- Meslek
- Uzman (C)
30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan İş Sağlığı Güvenliği Kanunun “İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” başlıklı 6. Maddesinde;
“iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;
- Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir”
Hükmü yer almaktadır.
Bu bilgiler doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği konularında:
1) OSGB'ler İSG konularında paket hizmet verecek kuruluşları
2) İSGB'ler ise kısmen veya tamamen işveren sorumluluğunda oluşturulacak birimleri
3) Danışmanlık firmaları ise kısmen yerine getirebilecek tüzel kişilikleri
4) Ferdi olarak serbest çalışarak iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri
vb. kamu kurum ve kuruluşları ile eğitim kuruluşları vb.
kişi ve/veya kuruluşlar fatura, serbest meslek ve gider makbuzları ile yasal olarak hizmet verebilirler.
Not: Bu hizmetleri sözleşme yaparak ve/veya imza atarak görev alarak gerçekleştirecek uzman ve hekimler öncelikle ferdi peşisıra da kurumsal olarak kusurları oranında sorumlu olacakları tartışmasızdır. Sağlıcakla kalınız.
kemal bey bey merhaba, ben sözün özü olarak şunu sormak istiyorum, herhangi bir firmada başka bire işle meşgulüm fakat bazı işletmeler benden risk analizi yapmamı istiyor. ben şimdi kendim bir gider makbuzu çıkartıp o şekilde mi hizmet verebilirim demek istiyorsunuz, ?