Eğer kalifiye işi bilen tecrübeli bir uzman isen rakam derdin olmaz arkadaşım.Ama tecrüben yoksa sıkıntı. Ayrıca osgb lere sömürü düzeni dersen haksızlık edersin. önce osgb ler birer ticarethane karına bakacak ayrıca şuan için çok tehlikeli sınıfta kişi başı maliyet maksimum 45 tl. her şey dahil (uzman+hekim+dsp+ diğer giderler) dolayısıyla osgb ler bireyselden ucuza gelir.Ben A sınıfı uzman olarak 50 Tl/kişi çalışıyorum çık işin içinden total 45 nerede sadece uzman 50 nerede?
Tahir bey,
Bende verdiğiniz fiyattan çalışıyorum burada. Fakat fiyatlar elbette çok yüksek geliyor. Rakam derdim ne yazık ki oluyor çünkü henüz 1 yıldır falan çalışıyorum.
OSGB'ler gerçek anlamda çalışanını sömürüyor ve bu işi bitiriyor.
Şöyle izah edeyim izin verirseniz. İSG işi ciddi bir iş biliyorsunuz. İH ve İGU tarafından işin ciddiyetle ve bilerek yapılması gerekmekte. Fakat burada zaten bir tecrübe sıkıntısı var. Neyse oraya hiç girmeyeyim. OSGB'ler benim çevremde çok fazla (Kocaeli ve Sakarya). Büyük olanları iyi iş yerlerini kapmışlar zaten zamanında ve oldukça güzel rakamlarla buralara hizmet veriyorlar. Aslında burada da bir şey yok ticarettir tecrübedir diyebiliriz. Lakin durum orta ve düşük sayılı işletmelere gelince karışıyor. OSGB'ler çok çok düşük fiyatlar veriyorlar. Yani iş ticarete kaydığı için ucuzun en altına hizmet veriyoruz diyorlar.
Yukarıda bahsini açtığım gibi 25 kişilik çok tehlikeli iş yerine 336+KDV bütün hizmetlere verilebiliyor (bunu veren ismini vermeyeceğim en büyük OSGB'lerden). Peki ne yapıyor uzman arkadaş? İşyerine ayda 10 dakika uğruyor. Noter defterine eksikleri yazıyor resim çekiyor ve gidiyor. Bir tane toplantı yapılmamış bir tane ilerleme kaydedilmemiş. İşçilerin yarısı eğitimsiz bunlar planlanmamış. Doktor bir kere bile iş yerine uğramamış iş yerini gezmemiş. Risk analizi, çalışma planları, yıllık değerlendirme raporları, yangın tatbikatı ve eğitimi, acil eylem planı yapılmış ama mesela ekipler yok belliki sadece yazılmış.
Elbette amacım uzman arkadaşı yermek değil. Yazılı dökümanda yapılması gerekenleri yapılmış. Fakat İSG olayı döküman ve evrak doldurmaya dönmüş artık. Döner çünkü amaç çalışanın güvenliğini artırmak değil yasal prosedürü yerine getirmek. Uzmana bağlanan tonla işyerinde zaten bunları yapması da çok normal.
Sürelerin artışı ve benim olursa 4-5 yere bakmam ve yeterli bir maaşla yettiği kadar çalışmam çok daha iyi.
Diğer konu bazı doktorlar hiç birşey bilmiyor neredeyse. Onları da bir önceki mesajımda eleştirmiştim. basit bir kursla İYH olmuşlar. Cidden birşey bilmiyorlar. Parasal mevzuda ucuza yönelmenin sebebi bu aslında. Çünkü doktorun ek işi bu. 7-12 bin arası garanti maaşlarının yanında düşük ücrete çalışmamak ve risk almamak istiyorlar ama yaptıkları bir şey yok ve bilgileri de son derece az. Zamanla tecrübe kazanan doktorlar var elbette. Fakat benim elimden risk analizini alıp iki madde koyabilir mi? Zor gibi eleştirim buna aslında. Hemşire nedir mesela ne yapar bilmiyorum işte doktor böyleyken.
Saygılarımla. Amacım kimsenin işini kötülemek değil ama ortada bir sıkıntı var. İSG ya ticaretten çıkarak adam gibi yapılmalı ki bu ancak standart saat fiyatlarıyla olur serbest piyasayla değil.