Mobil sağlık aracı kurumuma geldi ve sizin yazınıza istinaden yapamayacağımızı söyledim. Sizden ricam belirttiğiniz yazıları bana da atabilir misiniz.
MOBİL SAĞLIK TARAMASI KARGAŞASINA SON NOKTA ...
Arkadaşlar.. Bursa Verem Savaşı Derneği Başkanıyım , Doktorum ve uzun yıllardır bu işleri yapmaktayız. Forumdaki karmaşalığı gördüm. Kafanızın karışması doğal fakat yasalar net olarak mobilsağlık taraması işini kimlerin yapacağını ve kimlerin yapamayacağını tarif etmiştir.
1- 50170*21.12.2010 tarihli sağlık Bakanlığı Gezici sağlık araçları ve mobil üniteler hakkında yönetmeliğinin 4. paragraf son satırında '' Özel sağlık Kuruluşlarınca Gezici sağlık Hizmeti sunulmasına ihtiyaç kalmadığına karar verilmiştir. '' denmiş ; Belediyeler , Kamu yararlı Dernek ve Vakıflar ile .... diyerek hangi kurumların yapacağınıda belirtmiştir.
Bu yönetmeliği işçi sağlığı taramalarıyla alakalandırmak istemeyen sağlık Müdürlükleri ve özel sektördeki arkadaşlar mevcuttur. Bizde kurum olarak BİMER 'e konunun netlik kazanması açısından başvuru yaptık. cevabi yazıyı aynen paylaşıyorum...7 kasım 2014 tarihli cevabi yazıda''özel sağlıkkuruluşları,özel hastaneler,bakanlığımızdan ruhsatlı radyoloji müessesleri ile tıbbi tahlil labaratuarlarının sadece hizmet verdikleri ruhsatlı hizmet binalarında yapılması yönünde düzenleme yapıldığı bu nedenle özel sağlık kuruluşlarının,mobil sağlık hizmeti sunması yasak olduğundan ve kuruluş binası dışında hizmet veremeyeceğinden araç içi mobil röntgen cihazı ile tetkikleri yapılmasının mümkün olmadığı '' belirtilmiştir.
2- ayrıca Ankara İl sağlık müdürlüğünün bu konuda yayınladığı yazıda bende mevcuttur ve aynı şekilde yazılmış ;bunu yapan kurumlardan faaliyetlerini 15 gün içinde sonlandırdıklarına dair yazı istenmiştir..
3_12-8-2014 tarihli Çalışma Bakanlığının yayınladığı yazıda''sağlık bakanlığının 21-03-2014 atrih ve 622.02 sayılı yazısında sağlık Güvenlik Birimi">OSGB lerince ,temel labaratuar ve radyolojik tetkik hizmetlerinin gezici sağlık aracı içinde verilmesinin uygun olmadığı aksinin tespiti halinde ilgili kişilerin....hükmünce cezalandırılacağı yönünde bilgilendirme yapılmıştır''denmektedir
Y ani ; TAEK ruhsatı ,labaratuar ruhsatı gibi ruhsatlandırmanın olması şu anki yasalara göre mobilsağlık hizmeti sunması için geçerli değildir. yasal sıkıntı yaşamamanız adına yetkili yerlere işlemlerinizi yaptırın..çok yakın zamanda denetimlerde bununla ilgili müeyyideler uygulanacak..
Konuyla ilgili tüm belgeler elimdedir..İsteyen arkadaşlarla da paylaşabilirim..
Moderatör tarafında düzenlendi: