Merhabalar
Bilindiği üzere kamu kurumlarında isg uzmanı zorunluluğu 2016 ya ertelendi. Ancak risk analizi acil durum planları ve iş sağlığı ve güvenliği eğitimi hala yapılması gerekiyor.
Bulunduğum kamu kurumu çok tehlikeli sınıfa girmektedir. Kurumda isg uzmanı zaten yok. Ancak bu verilmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği eğitimi nasıl olacak. Çok tehlikeli sınıfta olduğumuzdan 16 saat verilmesi gerekiyor ve bu yılda 1 tekrarlanmak durumunda. Konu ile ilgili sorum şu olacak. Bu isg eğitimlerini kimler verebilir? Hazır sunular var onlardan faydalanılarak bir isg uzmanı olmayan mühendis ya da iş yeri hekimi olmayan bir hekimin bu isg eğitimlerini verme imkanı var mı?
Öyle bir imkan yok. Aşağıdaki tabloda belirtilen konularda isg uzmanı olmayan, konuyu anlatıp bir de belge verme yetkisi olmayan mühendis ya da hekim tarafından verilemez. Eğitimi verse bile geçerli değildir.
Yürürlük
MADDE 38 – (1) Bu Kanunun;
a) (Değişik: 12/7/2013-6495/56 md.) 6 ve 7 nci maddeleri;
1) 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50’den az
çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihinde,
2)
50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/1/2014 tarihinde,
eğer kurumunda 50 den az çalışan varsa 1.1.2014 ten itibaren iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda.
Eğitimi verebilecek kişi ve kuruluşlar
MADDE 13 – (1) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri;
a) İşyerinde görevli iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri tarafından,
b) İşçi, işveren ve kamu görevlileri kuruluşları veya bu kuruluşlarca kurulan eğitim vakıfları ve ortaklaşa oluşturdukları eğitim merkezleri, üniversiteler, kamu kurumlarının eğitim birimleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumları ve ortak sağlık ve güvenlik birimleri tarafından,
eğiticilerin Ek-1’deki eğitim programında yer alan konulara göre uzmanlık alanları dikkate alınarak belirlenmesi kaydıyla verilir.
EĞİTİM KONULARI
1. Genel konular
a) Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler,
b) Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları,
c) İşyeri temizliği ve düzeni,
ç) İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar
2. Sağlık konuları
a) Meslek hastalıklarının sebepleri,
b) Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması,
c) Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri,
ç) İlkyardım
3. Teknik konular
a) Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri,
b) Elle kaldırma ve taşıma,
c) Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma,
ç) İş ekipmanlarının güvenli kullanımı,
d) Ekranlı araçlarla çalışma,
e) Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri,
f)İş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması,
g) Güvenlik ve sağlık işaretleri,
ğ) Kişisel koruyucu donanım kullanımı,
h) İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü,
ı) Tahliye ve kurtarma
Eğitimlerin belgelendirilmesi
MADDE 15 –(1) Düzenlenen eğitimler belgelendirilir ve bu belgeler çalışanların özlük dosyalarında saklanır. Eğitim sonrası düzenlenecek belgede, eğitime katılan kişinin adı, soyadı, görev unvanı, eğitimin konusu, süresi, eğitimi verenin adı, soyadı, görev unvanı, imzası ve eğitimin tarihi yer alır