Tartışma : 2019 Yılında C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlarının Tehlikeli Firmalara Bakamaması

isaret

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Eki 2015
Mesajlar
98
Tepki puanı
212
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
2 yıllık aöf isg mezunu c sınıfı uzmanlar ile yüksek lisans yaparak B sınıfı uzman olanlar saha tecrübesi olmadığı sürece aynı yeterliktedir bence. Ben bir fark göremiyorum. Zaten saha tecrübesi ile kendini kanıtlamış donanımlı B sınıfı uzmanların C sınıflarının çalıştığı işlerde gözü olmuyor. Onları piyasası tecrübeli donanımlı uzman tercih eden büyük firmalar.

2023'te A sınıfı uzman olacak olanlar da şuan A sınıfı uzman olan birçok kişiden çok daha donanımlı olacaktır. Piyasada kendilerine pay alabilmek için herkes kendisini daha fazla geliştirmeye çalışacak çünkü. Ancak bu şekilde iş güvenliği ileri taşınabilir. Aman benim payım azalmasın kimse A olmasın derdine düşerek değil.

Aynen öyle, osgb haricinde, diğer şirketler, fabrikalar vs. Donanıma bakar, yapabileceğin başka işlere... İş güvenliği, geçici bir iş, yan iş gibi görülüyor.
Bakın ilanlarda Mühendis arıyor, kimyacı, insan kaynakları uzmanı arıyor... Neden o işi de yaptıracak... Bu yüzden ne kadar belgen var, ne kadar farklı alanlarda uzmanlığın var, ek iş tecrüben var bunlar çok önemli...
B sınıfı belgesi aldım, hadi bana verin 4/5 bin, ben önce de bunu anlattım, zihniyetimi sorguladılar... Tecrübe deniyor ama çoğu B sınıfı bu durumda, çalışmamış, iş para beğenmemiş, ya da bulamamış...
Dershanecilik örneği verdim, Binlerce öğretmen var, ilk girersin, para bile vermezler, stajyerlik, vs... Ama ben 1 öğretmenin bile bunlar piyasayı düşürüyor dediğini duymadım. Yıllarca işe alım yaptım, Elindeki belge diploma sana işi vermez, cvnin gücü verir...Çalışmazsan gelişemezsin.. durum bu..
mağaza müdürlüğü yaptım... Biri 5 bin verir, yabancı, büyük şirket 10 verir, yerel küçük şirket 3 bin.. kimse de bunlar piyasayı düşürüyor demez.. Çünkü 10 binlik işi alman sana bağlı, deneyimin ne, yabancı dil, diploma senin tavrın( ki en önemlisi) belirler...
Ama hiçbir işte, diplomamı belgemi verip gelmeyim yok, ama burada var... işte piyasayı düşüren de bu...
Ama herkes başkalarına kızıyor, sisteme kız...Bu sistem 2020 ye ertelenmiş, sistem dışı kalan kişiler mağdur. onlarda düzenleniyor. doğru olan bu..
ama kimse kusura bakmasın herkesin derdi para, kendine dürüst olmak lazım... Ki bu düşünce de kötü değil, sende haklısın, o da haklı...
Ama kısa yoldan uzman olup, Gün süresiyle belge alıp, Ya da üst sınıfa bakarak gün doldurup( bende dahil) şimdi ben yükseldim, gelsin demek olmuyor..
kimse bakamıyorsa, eşitlik gelmişse, kanunda yürürlüğe girmişse tamam...
Bırakalım Tüm süreler eşitlensin... Herkes, alan artması, zorunluluk gelmesi için çalışması lazım...
 

Görkem Güzel

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Nis 2013
Mesajlar
36
Tepki puanı
44
Meslek
Uzman Adayı (C)
Bence bundan sonra kamu ve az tehlikeli işyerlerinin hizmet alma zorunluluklarının ertelenmesi konusunda tepki gösterilmeli, C sınıfı uzmanlara verilen mecburi haklar için değil. İnsani olan budur. C sınıfı tehlikeli sınıfa bakmaya devam ediyor diye iş güvenliği ölmedi, kamu ve az tehlikeli işyerlerinin hizmet alması 2020 temmuza ertelendiğinde zaten ölmüştü. bu sebepten kendi adıma vicdanım rahat, çünkü gördük ki mevzu iş güvenliği değil, C sınıflarından boşalacak yerlere B lerin, B lerden boşalacak yerlere A ların geçme mevzusuymuş.
 

ramazan ramazan

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Şub 2013
Mesajlar
16
Tepki puanı
26
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
6331 sayılı isg kanunu 2012 yılında çıktı. Geçen süreler boyunca küçük küçük dokunuşlarla işin ucuzlatılması sağlandı. İş ucuzlayınca kalite de düştü. Zamanla iş mecrasından uzaklaştı. Zaten iş sağlığı ve güvenliğini ülkemizde uygulamak çok iddalı bir iş. Kültürü olamayan, öngör - önlem al kavramları, her kes için yeni bir din getirmek gibi zor olsa gerek. Denetimlerin %2 yi geçmediği bir düzende bu işler hakikatten zor.
 

ramazan aktan

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Ocak 2019
Mesajlar
22
Tepki puanı
34
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
arkadaslar komisyonla ilgili bir duyum alan varmi. varmi uzatmayla ilgili bir gelisme duyan
 

senay vatansever

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Ocak 2018
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Komisyon görüşmesi gerçekleştimi?
 

Ziya Bark

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Mar 2017
Mesajlar
34
Tepki puanı
89
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Uğraşan herkese teşekkür ederim kendi adıma.. Bizler uğraşırken b sınıfı uzman arkadaşlar ses çıkarmıyordu onlar uğraşırken lütfen biz destek çıkalım. Bu meslek hepimizin A'sı B'si C'si yok.. Birlik olalım yok olmayalım..
 

isaret

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Eki 2015
Mesajlar
98
Tepki puanı
212
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Tüm metni okudum, herkes kendince bir açıklama yapıyor. Haklı haksız, Benim faydama, onun faydasına.. Ama bir kişi sırf muhalefet olmak için, kavga etmiş... Deneyimsiz diyor, Sanki 6 ayda belge alıp B sınıfı olan çok deneyimli... İşten çıkarılıyor diyor, işten çıkarılanlar C sınıfları, B sınıfı da yüksek maaş iş istiyor. Bunları anlat... sonra da halkçılıktan bahsediyor.. Onun, öbürünün hakkını savun, kimse bir şey demez... Sırf muhalefet, halkçı olan olaya 2 yerden bakar, bu da haklı, o da haklı, ama ben bunu destekliyorum der. kimse bir şey demez, ama sırf muhalefet kavga olsun... Bizimde burada, facebook ta yaptığımız bu maalesef... Herkes kendine dürüst değil ki! Bir taraftarcılık var... Herkes kendi çıkarına, bana ne fayda getirir diye bakıyor, ama yalandan isg bahane ediliyor. Kanunun ertelenmesi mi zarar veriyor, uzmanların üst sınıfa bakması mı? Çünkü ertelenen zaten kanun, ertelenmiş o... Şu anki sistemin dışarıda bıraktıkları için düzenleme... Herkes Bir taraf seçiyor, yetkililer vs. Taraf olmana gerek yok ki, Bu insanların bu sorunları var de, anlat, Çünkü her sınıfın sorunu var, her sınıf hak yemiş hakkı yenmiş genelde... Saygınlık diyorlar, sistemin bu elemanları ile saygınlık gelmez. Hakaret, küçümseme, aşağılama, dışlama, alay ne ararsan var... Saygınlık kazanılan bir şey, eğitimle, belgeyle, toplulukla alınan bir şey değil...
 

iteq

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Mar 2012
Mesajlar
30
Tepki puanı
28
Geçmişten bugüne doğru sürece baktığımda İş Güvenliği konusunun sürekli kan kaybetmekte olduğunu görüyorum.

-15 sene öncesi kendi üniversite zamanımda, kendi lisans eğitimlerinin devamında yüksek lisans yapanlar 1 sene daha sürekli okula gelerek , sınavlarına girerek lisans eğitiminde olduğu gibi devam sağlayarak, yüksek lisans eğitimlerini tamamlıyordu. Geçenlerde cep telefonuma gelen iş güvenliği yüksek lisansı reklamında 2 haftada 1 cumartesi gelerek toplamda 6 ay , yani net olarak 12 günde yüksek lisansın yapılabileceği bilgisi verilmekteydi.

-Ben 2011 de ilk kez C sınıfı için kursa gittiğimde verdiğim ücret 1500 tl idi aradan geçen 8 yıla rağmen kurs ücretleri aşağı indi.

-2013-2014 yılı C sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşları ortalama olarak 2200-2500 + yol + yemek bandında idi. Bugünlerde ise ya bu kadar ya da daha az.

Bu meslek adına üzgünüm. Kariyer planlaması için uygun olmaktan günden güne uzaklaşıyor. İş Güvenliği Uzmanlığı mesleğinden keyif alarak , isteyerek yapan sayısı azalıyor. Farklı niteliklere sahip olup uzmanlık yapanlar ise meslekten çıkmaya çabalıyor. İşin en nihayetinde ; tecrübe sahibi iş güvenliği uzmanı olmak pek prim yapmıyor eğer gerçekten iş güvenliğine o firmada önem verilmiyorsa. Tecrübeli bir İş Güvenliği Uzmanı gelsin de bize tavsiye ve önerilerde bulunsun , ben de iş kazası yaşamamak için ona göre çalışayım diye düşünen , böyle bir irade gösteren firma sayısının çok fazla olduğunu düşünmüyorum.
 

kmlbkrcn

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Tem 2017
Mesajlar
17
Tepki puanı
13
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Yazıda 'c sınıflarının tehlikeli firmalara bakmasını istemiyoruz' gibi bir ibare kullanılmış. Bu durumda süre uzatılmayacak gibi anladım ben ?
 

poyraz demir

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Şub 2019
Mesajlar
28
Tepki puanı
13
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
Çabalayan herkesi tebrik ediyorum. Süre uzatımı hakkınızdı. Birlik olmak her şeyden önemli. Yazılanlar gösteriyor ki bir kısım b ve a lar bu desteği yapmadı. Aynı yoldasınız oysa ki..yazık.
 

Arda Salman

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Eyl 2018
Mesajlar
5
Tepki puanı
6
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Yeni C sınıfı uzman oldum bir aydır iş arıyorum bulamadım. Osgb leri gezdim cv bıraktım bir tane dönüş olmadı. Moralim çok bozuldu Kocaeli de yaşıyorum bu sektörde tanıdığımda yok nereden başlayacağım bilmiyorum, bu yasa uzatılırsa iş bulabilirmiyim. Bir yol gösterirseniz sevinirim.
 

nes2010

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ara 2017
Mesajlar
19
Tepki puanı
11
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
ben 8 aydir arıyorum sürenin bitmesine bir ay kala bi osgb ile anlastim yetki uzatilmayinca işten cikarildim o psikolojiyi kimse yasamasin emeklerinin boşa gittiğini görmek yaşamak çok üzücü baştan sagma işler yapılmaz umarim bu sorun enine boyunca tartisilir ve kalıcı çözüme kavuşur artik
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.