Bilindiği üzere Kamu Kurumlarında iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu 01/07/2016 tarihinde başlayacaktır. Ancak Risk Değerlendirmesi, Acil Durum Eylem Planı, Çalışanların Eğitimi v.b sorumluluklar daha önce başlamıştır. Bu görevler GÖNÜLLÜLÜK esası ile kurum çalışanlarınca yıllardır yürütülmektedir. Bu yapılan İSG çalışmaları bir bütün olup , görevlendirilen Kurum personeli uzmanlar için epeyce emek ve zaman almakta ve riskler taşımaktadır. Bu bağlamda;
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları başlıklı
MADDE 8-(7) Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
İş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri başlıklı
MADDE 12 – (1) (Değişik:RG-30/4/2015-29342) İş güvenliği uzmanları, bu Yönetmelikte belirtilen görevlerini yerine getirmek için aşağıda belirtilen sürelerde görev yaparlar:
a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika.
b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika.
c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.
hükümleri doğrultusunda 01/07/2016 tarihinden itibaren ise 6331 sayılı Yasa ve buna bağlı çıkarılan Yönetmelikler çerçevesinde sözleşme imzalayan Kurum personeli iş güvenliği uzmanları ek ücret alabilecektir.
Bu bağlamda 01/07/2016 tarihinden itibaren Kamu kurumları, iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi imzaladıkları kurum personeline ödeyecekleri tutarları belirlerken; yasada öngörülen 80 saat üzerinden yada Yönetmelikte belirlenen asgari düzeyin üstünde ve yasada belirlenen 80 saatin altında maddi olarak makul çalışılabilir bir saat üzerinden anlaşma yapabilirler mi ?
Somutlaştırmak için örnek;
Tehlike Sınıfı :Az Tehlikeli
Çalışan Sayısı : 100 kişi
Aylık Ücret : (100 kişi x 10 dakika - en az)/60 dakika x 200 gösterge x 0,088817 memur maaş katsayısı = 296,86 TL civarı (yaklaşık 16 saate karşılık gelmektedir.)
Sonuç olarak :
Az tehlikeli Sınıfta yer alan kamu kurumları için çalışan başına ayda en az olan 10 dakikalık süre 20 dakika , 30 dakika,40 dakika hesaplanarak (minimum süre 16 saat ile maksimum süre 80 saat arasında makul bir saat üzerinden ) ücret ödenmesi Kamu kurumlarının insiyatifindemidir?
Kamu kurumları isterse bunu maksimum süre olan 80 saat üzerinden hesaplayıp, 80 saat üzerinden sözleşme imzalayabilir mi?