Tartışma : 2019 Yılında C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlarının Tehlikeli Firmalara Bakamaması

hüseyin yalçınkaya 1989

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Mar 2016
Mesajlar
3
Tepki puanı
9
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Biz birlik olmanın gücünü ve kudretini malesef ki idrak idemiyoruz. Gündem oluşturmak zaten hak getire, 67852 c sınıfı uzman var arkadaşım bu ülkede bırak B yi ve A yı şu sayı bir birlik olsa kesinlikle erteleme olur. Bir gün B ler de bu durumu yaşamak istemiyor ise onlarda destek olmalılar. Evet geç kaldık ama lütfen pes etmeyelim sayın meslektaşlarım.
 

Elaa

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Ocak 2019
Mesajlar
13
Tepki puanı
5
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Az önce alo170 ile yaptığım görüşmeden süre uzatımı ile ilgili bir çalışma olmadığı 1.1.19da sürenin dolduğu söylendi. Mevcut atamaların düşürülmesi hakkında bir bilgi var mı diye sorduğumda tehlike sınıfına uygun atama yapılmalı yoksa firmaya idari para cezası uygulanır gibi bir açıklama aldım. Uzatılmayacaksa 'uzatılmayacaktır' diye bir açıklama yapılmayacak sanırım.
 

Batuhan KOTAN

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Ara 2016
Mesajlar
13
Tepki puanı
32
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
27.01.2017 tarihinde Remi gazetede yayınlanan 6770 kanun 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun geçici 4. üncü maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan 1.1.2017 ibaresi 1.1.2019 şeklinde değiştirilmiş ve ertelenmiştir. 01.01.2019 tarihinden sonra İSGKATİP üzerinde Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde C sınıf iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi sona ermiştir. Ancak C sınıfı uzmanlarının çalışma alanı olan az tehlikeli sınıf ve kamu kuruluşları 2017'den 2020'ye kadar ertelenip muaf tutulmuştur. Ayrıca B sınıfı uzmanların A sınıfı uzmanlarının yerine bakma durumu 2017 yılından 2020 yılına ertelenmiştir. Gerek C sınıfı uzmanların çalışma alanları muafiyetlerinden dolayı iş alanın neredeyse kalmaması ve bunun sonunda da işsiz kalması gerekse uzmanlar arasındaki bir üst sınıfa bakma ertelemelerinin aynı zamanda olmayışı bariz bir adaletsizlik olmuştur. C sınıfı uzmanlarının tehlikeli sınıfa bakma görevlendirilmesi sona erme tarihiyle, B sınıfı uzmanların çok tehlikeli sınıfa bakma görevlendirilmesi sona erme tarihi ve az tehlikeli sınıf ile kamu kuruluşlarının muafiyet sona erdiği tarihte yani aynı dönemde yürürlüğe girmesini ve bu konudaki adaletsizliğe bir an önce müdahale edilip C sınıfı uzmanlar mağdur olmadan gereği yapılmasını arz ederim. Aksi takdirde Ocak ayı sonuna kadar C sınıfı uzmanlarının çoğu işsiz kalacak ve bu durum adaletsiz, iş alanları muaf bir şekilde olacaktır.

CİMER' e yazmaya devam, belki bu mesleği ilerleyen dönemlerde yapmayacağım asıl branşıma dönücem ki planlarım o yönde ancak bariz bir adaletsizlik var. Bunu tarafsız bir şekilde bakarak söylüyorum. Sektörde iki buçuk senedir çalışıyorum, devlette, işverende , OSGBlerde, uzmanlarda birçok yanlışlık var aslında sistemde yanlışlıklar var İş güvenliğinin asıl amacından çok ticarete dökülmesi gibi bunları çoğu kişi biliyor çözüm önerileri için farklı farklı fikirlerde olsa fikirlerimizi söylüyoruz.
Ama bu başlık altında konuları başka yere çekip adaletsizliği meşru kılmaya çalışanlar var. Sevinenleri söylemiyorum bile. Bende şahsen az tehlikeli yerlere bakmak isterim olması gerekende o zaten bunun aksini savunmuyorum ancak 2,5 senedir bu sektördeyim İSGKATİP'e az tehlikeli sınıfta atanan yerim yok. Kimse B veya A sınıfının yerlerine göz dikmiş değil. Sanki C sınıfı uzmanların istihdam alanı var da biz B sınıfı dolaylı yoldanda A sınıfı uzmanın istihdam alanına göz dikmiş gibi bir tavır var ki bu konuların konuşulması heleki İş güvenliği sektöründe insanların hayatları söz konusuyken acınası ve utan verici bir durum. Sektörün kalite kısmını söylemiyorum bile.
C sınıfı uzmanın çalışma alanı muaf iken ve B sınıfı uzmanın bir üst sınıfa bakma durumu 1 yıl daha ileri olması hem C sınıfı uzmanın istihdam adaletsizliği hemde uzmanlar arası adaletsizlik oluyor. Dediğim gibi sistem tartışılır uzmanların sınıflara ayrılması, A ve B sınıfı olma koşulları, OSGB'lerin olması, işyerlerinin tehlike sınıflarının belirlenmesi vb. ama konu bu değil şuan. Sorunların önemine ve aciliyetine göre sıralanıp buna göre tepkiler verilir, müdahale edilir veya tavır alınır.
Şimdiye kadar neredeydiniz diyenler özellikle bu durumdan etkilenmeyenler hatta işine gelenler için söylüyorum pek samimi gelmiyor işin açıkcası bunu uzatıp konuyu dağıtmak istemiyorum başka başlık açılır İş sağlığı ve güvenliğinde yapılan hatalar ve eksiklikler diye o zaman devletten işverene, uzmandan uzman olma koşularına birçok konuda kişiler fikrini söyler tartışır karar alır artık ne yaparsa. Amacım günü kurtarıcı çözüm aramakta değil adalet sağlanır ondan sonra kalıcı çözümler ve sorunların kökten çözümü için ne yapılması gerektiği konuşulur. Ben bunları yazarken B ve A sınıfı uzmanlarıda anlıyorum tek taraflı düşündüğümde yok. Ama olaylara çıkar için değilde mantıklı ve adaletli bakılmasını rica ediyorum herkesten.
 

Ziya Bark

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Mar 2017
Mesajlar
34
Tepki puanı
89
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
GAFLET Mİ? İSTİSMAR MI?

Bugün yazımı çok ta uzun yazmayacağım. Sadece iş güvenliği uzman arkadaşlarımızın gerçeği görüp sahnenin arkasında neler döndüğünü bilsin istedim.

Gerçeği görmek için her maddenin başına sadece + yada - koymanız yeterli olacaktır.
Çıkan sonuca siz karar verin.

BUGÜN 'E NASIL GELİNDİ

1. 2013 yılında özellikle C sınıfı iş güvenliği uzman arkadaşlarımıza ümit olacak ve çok değerli olacağı bir zaman da ani bir kararla az tehlikeli sınıfta yer alan özel ve kamu da hizmet alımını hükümet 2015 yılına erteledi. BUGÜN BİRLİK GÜNÜDÜR ACİL TOPLANALIM, PROTESTO YAPALIM DİYEN HANGİ dernek, federasyon, sendika kişi yada kişiler tepki gösterdi. O gün bütün umutlar yok oldu. Yapılan bütün masraflar, her şeyden önemlisi zaman kaybı.

2. Yıl 2015 ertelemeler bir daha gelecek lakin bu sefer sus payı olarak C, B 'ye B de A' ya bakacak dendi . Herkes sevindi ama resmin büyük bölümü kayıptı. Bugün ses çıkaranlar o gün çıtları çıkmadı.

3. Yıl 2017 ertelemelerin sonu bir türlü gelmeyecek lakin isg 'de deprem etkisi yaratacak, isg itibarını kaybedecek artık şu sözler söylenmeye başlayacaktı. *KESİLDİ* mühendis grubuna iş alanı açmak için yapılmış bir kanun demeye başlanacak ve itibarsızlaştırılacaktır. PEKİ BUGÜN SİZİ ACİLEN TOPLANTIA ÇAĞIRAN YADA PROTESTO DİYENLER NEREDEYDİLER.

Evet işsizlik çok kötü bir durum. Sonuna kadar katılıyorum. Bugün ülkemizde resmi 3.7 milyon gayri resmi olarak 5 milyon kişi var. Her yıl üniversitelerden mezun olan arkadaşlarımızı bir düşünün.
Mesele C sınıfı iş güvenliği uzman arkadaşlarımızın işsiz kalması değil. BU PUSLU HAVADA PANİK YARATMAK VE BAŞKA TARAFLARA ÇEKMEKTİR.

ÜLKEMİZ BİR HUKUK DEVLETİDİR. KANUN VAR NİZAM VAR. HERKES HESABINI ONA GÖRE YAPSIN.

BU BİR HAK ARAYIŞI DEĞİLDİR. A, B, C sınıflarının yetkileri 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunda açık ve net belirtilmiş. OLMAYAN BİR HAKKIN HAK MIŞ GİBİ ARANMASI DOĞRU DEĞİLDİR. İŞ GÜVENLİĞİ UZMAN ARKADAŞLARMIZ BUNU BİLEREK OKUDULAR YADA KURSLARA GİTTİLER.

M. ZEKİ CAN
İGUDER BAŞKANI


sanırım ben yanlış anladım aklımda şu soru geldi.

Biz neyi bilerek okumuşuz pardon?
Hak arayışı neymiş söylesin beyfendi?
Tam bir siyasi konuşma yapmış kendisine teşekkür ederi umarım adaylığını açıklar bir yerlerden..
 

emine aslihan

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Tem 2014
Mesajlar
51
Tepki puanı
57
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman Adayı (C)
68 bin c sınıfı uzmanın yarısı %75 bu işi aktif olarak yapsa 50 bin kişi yapar.
50 bin kişi az rakam değil birlik olup bakanlığa başvrulsayd, kamoyu oluşturulsaydı, sosyal medyada ve diğer yazılı görsel araçlarda haberler yapılsaydı bu mağduriyet asla oluşmazdı. C sınıfı uzmanlar çok geç kaldı.
geçmiş olsun
 

Ziya Bark

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Mar 2017
Mesajlar
34
Tepki puanı
89
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
İsg katip açık şuan herhangi bir gelişme yoktur.
 

nesrin pul

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Haz 2014
Mesajlar
27
Tepki puanı
38
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar İsg katip sistemi güncellenmiş ve artık çalışan sayılarını da görebilmekteyiz sistemde. Güncellenme olmasına rağmen sistemden düşüş olmadığına göre henüz bi belirsizlik var ve erteleme yüksek ihtimal olacak. Çünkü işyeri hekiminin ya da İsg uzmanının vize tarihi geldiğinde bile otomatik olarak düşüren sistem bizi gözardı edemezdi. Bence ertelenecek, biraz bi ay gibi canımızı sıkacak bu belirsizlik ama ertelenecek.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ALTAY23

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Ocak 2019
Mesajlar
33
Tepki puanı
128
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar Merhaba. Konuyla alakalı aralik ayi icinde önce cimere yazmistim..gelen cevap forumdaki arkadaslara gelen cevaplarla benzerdi.sonra tekrar tekrar yazdim, ses cikmadi. Bi kac gun once çalışma bakanligi özel kalemine ve isg genel mudurlugune mail attim onlardanda ses çıkmadı. Anladığım kadariyla isg genel müdürlüğünde bürokrat kesim bizim isteğimize karşı..Az önce de çalışma bakanlığı özel kalem müdürlüğüne "sayin bakanımızın dikkatine" diyerek dilekçeyi faxladim.. ve faxin ulastığını teyit icin aradığımda dilekçemin bakanin önüne gidip gitmeyeceğini sordum.. cevap olumluydu.bakan hanım özel kaleme gelen dilekçeleri görüyormuş. Bundan dolayı sizlerinde kisa ve öz şekilde dilekce yazip faxlamaniz çok etkili olur diye düşünüyorum. fax 0312 296 18 60 - 0312 296 18 61
 

ngh

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Eki 2012
Mesajlar
7
Tepki puanı
6
Meslek
Uzman Adayı (C)
Arkadaşlar Merhaba. Konuyla alakalı aralik ayi icinde önce cimere yazmistim..gelen cevap forumdaki arkadaslara gelen cevaplarla benzerdi.sonra tekrar tekrar yazdim, ses cikmadi. Bi kac gun once çalışma bakanligi özel kalemine ve isg genel mudurlugune mail attim onlardanda ses çıkmadı. Anladığım kadariyla isg genel müdürlüğünde bürokrat kesim bizim isteğimize karşı..Az önce de çalışma bakanlığı özel kalem müdürlüğüne "sayin bakanımızın dikkatine" diyerek dilekçeyi faxladim.. ve faxin ulastığını teyit icin aradığımda dilekçemin bakanin önüne gidip gitmeyeceğini sordum.. cevap olumluydu.bakan hanım özel kaleme gelen dilekçeleri görüyormuş. Bundan dolayı sizlerinde kisa ve öz şekilde dilekce yazip faxlamaniz çok etkili olur diye düşünüyorum. fax 0312 296 18 60 - 0312 296 18 61
Ben de fax çekmek istedim ama ulaşamadım numara doğru mu emin misiniz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

mukavemet

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Mar 2012
Mesajlar
22
Tepki puanı
78
En etkili yol arkadaşın söylediği gibi
 

Öncü Bakır

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
31 Mar 2017
Mesajlar
96
Tepki puanı
152
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Şehrimizdeki milletvekillerine mail atabiliriz. onlardan yardım isteyelim. hangi partiye aitse gidip parti binalarında bulmaya çalışalım, bazen halk günleri oluyor onları araştıralım.
https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/mv_e_posta_sd.uye_e_posta
mail atmak bir işe yaramıyor ben iki ay önce attım hiç biri bakmadı ne de cvp. ancak ben olduğum yerdeki siyasi parti teşkilatlarını gezdim sorunu anlattım milletvekillerine aktaracaklarını söylediler.sanki gidip yüzyüze konuşmak daha iyi..
 

ALTAY23

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Ocak 2019
Mesajlar
33
Tepki puanı
128
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Fax cektikten sonra aradim ozel kalemi faxin ellerine ulaştığıni ve su ana kadar toplam 4 kisinin ayni konuyla alakali dilekcesinin geldigi bilgisini verdiler.numara dogru yani..ama bu sayi cok az..sitedeki diger arkadaslarinda fax ile yüklenmesi lazım bence..bir noktadan sonra kayitsiz kalamazlar..
 

ALTAY23

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Ocak 2019
Mesajlar
33
Tepki puanı
128
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Ben de fax çekmek istedim ama ulaşamadım numara doğru mu emin misiniz
Numara dogru.fax cektikten sonra aramistim. Faxin ulastigi bilgisini verdiler
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.