İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ
Resmi Gazete Tarihi: 29.12.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28512
Çalışanların hak ve yükümlülükleri
MADDE 8 – (3) Çalışanlar, işyerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının korunması ve geliştirilmesi için;
a) İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı veya işveren tarafından verilen iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili mevzuata uygun talimatlara uyar.
b) İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmek üzere işveren tarafından görevlendirilen kişi veya OSGB’lerin yapacağı çalışmalarda işbirliği yapar.
c) İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin çalışmalara, sağlık muayenelerine, bilgilendirme ve eğitim programlarına katılır.
Personelin sağlık muayenelerine ve mevzuata uygun alınan iş sağlığı ve güvenlik tedbirlerine uymadığı yazılı tutanak ile tespit edilebilir. Ancak bu sizin veya işverenin sorumluluğunuzu ortadan kaldırmaz. Kurallara uymasının yasal zorunluluk olduğu işçiye yazılı olarak tebliğ edilir. Uymaması halinde iş akdinin fesh edileceği kendisine yazılı olarak bildirilir. Aynı davranışta ısrarı halinde birkaç defa kendisine aynı konuda yazılı tebliğin fayda etmemesi halinde işine son verilmesi(4857 Sayılı İş Kanunu) düşünülebilir.
4857 Sayılı İş Kanunu
Madde 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önceveya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
ı)
İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
Yukarıda yazıklarım araştırmalarım sonucu ulaştığım bilgiler ışığında oluşmuş kişisel görüşlerimdir. Size fikir vermesi amacıyla yazdım. Kesin bir eylemde bulunmadan önce, yasal destek almanızı öneririm.