2006 yılında başlayan İSG uzman serüveni, 2012 yılında taçlandırıldı. Bölündü bin parçaya bölündü. Sistem değişti, sistem geldi. Yargı iptal etti, yenisi kanunla geldi. Açıklar kapatılması için intibak sınavları açıldı. Hemen herkese bir şekilde imtiyazlar tanındı. Doğruydu, yanlıştı, tartışmak manasız. Günü şartlarına göre değerlendirmek gerekir. Geçmişte yapılmışları neden yapılmış diye kimsenin hesap sormaması gerekir.
Benimde bugünün şartlarına göre, olması %100 gerekli düşüncelerim de var..
Mesela;
- Sadece, Yüksek Lisans yaparak, B sınıfı İSG uzmanı olmak derhal sonlandırılmalı.
- Sadece, Doktora yaparak A sınıfı İSG uzmanı olmak derhal sonlandırılmalı,
- B sınıfı Uzmanların 01.01.2020 Tarihini beklemeden, Çok tehlikeli İş yerlerine bakabilmesi derhal iptal edilmeli,
- C sınıfı Uzmanların 01.01.2019 Tarihine kadar Tehlikeli İşyerlerine bakabilmesi kesinlikle uzatılmamalı,
- A. B. C sınıfı uzmanların kişi başı dakikaları özellikle çok tehlikeli İşyerlerinde İşyeri hekimi ile (Hekim 15 dakika, Uzman 40 dakika hiç adil değil) aynı olmalı,
- İşyerleri Kamu, özel ayrımı yapılmadan, tüm işyerleri için derhal zorunlu hale gelmeli,
- OSGB' ler sadece iş organizasyonu yaparak ''sıfır sorumluluk'' ilkesinden vazgeçmelidir. Yasalara OSGB' leri yargı zamanlarında ne yazık ki aramıyor, Gelsin Uzman, gitsin uzman. Maalesef ki İş Güvenliği Uzmanını İşveren Vekili! olarak gören kamu görevlileri var. OSGB' lerinde yapılmış her atamada Uzman ve Hekim kadar yasal sorumlu olması derhal uygulamaya geçmeli.
Görüldüğü gibi aslında her bir başlık ayrı tartışma konusu. Bu sebeple yenilenmelere, revizyonlara, uzatmalara, yapılandırmalara, sınıf atlamalarına yada isimlendirmediğim diğer ne varsa artık yapılmamalıdır. Doğru yada yanlış bir sistem artık var. Sistemi budamaya değil, geliştirmeye odaklanmalıyız. OSGB' ler sadece organizasyon yaparak, sorumluluk almadan ücret alma derdinden vazgeçmelidir. Uzmanların ve Hekimlerin yasalar karşında Savunma mekanizmalarını geliştirmek için neler yapılmalı bunları tartışmalıyız. Meslek kuruluşu / odası hayata geçmelidir. Bu tartışmalar her zaman doğruyu getirecektir.
Günü kurtaracak çalışmalar, sadece kaybettirir
(An' ı kurtarsa da).