Bende bir iki şey yazayım bari arkadaşlar.
Ben 1 yıldır etrafa risk analizi yapıyorum. Danışmanlık için ise bulduğum yerlerin yarısı parayı alıp işime bakmamı söylediğinden devam edemedim ne yazık ki. OSGB'ler ile çalışmak istemedim. Görüştüklerim bana 1750-2250 arası paralar teklif etti (B sınıfı uzmanım ve fiyat içinde yemek yok).
Evli değilim, kiramda yok. Bu sebeple çok para kazanma gibi bir şeyim olmadı bu süre içerisinde. Ama artık danışmanlıkları düzgün bir şekilde yapmak istiyorum yani. En büyük sıkıntımız etrafta çalışırken OSGB'ler diyebilirim. Firmayı almamamız için verecekleri en düşük teklifi verip zaten şirket olduklarından işleri bizden alıyorlar. Uzatmayayım..
Geçen ay bir şirkete aynı şekilde teklif verdim ama kabul edilmedim. Sonradan benden başka bir kanaldan iş yerine ISO ve TSE belgesi alınması için yardım istediler. Çalışmalara başladım. O sırada şansa OSGB'den çocukta firmaya uğradı. Yarım saat durduktan sonra gitti. Kimsenin yaptığı işe saygısızlık etmek istemem ama arkadaşın yaptığı incelemelere baktım. Yasal bir hatası olmasa da risk analizi çok sıradandı. (15 kişi çalıştıran orta ölçekli bir fabrika vinç, forklif, daire testere vs. birçok ekipmanda var). Ben pizzacıya risk analizinde 76 tehlike belirledim arkadaş 62 tehlike belirlemiş koca fabrikaya! Bu ay içinde bir kere daha gördüm yine yarım saat durup gitti. Bir kez iş kazası yaşandı ilginçtir. Vinç kancalarının biliyorsunuz kilitli kullanılması lazım kilitli kanca yok fabrikada. Oradan halat sıyrılıp az kalsın bir işçinin üzerine düşecekti. Baktım risk analizinde bunla ilgili bir şey yazmıyor. Arkadaşla konuşacağım ama neyse çok uzattım.
İSG uzmanına kızmıyorum çünkü muhtemelen kendisine verilen 30-40 iş yerine bakmaya çalışıyordur bu şekilde. Ayda arada 1 saat gelerek İSG'yi çözemezsiniz. Göstermelik yapılan bu hareketler sadece birilerine para kazandırıyor birilerinede sorumluluğu İSG uzmanına attırıyor.
Sürelerin artması bir çok firmaya bakmamızı engelleyecektir. Lakin mantıken zaten böyle olmalıdır. 20 kişinin çalıştığı 4 yer sizin için yeterlidir. Süreler daha da artırılabilir belki. Elbette OSGB'lere bir yaptırım gelmeli. Bir kaç arkadaş "evet ama İSG uzmanı işe alınacak karı düşen patronlar maaşı bölecekler" demiş. Yok arkadaşlar böyle bir şey. OSGB patronları (daha doğrusu işe erken başlayanlar) oldukça iyi yerleri kaptılar ve paralarını kazanıyorlar. Tam zamanlı hizmet verilen bir yerde çalışan C sınıfı İSG uzmanı arakdaşım bütün iş yeri sorumluluğu ve ayda 1500 lirasını alırken ona hep "çalışma" dedim. 1,5 yıl çalıştı. İstifa etti, çünkü öğrenmiş ki oradan patronu ayda 28 bin lira para alıyor!
OSGB patronları hiç bir sorumluluk almadan düşük ücretlere uzmanları alıp 30-40 yere göndererek üzerlerinden ayda 10-20 bin arası para kazanıyorlar. Kazalarda bakmayın siz sorumlu olduklarına topu görevlendirilen İSG uzmanına atıp sıvışıyorlar. Çoğu şey göstermelik ayrıca. Çalışmayın demekle de olmuyor tabi milletin çoluğu çocuğu var.
Düzeltmeler devlet olarak yapılmalı. OSGB'lerde maaş şeklinde değil imzalanan anlaşmadan prim şeklinde paralar uzmana verilebilir. Veya taban fiyat devlet tarafından zorunlu kılınmalı. Bir çok kişi mesela çevremde uzman alması gerekirken almıyor. Bunların denetlenmesi lazım.
İş görüşmelerinde size "eskiden bir uzmandı şimdi iki uzman oldu. Maaşları kıstık" denirse lafınızı sokup çıkın. İş yerinde çalışan bu insanların tek düşündüğü patronun çıkarları çünkü insanların değil.
Konuylada ilgisiz oldu ama biraz ben olumlu yaklaşıyorum bu sürelere. Alınan ücretleri de dengeler isek dışardan bulacağınız 4 firma ile arkadaşlar geçiminizi sağlarsınız sürelerinizi de doldurursunuz. Saygılarımla