İyi niyetli olmanıza rağmen size katılmıyorum.
Keşke her şey polyanna masalında olduğu gibi toz pembe olabilseydi. OSGB' ler maalesef sadece kendini düşünüyor. İki anımı paylaşacağım sizinle. Birincisi; kötü sonuçlanmış bir iş kazasında, OSGB yönetimi uzmanını ne arayıp nede sordu, hukuki yardım etmedi, avukat temin etmedi, maddi manevi destek olmadı, hatta maaşını düşürdü istifa etsin diye, takip bile etmedi. Uzman arada kayboldu gitti maalesef... İkincisi; A sınıfı uzman çalıştıran bir işyerine, OSGB satış personelini yönlendirerek, kovun A uzmanı yerine yarı fiyattan B sınıfı verelim, boşuna para ödemeyin o kişiye diyerek defalarca taciz ettiler, A uzmanını işinden ettiler. İkinci örnekten onlarca daha duyumum da var burada bahsetmeye gerek yok.. Durum böyle iken, kimse çıkıp da iyi çalışan sıyrılacak diyemez. OSGB sadece ekonomik detaylara bakıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği profesyonellerinin kalitesini ise kimse umursamıyor ne yazık ki... OSGB uzmanı işe alıyor. 3 ay maaş vermiyor, uzman mecbur kalıyor istifaya. OSGB hemen yeni uzman alıyor işe çünkü uzman bol, anında yenisini atanabiliyor ve döngü devam edebiliyor. Neredeyse OSGB, ücret ödemeden yıl boyu Uzman çalıştırabiliyor. Ve hiç bir denetim mekanizması da hesap sormuyor.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Avrupa Birliği Müktesebatı çerçevesinde çıkartılmış bir kanundur. İyi niyetle çıkarılan kanun, kötü yönetildi. Yönetilmeye de devam ediliyor. Kanunun açıklarını OSGB başta olmak üzere, işverenlerde kullanıyor. Arada ezilen ne yazık ki Uzmanlar başta olmak üzere tüm İSG profesyonelleri oluyor. Kaliteyi ve olması gereken detayları maalesef ki üçlü mekanizmada kimse sorgulamıyor...
Tartışılması gereken o kadar çok başlık var ki aslında. Çalışan kalitesini ortaya koyara gibi iddialı bir söz, reklamdan öteye gitmez bu şartlarda...
Saygılar.