- Katılım
- 29 Ocak 2013
- Mesajlar
- 296
- Tepki puanı
- 451
- Medeni hal
- Evli
- Meslek
- Uzman (A)
serbest çalışan bir uzman risk analizi için bir firmayla anlaştığında eğer ki firmada iş yeri hekimi yoksa ne yapabilir?
çünkü yönetmelikte iş yeri hekimi bulunma zorunluluğu bulunuyor hekim olmadan risk analizi olmayacağı için nasıl bir yol izlenebilir firmaya ''iş yeri hekimiyle de anlaşın'' demekten başka?
serbest çalışan bir uzman risk analizi için bir firmayla anlaştığında eğer ki firmada iş yeri hekimi yoksa ne yapabilir?
çünkü yönetmelikte iş yeri hekimi bulunma zorunluluğu bulunuyor hekim olmadan risk analizi olmayacağı için nasıl bir yol izlenebilir firmaya ''iş yeri hekimiyle de anlaşın'' demekten başka?
Yönetmeliğe göre yalnız 50 ve üzeri çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri dışında yer alan işyerleri için iş güvenliği ve işyeri hekimi bulundurma yükümlülüğü yasal olarak bulunmamaktadır. Ancak rik analizi ve değerlendirilmesi,
işe giriş raporlar, acil durum planları, vb.leri uygulamalar için aşağıdaki bilgilerin göz önünde bulundurulması önemlidir:
1) İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği’ne geçici bir madde koydu ve işyerindeki risk değerlendirmesi yapacak olan ekipteki işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanını, bu kişilerin çalıştırma yükümlülükleri başlamadıysa ekibin dışına çıkarttı. Yani, işverene “eğer işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğün başlamadıysa risk değerlendirmesini mevcut ekibinle yap” dendi. Denilen başka bir şey daha var: ihtiyaç duyuyorsan bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabilirsin!
2) Ayrıca; Bakanlığımızca, işyerlerine yapılacak risk değerlendirmelerine yol gösterecek ve bu değerlendirmenin işverenlerin kendileri tarafından yapılması konusunda yol gösterecek kontrol listelerinin hazırlık çalışmaları devam etmektedir.”
Peki, 50′dan az çalışanı olan işyerleri işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülükleri başlayana kadar bu konuda ne yapmalıdır:
1. İlgili yönetmelik bu konuda gerekli opsiyonu size tanımış durumda. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı olmadan risk değerlendirmesine başlayın!
2. Bunun için, işyerinizde hemen bir “risk değerlendirme komisyonu” oluşturun. Komisyonun kimlerden oluşacağı ilgili yönetmelikte mevut. Yalnızca işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı doğal olarak şimdilik komisyonun bir üyesi değil.
3. Bu komisyon, risk değerlendirmesinin ilk aşaması olan “tehlikelerin tanımlanması” kısmı için düzenli olarak toplanmaya başlasın. Örneğin, bir toplantıda, işyerinin A bölümündeki tehlikeleri tanımlayın, bir diğer toplantıda B bölümündeki. Bu tehlikeleri kişisel ya da deneyime dayalı olarak tanımlayın, sorun yok! Yani, diyelim ki, o bölümde gürültü size yüksek mi geliyor, bunu bir tehlike olarak yazın! Ya da tozlu gibi mi geliyor, bunu da yazın! Kullandığınız kimyasal maddelerin isimlerini yazın. vb vb… Bu tehlikelerin gerçekten bir tehlike olup olmadığı ölçümler ve bir takım bilimsel bilgiler olmaksızın mümkün değil zaten. Bunu, yarın işyeri hekiminiz ve iş güvenliği uzmanınız yapacak ya da yaptıracak zaten.
4. Bu toplantılar sizin risk değerlendirmesine başladığınızın kanıtıdır. Ancak, gerçek bir kanıt olabilmesi için toplantıya katılanlar tarafından imza altına alınmalıdır. Bir tutanak ile her bir toplantıyı, konuları ve sonuçları ile kayıt altına alın, toplantıya katılanlara birer nüsha olarak dağıtın, bir nüshasını saklayın!
5. Şubat ayında bu toplantılara başlarsanız, 1 Temmuz’a geldiğinizde, yani işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanınız çalışmaya başladığında, işyerinizdeki tehlikeleri önemli ölçüde tanımlamış olacaksınız. Buna rağmen, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminiz başka tehlikeler bulacaklardır. Onların işi bu!
6. Bu arada, Bakanlık, risk değerlendirmesiyle ilgili bir rehber ya da rehberler yayınlarsa, (ki öyle olacağını söylüyor, çünkü, tehlikeler tanımlansa bile risk değerlendirmesi için bilimsel araçlar ve yöntemler gerekir) tehlike tanımlamanızı bir sonraki aşamaya geçirir, risk değerlendirmesine de başlarsanız. 1 Temmuz 2013 geldiğindeyse, işyeri hekiminiz ve iş güvenliği uzmanınız sizi bu “ızdırap”tan kurtarır.
7. Yukarıdaki açıklamalarım, daha çok, 1 Temmuz 2013 tarihinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı yükümlülüğü başlayacak olan 50′nin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerleri içindir. Ancak, az tehlikeli sınıf için de önerilerim farklı değil! Muhtemelen, yakınlarda yayınlanacak bu rehberler de zaten en çok onların işine yarayacak.
8. Yine de kafanız karışık ve çok garanticisiniz! O zaman size önerim, risk değerlendirmesi için vereceğiniz parayı, bugünden kısmi zamanlı işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmaya verin! Hem yalan yanlış bir risk değerlendirmesi yaptırma “risk”inden kurtulmuş olursunuz, hem de iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimini erken çalıştırmaya başlayarak diğer başka sorunların da şimdiden önünü almış olursunuz. Hatta size bir tüyo daha, iş güvenliği uzmanını bile daha erken çalıştırmaya başlatsanız yeterlidir. Çünkü özellikle iş kazaları açısından daha etkin tanımlamalar getiren onlardır ve işyeri hekimi çalıştırmayı yasal süreye kadar geciktirmenizde bir sakınca yoktur.
Kalın sağlıcakla