Arkadaşlar risk analizi ve eğitim işlerini,sözleşme yapma yükümlülüğü ile karıştırmayın.Ne bir OSGB ne de kurum içinde görevli İG Uzmanı oturup Risk analizi yapmaz zaten.Risk analizi şirket içinden veya kurumsa o işyeri,kurum içinden kurulacak aklı başında bir ekip tarafından yapılır.Bu kişilerin iki üç günlük bir Risk analizi eğitimi alması yeterli,gerçi böyle bir eğitim alması da mecburi değil.Ekip içerisinde İG Uzmanı ve İşyeri hekimi de doğal olarak bulunur ancak İG Uzmanı veya İş yeri Hekimi ile sözleşme yapma yükümlülüğü olmayan işyerleri bu ekipler içerisinde bu kişileri bulundurma mecburiyetinde değiller.Ekipler bu risk değerlendirmesini yaparken çeşitli kurum ve kuruluşlardan,üniversitelerden veya ücreti karşılığında OSGB lerden yardım alabilir,Bakanlığın yayınladığı Risk Değ Rehberlerinden yararlanabilir vs.Kısaca RD'yi İG Uzmanı yapmaz,ekip yapar.Eğitimler de bu şekildedir.Kurumda işinde uzman kişilerce uzmanlık alanına göre çalışanlara bu İSG Eğitimi verebilir,Devlet Memurları kanununa göre de eğitimlerin ders saat ücretleri bellidir.Oradan cüzi bir ödemeyi her eğitim veren memur alabilir.Yani bir makine mühendisi makina emniyeti ile ilgili,bakım onarımlarla ilgili,elektrik mühendisi elektrik güvenliği ile ilgili,bir inşaat mühendisi kazı emniyeti gibi konularda eğitim veremeyecekse bu çok komik olurdu.