- Katılım
- 15 Haz 2013
- Mesajlar
- 27
- Tepki puanı
- 26
- Medeni hal
- Evli
- Meslek
- Uzman (A)
Peki yakında dükkanlara danışmanlık için gideceğimden sırayla tekrar sorayım madem
1) Aile hekimlerinden doktora gittiğim zaman muhtemelen doktor bu işi bilmeyecektir. Doktorun bu küçük dükkanları kontrollerinde ne yapması gerekiyor tam olarak?
Aile hekimlerinin max. 30 saat çalışma süresi vardır. Ancak bunun için üst yöneticisinden izin almak zorunda. İşyeri hekimi işyerinde işe giriş muayenelerini yapmak, protokol defterini tutmak, risk analizi, acil durum planı ve çalışanların eğitimlerine yardımcı olmak, hijyenle ilgili denetimleri yapmak, gerekiyorsa çalışanları tetkik için hastaneye sevk etmek gibi işlemleri yapar.
2) İşveren ile kısmi süreli iş sözleşmesi imzalamam gerekiyor ve bir gün sigorta elbette. Peki doktor içinde aynı şey söz konusu mudur? Kendisi de kısmi süreli sözleşme imzalayıp bir gün sigortalı mı görünecek?
Evet
3) Verdiğiniz ücret bu taraflar için oldukça yüksek bir rakam olacaktır. Ben 100 tl dedim kendim için muhtemelen bu fiyata yakın yaparım. Şöyle söyliyeyim baya bir dükkanı alabilirim bu şekilde. Sorum şu. Yaklaşık 40 dükkana bu hizmeti tam olarak verebilir miyim? Yani şunu demek istiyorum düzgün bir şekilde çalışmak istiyorum. Eğitimlerine ve diğer evraklar ve kontrollerini yapmak istiyorum tam olarak sallamadan yani. Meslek ahlakı ve diğer etik değerlerimizden dolayı. Yani bunu yapabilir miyim? Çalışan arkadaşım ilk dönemden sonra fazla bir şey yapmayacağından yapabilirsin demişti. Eğer yapamaz isem az alıp ona göre hareket edeceğim
Ücreti serbest piyasa belirler. Ancak küçük dükkandaki bir işle orta ölçekli bir KOBİ'deki iş arasında iş yükünüz açısından çok fazla fark yoktur. Onun için ondan fazla çalışanı olan yerleri tercih ederseniz daha hakkını vererek çalışabilir ve daha çabuk tecrübe kazanırsınız.
4) Anlaşacağımız ücreti elden alabilir miyiz?
Firma 10 kişiden az eleman çalıştırıyorsa bankadan yatırma yükümlülüğü yoktur, 10 ve fazla kişi çalıştırıyorsa resmi bordroda gözüken ücret bankadan yatmak zorundadır.
5) İş veren ile sonradan anlaşamaz isek (para ödemesi, işin düzgün yapılmaması vb.) sözleşmeyi tek taraflı fesh edebilir miyiz?
İş kanunundaki şartlara bağlı kalmak kaydıyla fesih edebilirsiniz. (İhbar süresi)
6) İş verenlere bize danışman olarak ödedikleri paranın bir kısmının devlet desteği ile geri ödendiğini biliyorum. Bu doğru mudur?
Ondan az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işverenler faydalanabilir. Şu an için aylık çalışan başına 15 - 17 TL gibi bir destektir..
7) İş verene destek var ise şartları nedir? Ve nasıl alabilir bu parayı sonuçta dolaylı olarak bizim paramız olacak ve miktarı biliniyor mu?
24.12.2013 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Yönetmelik'te şartlar belirlenmiştir. Bu yönetmeliği okumanızı tavsiye ederim. Destek üç ayda bir direk olarak işverenin ödeyeceği SGK primlerinden düşülür.
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.19151&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=%C4%B0%C5%9F%20Sa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20ve
Başka sorular da var aklımda. Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim çok yardımcı oldu.
Rica ederim.