Mert Fatih bey,
Lütfen bilgilerimi sınamayınız ki ben de sizinkileri sınamayayım.
50 ve üzeri çalışanları olanlar zaten 4857 Sayılı kanun çerçevesinde zorunlulukları başlamış ve hali hazırda bu çalışmaları zaten yıllardır yapan işyerleri idi. 6331 sayılı kanun ise sayı sınırlamasını kaldırdığı için 50 nin altında personel çalıştıranlar da bu kapsama dahil edildi. Kanun ve yönetmelikler ezberimde zaten, öneriniz için de ayrıca teşekkür ederim.
Siz konuya çok farklı şekilde girdiğiniz için ne demek istediğimi anlayamamış olabilirsiniz ya da kuvvetle muhtemel ben anlatamamışımdır.
Bahsettiğimiz yönetmelik olayın adını "Risk değerlendirmesi" olarak koyduğu için ve de hiç bir yerinde "Risk Analizi" ifadesini kullanmadığı için, ben de özellikle bütün dikkatleri yönetmelik esaslarına çekmek istediğimden dolayı böyle bir yol izledim.
Yapıcı eleştirilerinize her zaman açığım, ki bu konuyu da sırf o yüzden açtım. Birbirimizin bilgisini sınamak veya saldırmak yerine; ben anlayamamışsam siz bana anlatın ki öğrenelim hep beraber.
Diğer yazdıklarıma da değerlendirmelerinizi beklemekteyim.
Saygı ve sevgilerimle
Mustafa Bey,
Üslubum sizi rahatsız ettiyse özür dilerim. Elbette bilginizi sınamıyorum veya size saldırma niyetim de yok. Haddim de değil zaten. Ne kadar bilgili olduğunuz da sadece sizi ilgilendiren bi konudur. Eleştiriye açık olduğunuzu düşünerek gördüğüm eksikliği söylüyorum. Bu konuda gayette yapıcı olduğumu düşünüyorum. Zira yazınızda yanlış yönlendirme olduğu görüşündeyim ve sizin bu konuyu açma nedeniniz ne ise; aynı sebeple bunu dile getirme gereği hissettim.
4857 sayılı kanunun ilgili hükümleri 6331 sayılı kanunun 37. maddesi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği çıkmadan 6 ay önce kaldırılmıştır. Bu nedenle 6331 sayılı kanun ve bağlı yönetmelikleri için "50 kişi ve üzeri personeli olanları kapsamaz" ifadesi yanlış olur görüşündeyim. Eğer hukuk zemininde konuşacaksak, bu üslup da hukuki zeminde olmalıdır diye düşünüyorum. Tüm iyi niyetimle bu hususta da sizden düzeltme bekliyorum. İyi çalışmalar...
6331 sayılı kanun - Yürürlükten kaldırılan hükümler
MADDE 37 – 4857 sayılı Kanunun aşağıdaki hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır:
a) 2 nci maddesinin dördüncü fıkrası.
b) 63 üncü maddesinin dördüncü fıkrası.
c) 69 uncu maddesinin dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları.
ç) 77, 78, 79, 80, 81, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 95, 105 ve geçici 2 nci maddeler.
4857 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “İş sağlığı ve güvenliği hükümleri saklı kalmak üzere” ifadesi ile 98 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “85 inci madde kapsamındaki işyerlerinde ise çalıştırılan her işçi için bin Yeni Türk Lirası,” ifadesi metinden çıkartılmıştır.