2006 yılında başlayan İSG uzman serüveni, 2012 yılında taçlandırıldı. Bölündü bin parçaya bölündü. Sistem değişti, sistem geldi. Yargı iptal etti, yenisi kanunla geldi. Açıklar kapatılması için intibak sınavları açıldı. Hemen herkese bir şekilde imtiyazlar tanındı. Doğruydu, yanlıştı, tartışmak manasız. Günü şartlarına göre değerlendirmek gerekir. Geçmişte yapılmışları neden yapılmış diye kimsenin hesap sormaması gerekir.
Benimde bugünün şartlarına göre, olması %100 gerekli düşüncelerim de var..
Mesela;
- Sadece, Yüksek Lisans yaparak, B sınıfı İSG uzmanı olmak derhal sonlandırılmalı.
- Sadece, Doktora yaparak A sınıfı İSG uzmanı olmak derhal sonlandırılmalı,
- B sınıfı Uzmanların 01.01.2020 Tarihini beklemeden, Çok tehlikeli İş yerlerine bakabilmesi derhal iptal edilmeli,
- C sınıfı Uzmanların 01.01.2019 Tarihine kadar Tehlikeli İşyerlerine bakabilmesi kesinlikle uzatılmamalı,
- A. B. C sınıfı uzmanların kişi başı dakikaları özellikle çok tehlikeli İşyerlerinde İşyeri hekimi ile (Hekim 15 dakika, Uzman 40 dakika hiç adil değil) aynı olmalı,
- İşyerleri Kamu, özel ayrımı yapılmadan, tüm işyerleri için derhal zorunlu hale gelmeli,
- OSGB' ler sadece iş organizasyonu yaparak ''sıfır sorumluluk'' ilkesinden vazgeçmelidir. Yasalara OSGB' leri yargı zamanlarında ne yazık ki aramıyor, Gelsin Uzman, gitsin uzman. Maalesef ki İş Güvenliği Uzmanını İşveren Vekili! olarak gören kamu görevlileri var. OSGB' lerinde yapılmış her atamada Uzman ve Hekim kadar yasal sorumlu olması derhal uygulamaya geçmeli.
Görüldüğü gibi aslında her bir başlık ayrı tartışma konusu. Bu sebeple yenilenmelere, revizyonlara, uzatmalara, yapılandırmalara, sınıf atlamalarına yada isimlendirmediğim diğer ne varsa artık yapılmamalıdır. Doğru yada yanlış bir sistem artık var. Sistemi budamaya değil, geliştirmeye odaklanmalıyız.
OSGB' ler sadece organizasyon yaparak, sorumluluk almadan ücret alma derdinden vazgeçmelidir. Uzmanların ve Hekimlerin yasalar karşında Savunma mekanizmalarını geliştirmek için neler yapılmalı bunları tartışmalıyız. Meslek kuruluşu / odası hayata geçmelidir. Bu tartışmalar her zaman doğruyu getirecektir.
Yazdıklarım bu sektörün ne yazık ki kangrene dönüşmüş yaraları. Yazmak hakkını da kendimde görüyorum çünkü bu sektöre 2012 yılında başlamadım. Meslek hayatımdaki 34. hizmet senem ve bunun son 21 yılı İş Güvenliği Üzerine
(İş Güvenliği Başmühendisi olarak).. 6331 Sayılı
kanun çıkmadan da çalışmış olduğum işyerinde
(Yer altı madenlerinde) gereklilikleri çok daha fazlası ile yapılmaktaydı. Sırf level atlamak için kurs / tez bitiren ve Üniversitelerin döner sermayesine katkı olsun diye düzenlenmiş kurslardan mezun olanların; madenlerde, inşaatlarda, köprülerde çalışmış olmalarını hayal bile edemiyorum / etmekte istemiyorum..
Son zamanlarda şahit olduğum bir olayı anlatayım sizlere. Bir
OSGB firması-ismini vermeyeceğim,
(çalışanlarına 3-4 ay hiç maaş vermiyor. Bu kişileri işten çıkartıyor, yerine yenilerini derhal bulabiliyor. Uzmanlarda maalesef iş bulduk diye balıklama atlayabiliyor.) İşyerlerine sürekli satış temsilcilerini yolluyor, telefonlarla taciz ediyor. O firma da A sınıfı uzman varsa onunla çalışmayın biz size B sınıfı verelim yarı fiyatına, yeter ki bizimle çalışın diye yakarıyor.
OSGB firmayı ikna ediyor, A sınıfı uzmanı işinden ediyorlar. B sınıfı uzman geliyor çalışmaya 4 ay dayanabiliyor maaş alamadan. Sonra yeni B sınıfı uzman geliyor ve döngü böyle devam ediyor. Sonuç olarak A sınıfı uzman mağdur. B sınıfı uzmanda mağdur. C sınıfını hiç söylemiyorum bile..
OSGB firmadan hak edişlerini gününe gün alıyor lakin Uzmana, hekime ücret ödemesi ya yapmıyor yada 5 ay sonra yarım maaş ödüyor..
Hiç bir sorumluluk almadan sadece Firmalardan para alabilmek adına, iş organizasyonu yapan ve mahkeme olursa asla ortalarda görünmeyen, uzmanı aramayan ve hatta hakaret eden,
OSGB' lerin yönetimini kime havale etmek gerekir, takdir sizin olsun.
Bugüne geldiğimizde artık ertelemeler, üst sınıfa bakmalar olmamalı. Herkes sınıfına bakmalı, tüm işyerlerinde zorunluluk olmalı. Ve de asgari ücret tarifesi konulmalı.
OSGB' ler Uzmana, Hekime ücret ödemediğinde, firmalardan hakkediş alamamalı. Bunları tartışarak çözüme bağlamak varken. Halen alan ihlallerini, uzmanların tartışmasını hayretlerle izliyorum. Eminim ki
OSGB yöneticileri göbeklerini gülümseyerek kaşıyorlardır.
Günü kurtaracak çalışmalar, sadece kaybettirir
(An' ı kurtarsa da).
Saygılar.