Bugün bakanlığa gittim. Orada bir uzman arkadas ile gorustum. Yurutme karari durdulmus ve su an danistaya sinav iptali ile ilgili itiraz dilekcelerinin verilmesi durumunda sertifikalarin iptal olacagi bilgisini aldim. Yurutme, kanuna istinaden degil yonetmelikte ki egitim maddesine istinaden durudurulmus.
Konu ile ilgili olarak, 37 yasinda bir metalurji malzeme muhendisi olarak su ana kadar gerek 99 depremi basta olmak uzere cesitli ve gecerli sebepler yuzunden muhendislik meslegini yapamamis fakat igu isinin hayirli oldugunu ve severek yapacagimi dusunerek yukseltme sinavinda basarili olmak icin, hayatimdan, cocugumdan, esimden hatta calistigim isimden fedakarlik edip gece gunduz ders calisip mevzuat ezberlemis bir uzman olarak sinavin ve belgelerin iptal edilmesinin adil olmadigini dusunuyorum. Su var ki sinav kesinlikle cok daha zor olmaliydi, sorular o kadar basitti ki hic calismadan neredeyse 21 aralik sinavi gecileblirdi benim açımdan...
Son olarak bakanlikta gorustugum uzman, meclis acilisindan sonra torba yasaya bir madde konularak sorunun cozulmeye calisilacagini-net degil- tarafima bildirdi.
Hepimizin hakkinda hayirlisi olsun....
Bilgi için teşekkürler.
Kendi verdiği belgeleri yok sayan bir bakanlık görevlilerinin sözlerini kesin olarak alamayız.
Ancak resmi gazetede yayınlanmış veriler önemli ve geçerli olacaktır.O tarihe kadar her kafadan bir ses çıkar.
Yeterli sayıda A-B-C uzman acilen mevzuata uygun yetiştirilmelidir.
Önemli olan şudur:
1-2003 ten beri verilen İSG uzman eğitimleri ve eğiticilerinin hemen hepsi yetersiz kalmıştır.
2-Emekli ve çalışan müfettişler İSG kavramını kültürden(Politikadan), denetim-kontrol çeklisti uygulamasına indirgemiştir.(Tamamen göstermelik prosedür hazırlıkları olmuştur.)
3-İşveren eğitimleri ve İSG işyeri calışan eğitimlerinin önemi gözardı edilmiştir.
4-Verilmiş ve verilecek kurum eğitimleri sınava yönelik (kandırmaca) eğitimlerdir.Bakanlık inisiyatifinde tamamen yetkin bir hale dönüştürülmelidir.
(Yangından (para kazanmaya) mal kaçırmaya gerek yok; hedef güvenli iş yerleri oluşturmak için bilinçli bir şekilde çalışmalara devam etmek,)