İşGüvUzman hocam merhaba.
Yazdıklarını teker teker okudum. bende bir C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanıyım bu nedenle diğer başlık altında uzun zamandır senin gibi hayretler içerisinde okuyorum yazılanları, aynı burada olduğu gibi.
Ben 2011 yılında direkt bölümden mezun oldum iyi bir İş Güvenliği Uzmanı olarak devam edeceğim diyerek bu sektöre girdim. tabi o zamanlar 8-10 üniversitede ya var ya yok bu bölüm şimdi açıktan bile okunabiliyor kaç üniversitede varolduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum çıktım bu yola. Şimdiki imtiyazların biraz daha az hali o zaman da vardı, sonrasında biyologlar, mimarlar, eklenen ekstra müh.bölümleri bu belgeyi almaya hak kazandı. ne olduysa da o zamandan sonra oldu. Su ürünleri mühendisliğinden mezun olmuş, belge alma hakkı verilmiş C almış, sigorta günleri ile A'ya yükselmiş 0 (sıfır) inşaat tecrübesiyle inşaatta görev alıyor ve diyor ki ben şimdi nereye bakıcam. bu gibi örnekleri çok gördük. Bir yere kadar imtiyazlar iyiydi ama bu şekilde ki genişletilmeler hesapsız bir şekilde yapıldı.
Ben ve benim gibi 2/4 yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği bölüm mezunu olanların çok başka bir tercihi yok. Neden çünkü biz bu işin okulunu okuyarak girdik bu işe. Ama diğer birçok uzmanın bu şekilde imkanları var. Sektör çalkalanıyorsa kendi branşlarınızda devam edebilirsiniz ki bence en hayırlısı o.
Bu ertelemelerin biran önce sona erdirilmesi, Tüm tehlike gruplarında çalışan sayısına takılmaksızın uygulamaya başlanması, İş Güvenliği Uzmanlığı verilecek unvanların sınırlandırılarak uzmanlığın ek gelir kaynağı (belge kiralama gibi) olarak düşünülmesinin önüne geçilmesi ivedi bir şekilde gerekmekte. yoksa dediğin gibi "Olay kangren yarası haline dönmek üzere." ve bunun sonucunda da yine dediğin gibi "Atanamayan İş Güvenliği Uzmanları Platformu" meydana gelebilir.
***Hepsini tek cevapta yazmak istemezdim de ayrı ayrı olunca da araya cevaplar girecek gibi, kusuruma bakmayın biraz uzun oldu.***
Bir konu daha var. C sınıflarının uzatılmasına birisi "Temel yaşam gereği" demişti evet çok güzel bakmış olaya teşekkürler. ama başka bir arkadaşta B-A uzatması olmazsa baktığı inşaata bakamayacağını belirtmiş. Evet hocam dediğin gibi "Sizinki de yaşam gereği" ama ufak fark şu sen zaten 2 yıldır şantiyeye bakıyorsan süren işliyorsa uzatma yapılmasına kalmadan A sınıfı olursun muhtemelen eğer olamazsan boşa isyan etme. Sonrasında Az tehlikeli 50'den fazla çalışanı olan iş yerlerimi fazladır, yoksa Tehlikeli grupta olan iş yerleri mi?
Bende o başlık altında bir takım arkadaşım gibi C-B uzatmasıyla ilgili çok çaba sarf ettim. Amacımız belliydi, daha 2 yıldır çalışanlar vardı aramızda, işinden olmak üzere olanlar, kendimce özel sebebim de vardı kardeşime de ben bu bölümü okuttum ve belgeyi almak üzere ben bu adama şimdi iş bulmak için "Az tehlikeli olacak, 50'den fazla çalışanı olacak" bu kriterleri içeren bir yer bulmalıyım ki süresi işleye bilsin. 1,5 yıl hiç yoktan bir yere gidip gelicek. Daha OSGB'lerin ya da Firmaların tecrübe isteklerine girmiyorum bile ki kardeşimin şu şartlar altında tecrübe edinmesi pekte mümkün değil
Bu insanların işsiz kalmamaları içindi bu çaba.
Sanılmasın ki sadece uzatma istedik biz. Aynı zamanda uzatma olmazsa ertelemeyi iptal edin de dendi (ki mantıklı olanı bu). Ne erteleme yapılmalıydı, ne de uzatma. Kanun vakti zamanında tamamıyla yürürlüğe girmeliydi.
Yazımın tamamını okuduysanız ve vaktinizi çaldığımı düşünüyorsanız kusuruma bakmayın artık.
Saygılarımla,
Çalışabilen Herkese İyi Çalışmalar.