Derya Hanım,
ben elektrik tehlike değildir demedim, elektrik çarpması bir tehlike değildir dedim ve de gelinmesi gereken nokta, tehlike değil ise nedir. Elektrik çarpması bir risktir.
Ayrıca personelin görevli olduğu hastahane ise, buradaki risk değerlendirmesinin tamamı bizi ilgilendirmeyebilir. Ben şu an orada, güvenlik hizmeti veren personelin nelere maruz kalabileceğine sizin kadar vakıf olmam. Ancak, az çok hastane ziyaretlerimde ve de hastahanede yatmam gerektiğinde güvenlik görevlilerinin de tıbbi atıklara bizzat ve yakinen maruz kaldıklarına şahsen şahit oldum. Bu maruziyetler önemli midir, risk değerlendirmelerinizde yer almalı mıdır bilemiyorum. Zaten mesajımda bu konulara da yer vermemiştim.
Tehlike oluşturan unsurun tecriti ile şiddet değişmez. Böyle bir durum akla ve mantığa da terstir. Yangın bir tehlikedir, riski ölüm ise ölümdür; değişmez. Elektrik bir tehlikedir, çarparsa ölürsünüz.
Ancak alacağınız önlemlerle bu risklerin ortaya çıkma olasılığını minimuma indirebilirsiniz. Zaten konuştuğumuz analiz metodu L tipi 5*5 matris yöntemi ise, olasılığı 1'e düşürün siz, şiddet en yüksekte 5 te kalsın. sonuç 5 olur. Yani dikkate değer olmayan risk. O yüzden 3 veya 5 fark etmez. Siz önlemlerle lütfen olasılığı düşürmeye çalışın. Şiddet aslında bir doğa kanunudur. Yani elektrik birisini çarparsa ölür. Çarparsa diyorum, lütfen dikkat edin. Yani Ayağında ve/veya elinde/başında KKD olan bir çalışan veya elektrikçinin elektrik ile temasında ölmeyebilir. Neden? Çünkü onu elektrik çarpmaz
Bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Ancak esas konu, doğru risk değerlendirmesidir. Her yönüyle. Doğru tehlike tespiti, doğru risk tespiti ve de doğru önlem. Risk analizi ise kişiden kişiye değişebilir. Ben 5*5 yaparım, başkası Kinney yapar, başkası FMA yapar, v.b. Sonunda tespit edilen önlemler alınmaz ise, yani aksiyon gerçekleşmez ise yapılan risk analizi ile sakız çiğneme arasında çok bir fark yoktur.
Burada benim amacım da; hepimiz beraber doğru yolu bulalımdır. Yoksa ben kırık not veren bir "Hoca" değilim
Sevgi ve saygılarımla