikici

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Nis 2012
Mesajlar
7
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
PEKİ RİSK ANALİZİNİ VE ACİL DURUM EYLEM PLANINI SEZONLUK ÇALIŞAN YERLERDE YAPMAK ZORUNDA MI?
 

hiyidikici

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Nis 2012
Mesajlar
7
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)

mustafa bey öncelikle cevabınız için teşekkürederim fakat bişey daha sorucam, daha önce nerde okuduğumu hatırlıyamadığım bir yazıda 6 ay sürekli olarak çalışma olmıyan işletmelerde geçerli değildir gb bişey hatırlıyorum o yuzden bian kafam karıştı, 6331 de böyle bişeyden söz etmiyor fakat sizin bilginiz var mı?
 

merve tekin

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Eyl 2012
Mesajlar
30
Tepki puanı
8
Meslek
Uzman (C)
risk analizini üş güvenliği uzmanının yapabilmesi için bir osgb de mi çalışması gerekiyor? bu sekilde yeni bi yönetmelik çıktı mı böyle bişey duydum
 

attwistme

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Haz 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
Benim Sorum Şu;
C sınıfı Uzmanım ve 3 çalışanı olan çok tehlikeli sınıftaki bir işyeri risk analizi istiyor. Yapabilir miyim?
 

Sedat Bilgen

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 May 2012
Mesajlar
18
Tepki puanı
24
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (A)
Evet, yapabilirsin. Risk analizi yapmak için sınıf önemli değil. Hatta aramızda kalsın, C sınıfı uzman olmak bile gereksiz.
 

Kemal Erdal Çelen

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Ocak 2013
Mesajlar
296
Tepki puanı
451
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Arkadaşlarımın dikkatine:
Aşağıdaki dosya dışında ayrıca:


Aynı işverenin farklı sicil ve tehlike sınıflarında iş yerleri bulunması durumunda iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırılması yönünden 50 çalışan sayısı hesabı göz önüne alınırken her iş yeri bağımsız olarak düşünülmelidir.

Kalın sağlıcakla
 

Ekli dosyalar

  • İş Güvenliğinde Merak Edilen.docx
    28.8 KB · Görüntüleme: 124

Fatih YEDİC

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Kas 2012
Mesajlar
22
Tepki puanı
11
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Selamlar
Konuya bir süredir kimse bir şey yazmamış:) Arkadaşlar daha önceden hararetle tartıştığımız ve aşağı yukarı herkesin hem fikir olduğu bir husus vardı, tehlike sınıfına bakılmaksızın şuan tüm iş yerleri; risk analizi-acil durum eylem planı- iş güvenliği temel eğitimi yaptırmak zorunda( bunları zaten iş verenlerin çoğu işi bilmedikleri için kendi yapamıyor) ve bunu bir uzmanı iş yerinde bir gün sigortalı göstererek yaptırabiliyor, bu geçerli ve kanuna da uygun bir yoldu veya şirketin vardır faturanı kesersin, bu iki yolun ikisinde de iş güvenliği uzmanını destek elemanı olarak tanımlarsın, zaten yönetmelikte dışardan destek alabilirsin diyor. Bütün bu bahsettiklerim içerisinde geçerliliğini yitiren bir durum var mı ?
 

Bülent Akyol

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
10
Tepki puanı
6
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Öncelikle OSGB dışında iş güvenliği hizmetleri için fatura kesmenin doğru olmadığını, hatta bu yolla kendi adına vergiye tabi olarak fatura bastırıp iş güvenliği, risk analizi gibi konularda hizmet bedeli gibi faturalar kesen arkadaşlarımızın ceza aldıklarını duydum. Bu konunun teyid edilmesini istiyorum.

İkincisi, risk değerlendirmesini kimin veya kimlerin yapabileceği konusunda kesin bilgisi olan var mıdır? Örneğin tek başına işveren kendisi, iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi risk değerlendirmesi yapıp tek imzayla işi bitirebilir mi? Çok basit bir örnek; bir çalışanı olan az tehlikeli sınıfta bir işletmede risk değerlendirmesini kim yapabilir?
 

senemmm

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Şub 2013
Mesajlar
12
Tepki puanı
3
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
Risk analiz tarihi kasım ama inşaat başlama ruhsat tarihi 6 ağustos. aradaki birkaç ay problem yaratır mı?
 

dilekaltinok

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Ocak 2012
Mesajlar
212
Tepki puanı
715
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
İkincisi, risk değerlendirmesini kimin veya kimlerin yapabileceği konusunda kesin bilgisi olan var mıdır? Örneğin tek başına işveren kendisi, iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi risk değerlendirmesi yapıp tek imzayla işi bitirebilir mi? Çok basit bir örnek; bir çalışanı olan az tehlikeli sınıfta bir işletmede risk değerlendirmesini kim yapabilir?[/quote]
Risk değerlendirme yönetmeliğini okumanızı tavsiye ederim
 

senemmm

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Şub 2013
Mesajlar
12
Tepki puanı
3
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
sanırım anlaşılmadı yada açık yazamadım. 2 iş güvenliği uzmanı var zaten. risk analizi kasım tarihli hazırlandı. ama ruhsat ağustosta alındı. sorun ruhsat tarihinden itibaren mi risk analizi gözükmeli? iki ay için ceza yazılabilir mi?
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.