Tabi benim kurumumda bazı tesislerde o kadar çok sayıda eleman çalışıyor ki mesela geçen gün bir tesisimizdeki Makine Şefi arkadaşa 140 saat görevlendirme yaptılar.Kağıt üzerinde bizim İG Mühendisimiz var,artık ceza yemeyiz bu yüzden diye düşünen idareciler şunu da hesaba katmalılar.O makine şefi arkadaş aylık mesaisinin belirli bir 140 saatini İG Uzmanı olarak çalışacağından bu saatlerde başka bir işle uğraştığını gösteren bir belge olursa ve bir iş kazası olursa hem kendilerinin hem de o arkadaşın başını yakacaklar.Bir kaza sonrası Bilirkişi gerekli incelemeleri yaptı diyelim ve makine şefi arkadaş her ayın ilk üç haftası İG Uzmanlığı yapıyor görünmesine rağmen o tarihte işletme için açılmış pek çok sipariş veya başka kurumlara yazılmış bazı evraklarda Makine şefi arkadaşın imzası var.Raporda diycek ki bilirkişi,bu kurumda İG Uzmanı kişi, çalışanlar için harcaması gereken mesaisinin büyük bölümünde diğer işlerini yaparak görevini ihmal etmiştir.Burada asli işi için harcayabileceği süre yaklaşık olarak yalnızca 20-30 saat olmalıdır.Yani makine şefi olarak altında bulunan personele ayda sadece 20-30 saat şeflik yapabilir.
Kamuda bu görevlendirmeler yeni yeni olacağı için bunun gibi pek çok konuda problemler ve uygulama zorlukları ortaya çıkacak ve gündeme gelecek.Mesela ben her deftere bişeyler yazıp Tesis Müdürüne imzalatmak için odasına gidiyorum,beni görünce gene mi sen diyor.Bunu bunu niye böyle yazdın,şunu niye şöyle yazdın,bunu yazmasan olmaz mı,sen böyle yazarsan biz burda kimseye iş yaptıramayız gibi,gibi.Ben de diyorum ki ben gördüğüm her olumsuzluğu size bildirmekle mükellefim,yazmak zorundayım.Tabi bu yüzden aramız biraz limoni,gelgelelim aynı zamanda adam benim ilk sicil amirimin sicil amiri ve bizim sicillerimizin son şeklini bu müdür veriyor.Valla yaptığım işin sicilime yansımaları hakkında en ufak fikrim yok.O yüzden hiç de etik olmayan bir durum ortaya çıkmış oluyor.
Kamuda bu görevlendirmeler yeni yeni olacağı için bunun gibi pek çok konuda problemler ve uygulama zorlukları ortaya çıkacak ve gündeme gelecek.Mesela ben her deftere bişeyler yazıp Tesis Müdürüne imzalatmak için odasına gidiyorum,beni görünce gene mi sen diyor.Bunu bunu niye böyle yazdın,şunu niye şöyle yazdın,bunu yazmasan olmaz mı,sen böyle yazarsan biz burda kimseye iş yaptıramayız gibi,gibi.Ben de diyorum ki ben gördüğüm her olumsuzluğu size bildirmekle mükellefim,yazmak zorundayım.Tabi bu yüzden aramız biraz limoni,gelgelelim aynı zamanda adam benim ilk sicil amirimin sicil amiri ve bizim sicillerimizin son şeklini bu müdür veriyor.Valla yaptığım işin sicilime yansımaları hakkında en ufak fikrim yok.O yüzden hiç de etik olmayan bir durum ortaya çıkmış oluyor.