Tartışma : Sağlık Taraması Karmaşası

Melek H.

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Ağu 2013
Mesajlar
36
Tepki puanı
11
Meslek
Uzman (C)
Mobil sağlık aracı kurumuma geldi ve sizin yazınıza istinaden yapamayacağımızı söyledim. Sizden ricam belirttiğiniz yazıları bana da atabilir misiniz.

MOBİL SAĞLIK TARAMASI KARGAŞASINA SON NOKTA ...

Arkadaşlar.. Bursa Verem Savaşı Derneği Başkanıyım , Doktorum ve uzun yıllardır bu işleri yapmaktayız. Forumdaki karmaşalığı gördüm. Kafanızın karışması doğal fakat yasalar net olarak mobilsağlık taraması işini kimlerin yapacağını ve kimlerin yapamayacağını tarif etmiştir.
1- 50170*21.12.2010 tarihli sağlık Bakanlığı Gezici sağlık araçları ve mobil üniteler hakkında yönetmeliğinin 4. paragraf son satırında '' Özel sağlık Kuruluşlarınca Gezici sağlık Hizmeti sunulmasına ihtiyaç kalmadığına karar verilmiştir. '' denmiş ; Belediyeler , Kamu yararlı Dernek ve Vakıflar ile .... diyerek hangi kurumların yapacağınıda belirtmiştir.
Bu yönetmeliği işçi sağlığı taramalarıyla alakalandırmak istemeyen sağlık Müdürlükleri ve özel sektördeki arkadaşlar mevcuttur. Bizde kurum olarak BİMER 'e konunun netlik kazanması açısından başvuru yaptık. cevabi yazıyı aynen paylaşıyorum...7 kasım 2014 tarihli cevabi yazıda''özel sağlıkkuruluşları,özel hastaneler,bakanlığımızdan ruhsatlı radyoloji müessesleri ile tıbbi tahlil labaratuarlarının sadece hizmet verdikleri ruhsatlı hizmet binalarında yapılması yönünde düzenleme yapıldığı bu nedenle özel sağlık kuruluşlarının,mobil sağlık hizmeti sunması yasak olduğundan ve kuruluş binası dışında hizmet veremeyeceğinden araç içi mobil röntgen cihazı ile tetkikleri yapılmasının mümkün olmadığı '' belirtilmiştir.
2- ayrıca Ankara İl sağlık müdürlüğünün bu konuda yayınladığı yazıda bende mevcuttur ve aynı şekilde yazılmış ;bunu yapan kurumlardan faaliyetlerini 15 gün içinde sonlandırdıklarına dair yazı istenmiştir..
3_12-8-2014 tarihli Çalışma Bakanlığının yayınladığı yazıda''sağlık bakanlığının 21-03-2014 atrih ve 622.02 sayılı yazısında sağlık Güvenlik Birimi">OSGB lerince ,temel labaratuar ve radyolojik tetkik hizmetlerinin gezici sağlık aracı içinde verilmesinin uygun olmadığı aksinin tespiti halinde ilgili kişilerin....hükmünce cezalandırılacağı yönünde bilgilendirme yapılmıştır''denmektedir
Y ani ; TAEK ruhsatı ,labaratuar ruhsatı gibi ruhsatlandırmanın olması şu anki yasalara göre mobilsağlık hizmeti sunması için geçerli değildir. yasal sıkıntı yaşamamanız adına yetkili yerlere işlemlerinizi yaptırın..çok yakın zamanda denetimlerde bununla ilgili müeyyideler uygulanacak..
Konuyla ilgili tüm belgeler elimdedir..İsteyen arkadaşlarla da paylaşabilirim..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Melek H.

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Ağu 2013
Mesajlar
36
Tepki puanı
11
Meslek
Uzman (C)
Bahsedilen bakanlık yazılarını nerden bulabilirim, adı geçiyor ama herhangi bir yerde yok ??
 

merve bk

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
6
Tepki puanı
2
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İşyeri Hekimi
herkese iyi çalışmalar;
bu konuda sonuç olarak işverene gidip bir özel hastane veya tıp merkezi ile anlaşma yap mı dememiz gerekiyor. risk almamak adına mobil araçlardan uzak durmak gerekliyse; OSGB vermeyecek, devlet hastanesine giriş yaptığında SGK dan kesilecek ki bu da yasal değil demek ki. en önemli sorumluluğumuzu yanlış gerçekleştirmiş oluyoruz bu konuya açıklık getiremeyince.
 

eren-ahmet

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Kas 2012
Mesajlar
142
Tepki puanı
182
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
arkadaşlar mobil sağlık araçları ile ilgili mevzuat açığı ve bir boşluk mevcut bu konuda çalışan mobil sağlık firmalarının çoğu bu açıktan faydalanmaktalar.

Çalışma Bakanlığı mobil sağlık araçları ile ilgili Sağlık Bakanlığı ile sürekli görüşme halinde hatta bu konuda bir komisyon oluşturulmasına karar verildi.

ayrıca geçen haftalarda özel hastaneler birliği OHSAD İstanbul il sağlık müdürlüğü ile ilgili bu konuda bir görüşme yaptı. Gerek çalışma bakanlığı gerekse de OHSAD ın ; mobil sağlık araçlarının, çıkarılacak ilgili yönetmelik ve ruhsatlandırma şartlarına bağlanması gerekliliği konusundaki görüşlerinin özeti aşağıdadır.

-Çalışma Bakanlığı ; 6331 sayılı kanunun ile işyeri hekimleri ve diğer sağlık personeli çalışma usül ve esasları hakkında yönetmeliklerine işe giriş muayeneleri, periyodik muayeneler ve işe giriş raporu EK-2 nin 2. sayfasına laboratuvar tetkikleri ve radyolojik tetkikler şeklinde bölümler açarak ve Bakanlık müfettişlerinin saha denetimlerinde sağlık tetkiklerini check listlerine koydurup sordurarak aslında bu konuda kanun ve yönetmelikler ile resmiyeti sağlamış durumda
- Türkiye de kayıt dışı ile beraber yirmi iki milyon çalışan mevcut ( sgk verileri ) ve bu çalışanları devletin ilgili kurumlarındaki çok az sayıda araç ile yapmasının mümkün olamayacağı gibi bu çalışan sayısının da hastanelere taşınmasının mümkün olmadığı görüşü ile,
-ayrıca köylerde yapılan göz taramalarında katarak ameliyatları çıkartılarak bir kaç hastanın kör olması sonucu yasak getirilen mobil sağlık işinin doktorlar veya ilgili personeller ile gidilip sağlık taraması yapılması ve hastanelere hasta ve ameliyat çıkartmak olmadığı, işyeri hekimlerinin dikkatine sunulan tetkik ve ön tanı çalışması olduğu görüşü ile,
-maliyetlerinin bu tetkiklerin hastanede yapılması ile çok çok yükselmesi sebebi ile,
-tıp merkezleri, hastanelere ve sağlık alt yapılı firmalara izin verilmemesinin aslında merdiven altı diye tabir edilen firmaları daha da ön plana çıkarması sonucu ile

mobil sağlık araçları ile ilgili bir yönetmelik ve ruhsatlandırma şartlarını oluşturmuş ve kurulan komisyonlarda bu konuda çalışmalar başlamıştır
 
M

m.erol

Guest
bu sağlık taraması kadar skandal bi durum söz konusu değil
mobil araçlar kalktı dediler işçilere sağlık taraması yaptırcaz götürdüler merdiven altı bi yere
bildiğin bodrum katı kimlik sorma yok adın ne soyadın ne doğum tarihini bile kendi dolduruyor
fotokopi makinası gibi bi aletle akçiğer testi yapıyor kulak iyi diyor gönderiyor
ve inanılmaz derece de kalabalık bu işten birileri parayı götürüyor da bi bize denk gelmedi
 

Onur Eşsizoğlu

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 May 2013
Mesajlar
17
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Arkadaşlar bizim çalışanlarımıza periyodik muayenelerini yaptırmamız gerekiyor, mobil araç ile yaptırmayı düşünüyorduk lakin bu kaldırıldı diye okudum bu başlıkta. Bunun kesinliği nedir yaptırırsak geçersiz mi sayılır acaba ?
 

pars61

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Haz 2015
Mesajlar
4
Tepki puanı
4
Medeni hal
Bekar
Meslek
DSP
ARKADAŞLAR SAĞLIK BAKANLIĞININ GENELGESİNE ULAŞMAK İÇİN İZLEMENİZ GEREKEN YOL ŞÖYLE
SAĞLIK BAKANLIĞININ SİTESİNE GİRİYORSUNUZ
SAĞLIK MEVZUATI
GENELGELER
SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
2010 / 81 NOLU GENELGEYİ BULUYORSUNUZ YAZININ ORJİNALİDİR
 

eren-ahmet

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Kas 2012
Mesajlar
142
Tepki puanı
182
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
arkadaşlar merhaba,

yukarıdaki yazımda mobil sağlık sektörü için ilgili çalışmaların Çalışma ve Sağlık bakanlığı tarafından oluşturulan komisyonlarca yapıldığından bahsetmiştim. Çalışmalar tamamlanmış durumda ve Sağlık Bakanlığı tarafından genelge hazırlanarak tüm OSGB lere ve ilçe sağlık müdürlüklerine gönderilmiştir. Genelge aşağıdadır.

Özetle mobil sağlık taraması Sağlık Bakanlığı ve il sağlık müdürlükleri tarafından ruhsatlandırılan sadece OSGB ler tarafından yapılacaktır.
hastaneler, tıp merkezleri, laboratuvarlar, ve tabi merdiven altı firmalar mobil sağlık taraması yapamayacaklardır.

Akciğer filmi için tek başına bir araç ve odiometri başta olmak üzere diğer tetkikler için 2. bir araç şartı getirilmiş her iki araç ve yapılacak tüm tetkikler ayrı ayrı ruhsata tabidir. Çalışacak personele il sağlık müdürlüklerince çalışma izin belgeleri ve kimlik kartları hazırlanmış ve belgeli diplomalı personelin çalışması zorunlu tutulmuştur.

OSGB ler işe giriş sağlık raporu düzenleyemezler bu konuda da düzenleme getirilmiş olup ruhsat şartı aynı genelgede zikredilmektedir. OSGB içerisinde oluşturacakları basit hizmet laboratuvarı ruhsatı ile sınırlı sayıda tetkik yapabileceklerdir. Ayrıca OSGB içerisinde işe giriş raporlarını sadece işyeri hekimi ataması olan işyerlerine vermekle sınırlandırılmışlardır.

mobil sağlık hizmeti alırken her iki aracın ve yapılacak tetkiklerin izin ve ruhsat belgelerini, çalışacak personelin çalışma izin belgelerini mutlaka sorgulayın. Firmalar tarafından beyan edilen ve ruhsat diye lanse edilen Atom enerji kurumu ruhsatları sadece ek bir belge olup kesinlikle ana ruhsat yerine geçmemektedir.
 

Ekli dosyalar

  • mobil sağlık hizmet genelge.pdf
    2.5 MB · Görüntüleme: 61
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.