Tartışma : 2019 Yılında C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlarının Tehlikeli Firmalara Bakamaması

Tuğrul Ölçer

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2019
Mesajlar
9
Tepki puanı
7
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Seçil Hanım sayılı zaman, onlarda göz açıp kapayana kadar geçecek. Yasada yazan her şey uygulansın istiyorum artık. Ne erteleme, ne başka bir şey. Hiç kimse ölmesin artık.
İnsanlar işsiz kaldıktan sonra sayılı zamanın çabuk geçmesi neye yarayacak
 

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,284
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Gamze hanım bu bakış açısı size göre yada sizin gibi düşünenler için doğru olabilir. Ama bence yanlış neden yanlış. Burda ki çoğu insan erteleme istemesinin nedeni 1 yıl daha kendi alanı olamayan tehlikeli sınıfa bakalım değil zaten. Çoğu kişi herkes kendi tehlikele sınıfına baksın der. Ama sorun C'lerin istihdam alanının dar olması(Kamu kuruluşları 1 yıl sonra sisteme girmesi ve 50 çalışan altı az tehlikeli muaf tutulması) ve uzmanlar arasında adaletsizlik C'ler B'lerin yerine bakamıyor ama B'ler A'ların yerine bakabilir 1 sene daha. C'ler hem istihdam olarak hemde uzmanların bir üst sınıfa bakma konumunda haksızlığa uğramış durumda. Tehlikeli sınıf ve Çok tehlikeli sınıf hiçbir muafiyet yok. Konuya burdan bakmak lazım. Erteleme olayından önce İSG'de düzeltilcek okadar çok şey varki ama aciliyet olarak bu konu önemliydi geçmiş yazılarımda yazdım bunları daha detaylı. Aşağıdada paylaşıcam tekradan. Burda konuya genel bakıp ertelemelerin İSG zarar veriyor denmesi bana biraz tuhaf geliyor açıkcası. Sistemi bu bir üst sınıfa bakma devam ederkende iyileştirme yapılıp kimse mağdur olamdan düzeltilebilirdi. İşin kolayına çoğu kişiyi mağdur etmek olmaması lazımdı çözüm. Şİmdi bi kaç kişi çıkıcak yine şimdiye kadar nerdeydi dicek konu eski tartışmalara gidicek kısır bir tartışmaya geri dönücez neysa uzatamya gerek yok herkes için hayırlısı olsun. Allah herkesin gönlüne göre versin. Ben bu olaylara tarafsız olarak bakaram yorumladım hep C olduğum için değil ben B de olsam A da olsam bunları yazardım.


Eski yazım: Konu keşke bunun üzerine ele alınıp buna göre duruş sergilenseydi.
C sınıfı uzmanın çalışma alanı muaf iken ve B sınıfı uzmanın bir üst sınıfa bakma durumu 1 yıl daha ileri olması hem C sınıfı uzmanın istihdam adaletsizliği hemde uzmanlar arası adaletsizlik oluyor. Dediğim gibi sistem tartışılır uzmanların sınıflara ayrılması, A ve B sınıfı olma koşulları, OSGB'lerin olması, işyerlerinin tehlike sınıflarının belirlenmesi vb. ama konu bu değil şuan. Sorunların önemine ve aciliyetine göre sıralanıp buna göre tepkiler verilir, müdahale edilir veya tavır alınır.
Şimdiye kadar neredeydiniz diyenler özellikle bu durumdan etkilenmeyenler hatta işine gelenler için söylüyorum pek samimi gelmiyor işin açıkcası bunu uzatıp konuyu dağıtmak istemiyorum başka başlık açılır İş sağlığı ve güvenliğinde yapılan hatalar ve eksiklikler diye o zaman devletten işverene, uzmandan uzman olma koşularına birçok konuda kişiler fikrini söyler tartışır karar alır artık ne yaparsa. Amacım günü kurtarıcı çözüm aramakta değil adalet sağlanır ondan sonra kalıcı çözümler ve sorunların kökten çözümü için ne yapılması gerektiği konuşulur. Ben bunları yazarken B ve A sınıfı uzmanlarıda anlıyorum tek taraflı düşündüğümde yok. Ama olaylara çıkar için değilde mantıklı ve adaletli bakılmasını rica ediyorum herkesten.
Batuhan Bey teşekkür ederim düşüncelerinizi paylaştığınız için. Saygı duyuyorum...
Herkes benim gibi düşünecek ya da ben herkes gibi düşüneceğim diye bir kural yok.
 

Öncü Bakır

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
31 Mar 2017
Mesajlar
96
Tepki puanı
152
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Sen öfke kusmaya devam et arkadaşım. Ama öfke kusacağın kesimi doğru seçersen sonuç alırsın. B'ler ya da A'lar yüzünden değil sizlerin zamanında tepki vermemesi yüzünden mağdur birçok insan şu anda.
İnan ya da inanma 2017 de az tehlikeliler ötelendiğinde biz 4-5 tane B uzman ötelenmesin diye mail attık, fax çektik bakanlığa ama o zamanda bir avuç kişiydik.
Ben de 5 senedir sektördeyim birçok alanda da isg çalışması yaptım. Çok deneyimli işini iyi yapan C uzmanlarla çalıştım. Ama senin gibi ön yargılı olmadım. Yani her C deneyimsiz değil ama her A ya da B de senin tabirinle kapasitesiz değil.
Mukavemet ve benzerlerine saygı duyarken Ali Tutar arkadaşa da saygı duyabilirsen seni samimi bulurum. Sonuçta herkes düşüncesini dile getiriyor. Hoşuna gitmeyince de böyle saldırganca davranıyorsun.
Sen öfke kusmaya devam et.
Bence de kimse işsiz kalmasın ama bunun yöntemi insanlara saldırmak değil.
Ama sen buna devam edeceksin ve sonuç yine hüsran olacak.
orada A ve B ler yazmıyor uzamasını istemeyen A ve B ler yazıyor.***KESİLDİ*** Çünkü mesleğe katabilecekleri bişey yok. Ben hüsrana uğramam 40 yaşındayım, tekstil boya sektöründe 15 yıl tecrübem var zaten bu sayede işsiz kalmam. Ancak kimse burada demesin C sınıfı uzmanlar tehlikeli sınıf işyerlerine bakmamalı diye..Ekmek davası...Önyargılı bir yazı yok burada ...uzamamalı diyen insanlar kendi maaşlarından başka bir gerekçe gösteremiyor...
 

Olcay ÇETİN

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Tem 2013
Mesajlar
15
Tepki puanı
16
Meslek
Uzman Adayı (C)
Benim sözleşmelerim hala düşürülmedi sistemden, emin misiniz siz bu durumdan? Bir arkadaş yasa açıklaması yapıldı demiş, bir link verebilir mi?
 

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,284
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar müsaadenizle yemeğe çıkıyoruz. Bu süre zarfında mesaj onaylarınızda gecikmeler olursa kusura bakmayın. Diğer moderatör arkadaşlarım da yemeğe çıkarlar muhakkak.
Mesajlarım neden yayınlanmıyor diye şikayet gelmesin diye belirtmek istedim. :)
Sizlere de afiyet olsun...
 

isaret

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Eki 2015
Mesajlar
98
Tepki puanı
212
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
ya insanlar işsiz kalmış siz hala ben demiştim, gördünüz mü kızdınız vs... daha tepkiyi anlamıyorsunuz? burada ertelensin diye çaba gösteren bir avuç insandık... siz gelip bir şeyler diyorsunuz.. hala da dalga geçer gibi... herkesin kendi derdi var... bırakın artık... B uzmansanız burada niye tartışıyorsunuz... ben B olsam bu forum da konuşmada ne işim var...
Bakanlığın yaptığı saçmalıklar zaten bitmiyor... sözleşmeyi nasıl 31.12.2018 de bitirebilirsin... bugune kadar devam eden sözleşmeyi madem istediğin gibi değiştirebiliyorsun... Bana da izin ver 10 günlük geçmiş zamanlı sözleşme yapayım. sınava gireyim.
Bakanlıktakilerin zerre umurunda değiliz.. B de a da dahil...
biz ne dersek o...
 

ahmetfatih

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Ocak 2018
Mesajlar
1
Tepki puanı
3
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Ben B sınıfı Uzmanım C sınıfı uzmanların durumuna çok üzüldüm. Uzaması için de gerekli birçok yazışmalarda bulundum. En çok üzüldüğüm de bu olay hiçbir haber sitesinde yayınlanmadı.
 

Sezginn

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Şub 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
Yapılabilecek herşeyi yaptık.. Milletvekilleri ile görüşmeler ,mailler ,cimere yazmalar, imza kampanyası vs.. ama yetkili kişiler sadece işlerine gelen canlarının istediklerini dikkate alıp onların değerlendirmesini yaptılar. Poşetler ücretli oldu bu olayı abartanlar 1 ay gündemden düşmedi sinema sektöründe yok biletler pahalı dediler yok mısır dediler 1 ay sürmeden sinema sektörüne düzenleme yaptılar. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturulmaya çalıştıkça ellerini attıkları herşeyi çıkmaza sokmaktan başka işleri yok ! Benim canım ertelemek istedi hadi arkadaşlar erteliyoruz , yok ya en iyisi biz şunu işverenlere verelim onlar yapsın sabah başka akşam başka.. Kimsenin kimseden haberi yok, denetim yok ! sorumluluk bilincinde olup bu mesleği meslek olarak görenler bir şekilde bir şeyi iyileştirme çabasındalar ama yeterli olmuyor.. Ezmekten günah keçisi göstermelerinden başka yaptırımları yok. Sorsan iş kazalarımız az herşey yolunda güzel işleyen mis gibi sistemimiz var:alkış: Tekrardan birşeylerin düzelmesi için burada emek gösteren mücadele eden herkese teşekkürler.. Bundan sonrası için Allah yardımcımız olsun..
Yapılacak her şey yapılmamış demek ki! Bakın ben twitterde bir gün bile böyle bir çalışma görmedim. Dün köprü ücretine zam yapılmıştı hemen tt oldu. Belki çok etkili olmadı ama zamlara karşı sesleri duyuldu ve iptal edildi. Tüm siyasilerin hesapları var. Sizlerin attığı mail fax sadece belirli yöneticiler tarafından görülüyor. Herkese ses duyurulmak isteniyorsa bu tarz çalışmalara ağırlık verilmeli. Şimdi çalışan ve parasını kazananlar sessiz kalıyor ama bu ibre bir gün onlara da dönecek. Sosyal medya çok etkili bu tarz konularda. Binlerce insan var. Herkes 10 20 twitt atsa tahmin edilmeyecek kadar bir rakama ulaşılır. Girilsin Bakanlıkların profiline mesaj atılsın. Belli miktar para toplayıp tt olmak için çalışma yapılır. İş güvenliği üzerine duyarlı olan vekiller var. Mağduriyetler yüksek bir sesle anlatılmazsa eğer bu vaziyet sürer gider.
 

isaret

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Eki 2015
Mesajlar
98
Tepki puanı
212
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Tam olarak bundan bahsediyorum ben de.
Bir şekilde bu yasayı nasıl daha etkili hale getirebilirizi konuşmalıyız.
Sürekli öteleyerek bir yere varılamaz.
Bırakın artık insanları yaftalamayı. Birlikte nasıl çözümler üretebiliriz onu konuşalım. Meslek olarak sınıf ayırmaksızın elimizi güçlendirmeye bakalım.
Yok siz insanlara öfke kusacağım diyorsanız sizin gibi düşünenleri alın ayrı bir platform oluşturun mümkünse Öncü Bey.

Kardeş burası zaten, c sınıfı uzmanların oluşturduğu bir platform, uzaması için ne yapabiliriz diyenlerin olduğu bir sayfa... buradaki kavgaların nedeni zaten üst sınıfların sürekli sataşması,laf söylemesi, umutsuzluk aşılaması...kötü yorum yapması...
Biz burada uzatılması için çaba gösteriyoruz... siz farklı düşüncedeyseniz, sizin gibi düşünenleri alın, başka platform, başka sayfa açın... yeter herkesin derdi başından aşkın... şurada bir mücadele verelim dedik, hep kavga atışma... Ya b A sınıfı uzmansanız, niye buradasınız zaten...
sizlere laf anlatmaktan yorulduk, bizi kovuyorsunuz bide...
 

hüseyin can kınacı

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Ocak 2019
Mesajlar
12
Tepki puanı
29
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
insan ölümleri sektöre vurulan darbelerle İSG'deki sınıf gruplarının nasıl bi bağlantısı var biri anlatabilirmi lütfen Şöyleki;

Tamam biz C ler çekildik piyasadan yarından itibaren B ler geldi bizim yerimize nolacak iş kazaları duracakmı gerçekten bunamı inandırıyorsunuz kendinizi
yani konuyu öyle bi noktaya getirmişsinizki ülkede yaşanan iş kazalarının sebebi C ler B lere baktığı içine bağlanmış çok garip
Son olarak iki çift lafımda bende C yim ama uzatılmamasını istiyorum diyen duyarlı kardeşlerime;
belki bizlerde sizin gibi mesleğimizin yanında ilave olarak C igu olsak yani tek gelir kaynağımız c igu olmasaydı sizler gibi düşüne bilirdik buraya gelip böyle sayfalarca duyarlılık kasardık

Son olarak hadi görelim bakalım B sınıfı kardeşlerimizi istediğiniz oldu artık bizler gönül rahatlığıyla evimizde uyuyabileceğiz çünki B ler iş başında artık bir işçinin bile burnu kanamayacak ve hatta daha önemlisi mesleğimizin onuru arşa çıkacak B ler sayesinde iyiki varsınız B kardeşlerim.

(DİPNOT: Burda meslek onurundan iş kazalarından bahseden B arkadaşlarımızın çoğu şuan aktif olarak A ların işini yapıyor çok tehlikeli işyerlerinde )

bu bilgiyide paylaştıktan sonra herkese iyi günler dilerim.
 
F

fsm

Guest
orada A ve B ler yazmıyor uzamasını istemeyen A ve B ler yazıyor.***KESİLDİ*** Çünkü mesleğe katabilecekleri bişey yok. Ben hüsrana uğramam 40 yaşındayım, tekstil boya sektöründe 15 yıl tecrübem var zaten bu sayede işsiz kalmam. Ancak kimse burada demesin C sınıfı uzmanlar tehlikeli sınıf işyerlerine bakmamalı diye..Ekmek davası...Önyargılı bir yazı yok burada ...uzamamalı diyen insanlar kendi maaşlarından başka bir gerekçe gösteremiyor...

Boşver kardeş kime neyi açıklıyosun kesinleşince ortaya çıktılar allaha havale et gerisini boşver
 

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,284
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Boşver kardeş kime neyi açıklıyosun kesinleşince ortaya çıktılar allaha havale et gerisini boşver
Kendinize gelin lütfen.
Sizinle aynı fikirde değiliz diye Allah'a mı havale ediyorsunuz. Şaka gibi. Farklı düşünüyoruz diye günah mı işledik yani nedir?
Her düşünceye saygı duymayı öğrenmenizi temenni ederim.
 

Olcay ÇETİN

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Tem 2013
Mesajlar
15
Tepki puanı
16
Meslek
Uzman Adayı (C)
Kendinize gelin lütfen.
Sizinle aynı fikirde değiliz diye Allah'a mı havale ediyorsunuz. Şaka gibi. Farklı düşünüyoruz diye günah mı işledik yani nedir?
Her düşünceye saygı duymayı öğrenmenizi temenni ederim.

Gamze Hanım merak ediyorum aynı duyarlılığı Blerin Aya bakma süresi uzatılınca, ya da az tehlikeli sınıftaki işverenlerin Bakanlık eğitimi ile kendi işyerleri hizmetleri bakabilme durumlarında da gerçekleştiriyor musunuz?
 

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,284
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Gamze Hanım merak ediyorum aynı duyarlılığı Blerin Aya bakma süresi uzatılınca, ya da az tehlikeli sınıftaki işverenlerin Bakanlık eğitimi ile kendi işyerleri hizmetleri bakabilme durumlarında da gerçekleştiriyor musunuz?
Kesinlikle Olcay Bey. Ben İSG algısını, bilincini düşüren her şeye karşı aynı tavrı sergiledim yıllarca.
Sizler belki beni tanımıyorsunuz, beni tanıyan üyelerimiz bilir. Forumumuzda zaman zaman birileri gelir ve sertifikasını kiralamaktan bahseder. Ben bu tip kişileri tespit ettiğim an forumdan süresiz uzaklaştırıyorum.
 

fatihergin

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Şub 2013
Mesajlar
32
Tepki puanı
42
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Benim sözleşmelerim hala düşürülmedi sistemden, emin misiniz siz bu durumdan? Bir arkadaş yasa açıklaması yapıldı demiş, bir link verebilir mi?


Pardon ya ben az tehlikeli yerlere bakmışım, evet doğru düşmüş sistemden hem de 31.12.2018 olarak

Personel Görevlendirme Detay Raporunun en altındaki açıklamalar kısmında;

6331 Sayılı Kanunun Geçici 4üncü Maddesi Gereği İptal Edilmiştir. diye yazıyor, görmüşsünüzdür zaten siz de sonradan tehlikeli sınıf sözleşmeye bakınca.
Yasa açıklamasından kasıt budur herhalde.
 

Öncü Bakır

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
31 Mar 2017
Mesajlar
96
Tepki puanı
152
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Kendinize gelin lütfen.
Sizinle aynı fikirde değiliz diye Allah'a mı havale ediyorsunuz. Şaka gibi. Farklı düşünüyoruz diye günah mı işledik yani nedir?
Her düşünceye saygı duymayı öğrenmenizi temenni ederim.
Mecburen bu şekilde davranıyor insanlar. Facede yorumlara bakın lütfen...sonunda...iyi oldu...meslek değer kazanacak...bu adamları Allah havale etmeyip ne yapacaksınız.
 

Seda Tınaz

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Mar 2018
Mesajlar
45
Tepki puanı
80
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Yapılacak her şey yapılmamış demek ki! Bakın ben twitterde bir gün bile böyle bir çalışma görmedim. Dün köprü ücretine zam yapılmıştı hemen tt oldu. Belki çok etkili olmadı ama zamlara karşı sesleri duyuldu ve iptal edildi. Tüm siyasilerin hesapları var. Sizlerin attığı mail fax sadece belirli yöneticiler tarafından görülüyor. Herkese ses duyurulmak isteniyorsa bu tarz çalışmalara ağırlık verilmeli. Şimdi çalışan ve parasını kazananlar sessiz kalıyor ama bu ibre bir gün onlara da dönecek. Sosyal medya çok etkili bu tarz konularda. Binlerce insan var. Herkes 10 20 twitt atsa tahmin edilmeyecek kadar bir rakama ulaşılır. Girilsin Bakanlıkların profiline mesaj atılsın. Belli miktar para toplayıp tt olmak için çalışma yapılır. İş güvenliği üzerine duyarlı olan vekiller var. Mağduriyetler yüksek bir sesle anlatılmazsa eğer bu vaziyet sürer gider.

Evet haklısınız ama ne yapalım bizler elimizden geldiğince bunu yapabildik. Kılını bile kıpırdatmayan insanlar düşünmeli. Burdan sosyal medyadan sesimizi duyurabildiğimiz kadar paylaşım yaptık.
 

Esra Kaya 87

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Haz 2018
Mesajlar
22
Tepki puanı
22
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar yaptık olmadı demeyin cimere yazmaya sesimizi duyurmaya çalışmaya devam edelim bu bir nabız yoklama olabilir. herkes fax a ve dilekçeye devam etsin bence.
 

Öncü Bakır

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
31 Mar 2017
Mesajlar
96
Tepki puanı
152
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Merhaba.
Öncelikle belirtmek isterim ki ben C sınıfı iş güvenliği uzmanıyım.
Bende ertelenmesini istemeyenlerdenim bunu açık yüreklilikle söylüyorum, daha öncede forumumuzun sohbet yerinde bu söylemimi dile getirmiştim.
Tanıdığım, tanımadığım her kim olursa olsun herhangi birinin işsiz kalışından haz duyacak bir insan da değilim, çok şükür Rabbim merhamet duygusunu, kendimi başkalarının yerine koyup düşünme hissini vermiş kalbime.
Yani sizin dediğiniz gibi "başkalarının işsiz kalmasından medet uman aciz insanlardı uzamamasını isteyen üst sınıftaki arkadaşlar" dan değilim.
Yıllardır bu ötelemeler yüzünden hiçbir kesimin İSG'ye inancı kalmadı. Ama artık bu ötelemelere dur deme zamanı geldi (bence geçti bile).
Nasıl olsa ertelenir algısından sıyrılıp kurtulmalı artık İSG. Bu açıdan baktığımda ertelenmemesinin doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Ama sırf böyle düşünüyorum diye yukarıda alıntıladığım cümlenizdeki gibi sözlerle yaftalayamazsınız beni ve benim gibi düşünenleri.
Ülkemiz, çalışanlarımız ve bizler için hayırlı olmasını temenni ediyorum.
İyi çalışmalar...
C sınıfı uzmanlar yüzünden mi İSG ye inanç kalmadı sizce.Sorunun temelinde C sınıfı uzmanları görüyorsanız sizi tebrik ediyorum.Ben bir işyerinde çalışmaya başladım benden önceki arkadaş A sınıfı uzmanmış.Kurul oluşturulması gereken yerde kurul oluşturmamış, risk değerlendirmesi yapılmamış,makineler için güvenlik talimatları hazırlanmamış gidilmiş gelinilmiş. Ama sorun C SINIFI UZMANLAR!!!BRAVO...
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.