1 ) iş güvenliği uzmanlarının tüm mühendislik dalları , fizik,kimya bölümleri ve myo mezunlarından olması sebebiyle ve yaklaşık 1-1,5 sene sonunda yukarıdaki disipline sahip kişilerin diplomalarının ek i gibi bir şey olacak. çünkü sadece müh. sıfatıyla çok az yerde çok cüzi miktarlarda iş bulabilenler bu belge ile kendilerine katma değer yaratılacağını haklı olarak düşünecekler.aynı zamanda osgb lerinde artmasıyla piyasadaki ihtiyaç fazlası sorunu daha da büyüyecek.
2-) işyeri hekimleri sorunu bir tek osgb ler dolayısıyla yaşayacak.
2014 - 2015 yılında bir üst sınıfta çalışmanın iptal edilmesi , eğitim ve sınavların ihtiyaca yönelik belirlenmesi ve gerekiyorsa durdurulması gereklidir.
Bakanlık üzerine düşen denetleme görevini tamamen kişi ve kişilere taşere etmiş olup bununda yasal açıdan altyapısının oluşturularak , olası ölümlü ve uzuv kayıplı iş kazalarında tamamen işveren ile iş güvenliği uzmanı , işyeri hekimi arasında çözülmesini hedeflemekle ve kendisini bu dairenin dışında sadece kanun yaptım uzman yetiştirdim ifadeleriyle örtecektir. Bunun yanında milyonlarca boş gezmesi muhtemel mühendislere iş kapısı açtım. düşüncesi içerisindedir.
Devletin çalışan sağlığını ve güvenliğini tamamiyle düşündüğü falan yoktur ve konu yanlışlar içerisinde devam etmektedir. Devlet sadece kasaya giren paraya bakar ve AB uyumları çerçevesinde yaptım oldu mantığıyla hareket eder. Bu kanun ile eğer bir işveren kendi işyerinde alınacak önlem , tedbirlerden bihaber ise ve ne hikmetse bütün bunlara rağmen kanunda belirtilen görev,yetkilerden haberi bir şekilde var ise iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimini kötü niyetli olarak görevlendirecek. olası bir durumda böyle bir işletmede işveren ekmek parası için bulunan uzman ve hekime maddi , manevi tüm hususları rücu edecektir. böyle anlayışta türkiyede çok işletme vardır ve bunun esas adı "günah keçiliğidir"
Bu kanun ile bir çok kişi ve osgb ler istihdam edilsede ve bakanlık nemalansada ileride çok ciddi hukuksal sorunlarla karşılaşılacaktır. bunu hepimiz duyacağız. bu kanuna tabi herkez bunun farkında ancak iş bulmak , çalışıyorsa 2 kuruş daha fazla alırım gayesiyle cesaret hapı yutmuş vaziyetteler.
Öncelikle ;
Kanunun bu haliyle KESİNLİKLE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE İŞYERİ HEKİMİ MAAŞINI DEVLETTEN ALMASI GEREKMEKTEDİR. MAAŞINI DEVLETTEN DEĞİL İŞVERENDEN ALAN BİR UZMAN-HEKİM KANUNDA BELİRTİLEN GÖREV VE YETKİLERİ TAM ANLAMIYLA KULLANAMAZ
BUNUN KESİNLİKLE BÜYÜK BİR PANKART İLE ÇALIŞMA BAKANLIĞININ ÖNÜNE ASMAK GEREKİR.
Böyle bile olsa bu işi yaparım deniyosa;
İşveren , işveren adına çalışan temsile yetkili kişilerin en önce bu konuyu tamamen benimsemesi işyerinde çalışanın sağlığını ve güvenliğini düşünerek bunu konuyu şirket içi bir kültür haline getirilmesinde en önemli rolü üstlenmesi , iş güvenliğini kanun istiyor diye değil maliyetlerin azaltıldığı , verimin arttığı bir unsur olarak görmesi gerekir.Ancak böyle bir işveren ile bu iş yapılır.