- Medeni hal
- Evli
- Meslek
- Uzman (A)
Sayın meslektaşım ''Bu kadar vizyonsuz uzmanın olduğu piyasada bazı kişiler asgari ücret bile fazla arkadaşlar.'' bu cümleyi kurmak yaptığınız mesleğe zarar vermekten başka bir işe yaramaz. düşüncenize saygı duyarım konuşma fikir beyan etme özgürlüğümüz var fakat meslektaş olarak önce mesleği yüceltmeliyiz ki haklarımızı alabilelim.Merhaba,
Bu kadar vizyonsuz uzmanın olduğu piyasada bazı kişiler asgari ücret bile fazla arkadaşlar. Şimdi bana demeyin senin tuzun kuru diye ama gerçekten böyle. Asgari ücretten düşük maaşa o kadar risk alıyorsa gidip herhangi bir markette veya fabrikada işçi olarak çalışmak daha mantıklı en azından kafan rahat olur. Sıfır risk. 30.11.2021 'de yazdığım yazıyı tekrar paylaşıyorum.
İŞ güvenliği uzmanlarının maaşları konusu kısır döngü şeklinde yaklaşık 10-12 yıldır konuşuluyor. 2011-2012 yıllarında belgeyi ilk alanlar ne iş yaptıklarına bakılmaksızın ciddi paralar kazandı. Örneğin eski çalıştığım şirkette (4.000 kişi / Tehlikeli sınıfta bir gıda firması) A sınıfı bir uzman aylık 25.000 TL kazanıyordu. Yanındaki C sınıfı uzmanlar da üretimde veya başka konularda çalışan biz mühendislere göre 3-4 katımız maaş alıyordu.
Sonra bu ücretleri duyanlar kurslara giderek sınava girmeye başladı ve piyasada bir uzman patlaması oldu. Hatta ve hatta 2013 veya 2014 yılında uzman yetmiyor diye bir gün bile fabrikaya/tesise gitmemiş insanlara sırf SGK prim gününe bakılarak uzmanlık sınavına girme hakkı verildi ve bir çok kişi sınava girdi ve uzman oldu. (Zirai İlaç satılan bir dükkanda sorumlu müdür olarak çalışan ve bir gün dükkana gitmemiş Ziraat Müh. bir ev hanımı sırf SGK prim günden sınava girdi ve A sınıfı uzman oldu bunu gördüm).
Bugün hala daha her sınıftaki uzmana doymuş olan piyasaya yılda 2 kez sınav açılarak uzman pompalanıyor. 2 yıllık ve 4 yıllık bölümler açıldı o yetmedi açık öğretim fakültesi açıldı, mühendislik mezunları, fen edebiyat mezunları yani isteyen herkes gerekli şartları tamamlayıp sınava girebiliyor ve kazanırsa uzman olabiliyor. İşte piyasa böyle bollaşınca da çok şikayet edilen maaşlar da İGU istihdam eden işverenlerin ve OSGB sahiplerinin insaflarına kalıyor.
İşyeri tehlike sınıfına ve uzman sınıfına göre Taban ücret, tavan ücret vb. gibi öneriler daha önce çok yapıldı, odalar kuruldu, sendika var mı bilmiyorum(takip de etmiyorum) maalesef hiç bir sonuç vermedi ve vermeyecek.
Devlet konuya kulağını tıkadığı sürece, sayımız kontrolsüz bir şekilde arttığı sürece, piyasada elini sallasan uzmana çarptığı için, herkes için de iş güvenliği yasal sorumluluk ve zorunda olduğu için yapılan bir konu olduğundan kimse hayalindeki tatmin edici ücretler almayı beklemesin (istisnaları ve maaşından memnun olanları tenzih ederim).
unutmayın meslektaşlarınızı kötülerseniz yarın karşınıza biri dikilip bütün vizyonsuzlarda İGU oluyormuş derler sınıfınıza tecrübenize emeğinize bakmadan bilmeden dinlemeden.
Bu tarz söylem çok görüyorum forumda ve buna bağlı A sınıfı uzman olarak yarın asgari ücretle çalışmayacağınızın bir garantisi yok üzgünüm. bazı paylaşımları arttırırsak herkes iyi uzman olabilir. Para için bu mesleğin yapılmayacağını herkes biliyor yetenekli olmak lazım her konuda.