Tartışma : 2019 Yılında C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlarının Tehlikeli Firmalara Bakamaması

A. Ali Tutar

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar şu an üzerinde tehlikeli işyeri olan C sınıfı uzmanlar olarak usulsüz çalışıyoruz. Ben yarın işyerine gidince siliyorum üzerimdeki sözleşmeleri. Eminim ki bir kaza olsa kimse arkamızda durmayacak. Hatta usulsüz çalıştığımız için suçlu bile çıkarız.

Hidayet Günaydın

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
2019 yılında seçim var arkadaşlar C sınıfı uzmanlarını mağdur etmemek için yasa ertelenir mi ? 50 az az tehlikeli firmalarda ertelendi.Durum sizce ne olur ?
Şuan bugün bende olduğu gibi çıkışımız verilir arkadaşlar. Tüm c ler adına üzücü.

F

fsm

Guest
isg katip te uzman sayıları düşmüş ????

c sınıfı : 45.422
b sınıfı:15.651
a sınıfı:14.137

olarak gözüküyor hayırdır 67 bindik eliyorlar mı?

elifelifelif

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)

Bende onu merak ediyorum, "zaman içinde sistemden düşürülecekler demişler ya hani bakanlıktan tlf ya da mail cevabı olarak", düşen oldu mu, benim sözleşmem devam ediyor.

Mehmet Gençoğlu

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)

Vize yaptırmayanlar olabilir. Çoğu C sınıfı uzmanın vize tarihi geldi...

gokaysener

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Arkadaşlar C sınıfı İSG Uzmanı olup belgesini kullanmayanların vize süresi dolmuş sertifikalar iptal olmuş olabilir.

Akif DOĞAN

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Vize yaptırmayanlar olabilir. Çoğu C sınıfı uzmanın vize tarihi geldi...
Merhaba;
Daha önce A ve B ye yükselenler de sistem C sertifikaları görünüyordu. Bu güncellemeden dolayı sayı gerçek rakamlara ulaşmış.
C lerle ilgili düzenleme yapılmazsa hizmet fiyatlarındaki artış işvereni zaten ölü doğmuş olan sektörü dahada kötü hale getirir diye düşünüyorum.

Yaseminisg

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Bende onu merak ediyorum, "zaman içinde sistemden düşürülecekler demişler ya hani bakanlıktan tlf ya da mail cevabı olarak", düşen oldu mu, benim sözleşmem devam ediyor.
Sertifika sayısı bu aktif çalışan kişi sayısı değil bence

Seda Tınaz

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Ben bu konu hakkında önceki ertelenme durumunun açıklama süresini göz önünde bulundurarak sanırım biraz daha polyanna yaklaşacağım. Evet sayı olarak baktığımızda belli yetkili kişiler bunu yeterli görebilir ama bizim açımızdan yada benim açımdan böyle değil. Çoğu A ve B sınıfı uzman bu işi ek meslek ek gelir olarak yapıyor hatta saha da hiç yoklar (birebir aktif çalışanlara emek gösterenlere saygım sonsuz) Bu kadar C sınıfını işsiz bırakma riskini hele ki şu dönemde göze alacaklarını sanmıyorum. Hala ısrarla milletvekillerine ulaşmaya mail atmaya devam ediyorum illa ki birinin dikkatini çekecektir. Sonuçta onlardan bizi kadroya alın devlet bünyesinde çalışalım gibi onların tarafından yapılması zor olan bizim açımızdan ise yetkilerimizi tam anlamıyla kullanabileceğimiz bir şey talep etmiyoruz. Hoş etsek de zaten yapılmıyor bari en azından bu erteleme talebimizi geri çevirmesinler.. O yüzden bence bu konuda olumsuz hadi geçmiş olsun demektense ısrarcı olduğumuzu göstermeye devam edelim.

isaret

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Ben bu konu hakkında önceki ertelenme durumunun açıklama süresini göz önünde bulundurarak sanırım biraz daha polyanna yaklaşacağım. Evet sayı olarak baktığımızda belli yetkili kişiler bunu yeterli görebilir ama bizim açımızdan yada benim açımdan böyle değil. Çoğu A ve B sınıfı uzman bu işi ek meslek ek gelir olarak yapıyor hatta saha da hiç yoklar (birebir aktif çalışanlara emek gösterenlere saygım sonsuz) Bu kadar C sınıfını işsiz bırakma riskini hele ki şu dönemde göze alacaklarını sanmıyorum. Hala ısrarla milletvekillerine ulaşmaya mail atmaya devam ediyorum illa ki birinin dikkatini çekecektir. Sonuçta onlardan bizi kadroya alın devlet bünyesinde çalışalım gibi onların tarafından yapılması zor olan bizim açımızdan ise yetkilerimizi tam anlamıyla kullanabileceğimiz bir şey talep etmiyoruz. Hoş etsek de zaten yapılmıyor bari en azından bu erteleme talebimizi geri çevirmesinler.. O yüzden bence bu konuda olumsuz hadi geçmiş olsun demektense ısrarcı olduğumuzu göstermeye devam edelim.
Maalesef yeterli destek yok.. isyan eden sayısı az. Diğerleri de sadece bakıyor... Facebook da konuşan çok var . Ya da etrafında ama bir mücadele yok... Yoksa bir yıllık uzatma kimseye zarar vermez... Çok kişiye fayda sağlar. Bu işten karlı çıkan yine osgb olacak... B a değil ki . Adamların belgesi var osgb kiralıyor.. çoğu gitmiyor bile... Ne olduğundan haberi yok. Osgb de de bir kaç kişi çalışıyor. Gerisi belge var... Asıl yükü çeken c sınıfları... Ama bakanlığın umurunda değil... Yetişen personel uzman geliyor.. ama sen korumuyorsun... Ya inşallah en kısa zaman da lütfedip bir açıklama yaparlar... Ya da meclis sesi duyar bir şeyler yapar... Çok zor değil. 1 yıl uzatmak... Sonrasında c sınıfları için bir çalışma alanı yaratmak... Kaldır yani nedir bu az tehlike çok tehlike...tehlikenin azı çoğu olmaz... Hayırlısı ya ... İyice bozuldu psikoloji...

Hurizar Cemile Kılıç

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhaba;
Daha önce A ve B ye yükselenler de sistem C sertifikaları görünüyordu. Bu güncellemeden dolayı sayı gerçek rakamlara ulaşmış.
C lerle ilgili düzenleme yapılmazsa hizmet fiyatlarındaki artış işvereni zaten ölü doğmuş olan sektörü dahada kötü hale getirir diye düşünüyorum.

Yani zaten asgari ücrete çalışan iş güvenliği uzmanları sömürülmeye devam etsin istiyorsunuz. Kardeşim işverenin cebini düşüneceğine meslektaşlarını düşünsene. Kraldan çok kralcı çok bu ülkede malesef.

Elaa

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar şu an üzerinde tehlikeli işyeri olan C sınıfı uzmanlar olarak usulsüz çalışıyoruz. Ben yarın işyerine gidince siliyorum üzerimdeki sözleşmeleri. Eminim ki bir kaza olsa kimse arkamızda durmayacak. Hatta usulsüz çalıştığımız için suçlu bile çıkarız.
Katılıyorum size yapmamız gereken bu olacak maalesef.

Selim KOMAN

Üye
TÜİSAG Üyesi
Meslek
Uzman Adayı (C)
Mesajları o kadar üzüntü ve şaşkınlık ile okuyorum ki, Yıllarca üniversitelerde mühendislik, öğretmenlik eğitimi almış uzman arkadaşlarım bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olarak, hadi geçmiş olsun, bu iş bitti, sözleşmeleri kendiniz düşürün gibi hem aldıkları eğitime hem de yaptıkları işe o kadar ters bir durum içine giriyorlar ki. Bilginiz yoksa yorumlarınızı kendinize saklayın. 2017 yılında bu yasa 27 Ocak tarihinde ertelendi. Şu anda ne erteleneceği ne de ertelenmeyeceği konusunda net bir bilgi yok. Ertelenmesini isteyen arkadaşlar ulaşabildikleri yere mail ve faks yolu ile ulaşmaya çalışıyor ve ellerinden geleni yapıyorlar. Yasa zaten çıktığı günden beri ölü doğmuş bir yasaydı. o yüzden sürekli ertelemeler ve saçma sapan prim günleri, Y.Lisans, Doktora gibi uygulamalar ile belge dağıtıldı. 2020 yılında yürürlüğe girecek olan az tehlikeli sınıfların İş Güvenliği Hizmeti alması, 2019 yılında sona eren "C sınıfı uzmanların Tehlikeli sınıfa bakabilmeleri ertelemesi" ile 1 yıllık bir boşluk doğacaktır. Bu sebeple şu anda C sınıfı olan uzman arkadaşların bütün ümidi bu konudur ve bunun için çabalamaktadırlar. Yok bu iş bitti, hadi geçmiş olsun, zaten bu iş 2 senedir belliydi niye uğraşıyorsun gibi olumsuz yorumlar yapacağınıza sizde elinizi taşın altına koyup gerekli çabayı gösterseniz binlerce uzman arkadaş ekmeğinden olma stresini ve üzüntüsünü yaşamayacak.

İş Güvenliği Uzmanlığı sadece belgeyi alıp sahayı dolaşıp, onu oradan al, buraya koy, elektrik panosunun önüne paspas koymamışsın yazarım bak deftere, oooo personel iş ayakkabısı giymemiş olmaz, hadi bu hafta yangın tatbikatı yapalım, hani nerede bu etanolün MSDS'i demek değildir. Yol göstermek, çözüm üretmek ve mevcut durumu iyileştirmektir. **KESİLDİ*

Yasanın 1.1.2019'a kadar ertelendiğini elbette herkes biliyordu, fakat Az tehlikeli sınıflara hizmet zorunluluğunun 1.1.2020'ye ertelenerek C sınıfı uzmanların tamamen oyun dışı bırakarak bu işin iyice ayağa düşeceğini kimse tahmin etmiyordu. Peki yasa tekrar ertelenmez ve 1.1.2020'ye kadar bu arkadaşlarım işsiz kalırlar ise eğer, Kim B sınıfı sınavına girip uzman olabilecek o da ayrı bir konu.

Tüm uzman arkadaşlarımın birlik olup meslek etiği çerçevesinde birbirlerine yardımcı olması dileğiyle. Saygılar...

Moderatör tarafında düzenlendi:

Elaa

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Mesajları o kadar üzüntü ve şaşkınlık ile okuyorum ki, Yıllarca üniversitelerde mühendislik, öğretmenlik eğitimi almış uzman arkadaşlarım bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olarak, hadi geçmiş olsun, bu iş bitti, sözleşmeleri kendiniz düşürün gibi hem aldıkları eğitime hem de yaptıkları işe o kadar ters bir durum içine giriyorlar ki. Bilginiz yoksa yorumlarınızı kendinize saklayın. 2017 yılında bu yasa 27 Ocak tarihinde ertelendi. Şu anda ne erteleneceği ne de ertelenmeyeceği konusunda net bir bilgi yok. Ertelenmesini isteyen arkadaşlar ulaşabildikleri yere mail ve faks yolu ile ulaşmaya çalışıyor ve ellerinden geleni yapıyorlar. Yasa zaten çıktığı günden beri ölü doğmuş bir yasaydı. o yüzden sürekli ertelemeler ve saçma sapan prim günleri, Y.Lisans, Doktora gibi uygulamalar ile belge dağıtıldı. 2020 yılında yürürlüğe girecek olan az tehlikeli sınıfların İş Güvenliği Hizmeti alması, 2019 yılında sona eren "C sınıfı uzmanların Tehlikeli sınıfa bakabilmeleri ertelemesi" ile 1 yıllık bir boşluk doğacaktır. Bu sebeple şu anda C sınıfı olan uzman arkadaşların bütün ümidi bu konudur ve bunun için çabalamaktadırlar. Yok bu iş bitti, hadi geçmiş olsun, zaten bu iş 2 senedir belliydi niye uğraşıyorsun gibi olumsuz yorumlar yapacağınıza sizde elinizi taşın altına koyup gerekli çabayı gösterseniz binlerce uzman arkadaş ekmeğinden olma stresini ve üzüntüsünü yaşamayacak.

İş Güvenliği Uzmanlığı sadece belgeyi alıp sahayı dolaşıp, onu oradan al, buraya koy, elektrik panosunun önüne paspas koymamışsın yazarım bak deftere, oooo personel iş ayakkabısı giymemiş olmaz, hadi bu hafta yangın tatbikatı yapalım, hani nerede bu etanolün MSDS'i demek değildir. Yol göstermek, çözüm üretmek ve mevcut durumu iyileştirmektir. **KESİLDİ*

Yasanın 1.1.2019'a kadar ertelendiğini elbette herkes biliyordu, fakat Az tehlikeli sınıflara hizmet zorunluluğunun 1.1.2020'ye ertelenerek C sınıfı uzmanların tamamen oyun dışı bırakarak bu işin iyice ayağa düşeceğini kimse tahmin etmiyordu. Peki yasa tekrar ertelenmez ve 1.1.2020'ye kadar bu arkadaşlarım işsiz kalırlar ise eğer, Kim B sınıfı sınavına girip uzman olabilecek o da ayrı bir konu.

Tüm uzman arkadaşlarımın birlik olup meslek etiği çerçevesinde birbirlerine yardımcı olması dileğiyle. Saygılar...

Peki selim bey İş güvenliği uzmanlığı sadece belgeyi alıp sahayı dolaşmak değil diyorsunuz gayet haklısın, Peki şuan bir iş güvenliği uzmanı olarak Kanun 1.1.19da bittiğini ve erteleme ile ilgili bir çalışma olmadığını (en azından şu anlık) bilerek, '2017 de ocak sonunda ertelenmişti bizde bu sene onu bekliyoruz' size göre yeterli bir açıklama mı? Bir C sınıfı uzman olarak, 'hem aldıkları eğitime hem de yaptıkları işe o kadar ters bir durum içine giriyorlar ki' yorumunuza katılmıyorum benim için aldığım eğitime ve yaptığım işe ters olan durum kanun dışı hareket etmektir. Saygılarımla.

A. Ali Tutar

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)

Bütün kanallardan mücadelemizi veriyoruz, takibini yapıyoruz ama bu maalesef şu an usulsüz çalıştığımız gerçeğini değiştirmiyor. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak "bu iş ertelenecek, direnelim" demektir, bilgi sahibi olmak ise yasayı görmek, okumak, anlam çıkarmak, belgelere göre konuşmak ve ona göre önlem almaktır. Ben 01.01.2019 tarihinden itibaren tehlikeli sınıfa bakamayacağım bilgisine yazılı kaynaklarla sahibim ve bu nedenle fikrimi beyan ediyorum peki siz ertelenecek bilgisine nerden ve nasıl sahip oldunuz? sadece umut ve tahmin. Tabi ki daha iyisi için mücadele edelim ama mevcut durum ve mevcut yasayı da görmezden gelemiyoruz.

Nilüfer PEHLİVAN

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)

Kesinlikle çok güzel yazmışsınız. Bakın arkadaşlar bir mücadele var er veya geç olayımız bu bir yılı kapatmak sonra herkes kendi sınıfına baksın zaten, kimsenin göz yok bi üst sınıfa bakayım diye.. Twitter dan bastırmaya uğraşıyoruz toplasak 20-30 kişi. Mv lerine mail attık belki 10 kişi. Lütfen olumsuz yorum yapacağınıza destek olun, evine ekmek götüremeyecek insanlar var. Kendi mesleğinde iş bulamamış isg uzmanlığına bel bağlamış arkadaşlarımız var. 1 yıl için bu kadar da olumsuz düşünceler sergilemek kimseye yakışmıyor. Hadi herkes elini talın altına koysun. Sadece buradan yorumları okuyup, koltuğuna yaslanıp bakmakla olmaz.

A. Ali Tutar

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Peki selim bey İş güvenliği uzmanlığı sadece belgeyi alıp sahayı dolaşmak değil diyorsunuz gayet haklısın, Peki şuan bir iş güvenliği uzmanı olarak Kanun 1.1.19da bittiğini ve erteleme ile ilgili bir çalışma olmadığını (en azından şu anlık) bilerek, '2017 de ocak sonunda ertelenmişti bizde bu sene onu bekliyoruz' size göre yeterli bir açıklama mı? Bir C sınıfı uzman olarak, 'hem aldıkları eğitime hem de yaptıkları işe o kadar ters bir durum içine giriyorlar ki' yorumunuza katılmıyorum benim için aldığım eğitime ve yaptığım işe ters olan durum kanun dışı hareket etmektir. Saygılarımla.
Sense8 gibi hissettim, sanki bu cümleleri ben kurmuşum gibi okudum :) Tamamen aynı fikirdeyim sizinle.

Kemal Kirmencioğlu

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Ben de bu işten para kazanmama rağmen, işime hiç gelmemesine rağmen, mecburen sözleşmeyi sildim. Çünkü oluşabilecek herhangi bir durumda, iş kazasında durumu hiç bir şekilde açıklayamam. Yasa çok açık ve sona erdiği tarihten itibaren maalesef bakılamaz.

Olgan süzen

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasında AZ TEHLİKELİ sınıfta faaliyet gösteren 50 altı çalışanı olan işletmeler ile KAMU kurumlarında, sürekli iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden İSG hizmeti alınmasının, 2017’den 2020’ye erteleme yapılmasıyla ilgili kısmi erteleme yasa maddesi Resmi Gazetede aşağıdaki gibi yayımlanmıştır;

“50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde; (işe giriş, periyodik muayeneler ve tetkikler hariç) iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, işverenler veya işveren vekilleri tarafından (İSG sertifikası olması şartıyla) yürütülebilecek. 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri de (işyeri hekimleri yerine) aile hekimleri ve kamu sağlık hizmeti sunucularından hizmet alabilecek. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, “iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” ile “iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi” hükümleri, 1 Temmuz 2017 yerine 1 Temmuz 2020’de yürürlüğe girecek.”

01.01.2020' ye kadar ertelenmiş değil. Bugünden itibaren C sınıfı İSG profesyonellerinin aktif çalışabilmeleri için 18 AY, 15 GÜN var.

01.01.2020 'de 3 yılı doldurmuş olan C sınıfı İSG profesyoneli Mayıs sınavını bekleyecek, beklerken de öncesinde eğitime giderek 3 ay öncesinden eğitimi tamamlamış olacak. Tabi bu süreye kadar iş bulup çalışırsa.

Devşirme yönetmelik ve yasalarla anca bugünlere gelebildik. Hayırlısı..

Moderatör tarafında düzenlendi:
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.