Ahmet Bey merhaba,
Risk Değerlendirmesi Yönetmeliğinde dışarıdan bir uzman risk analizi yapamaz şeklinde yazmıyor doğrudur ama mevzuat dilinde de bu zaten yazılmaz. Mevzuat okudukça dil yapılarına alışırsınız. Mevzuatta ilgili 6. maddeyi dikkatle okursanız her bendin başına "İş yerindeki Uzman, İş yerindeki Çalışan Temsilcisi .." şeklinde yazar. Altı çizili kelime olan "İş Yerindeki" kelimesinin anlamı da zaten bahsettiğim konudur ve özellikle konulmuştur.
Peki risk değerlendirmesi yapamaz mısınız?
Yapabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili detaylı olarak başka bir konuya bir mesaj yazmıştım. Onu buraya ekliyorum. Umarım yanıt bulabilirsiniz.
Merhabalar,
İşyerinin isg uzmanı değilseniz sadece sizin risk değerlendirmesini iş güvenliği uzmanı olarak yapmanızı ve iş güvenliği uzmanı sıfatıyla yaptığınız risk değerlendirmesini bakanlık kabul etmemektedir.
Dışarıdan hizmet alınıp risk değerlendirmede iş güvenliği uzmanı kısmına imza atılacak ise bu ancak sözleşme (çsgb) ile geçerli olur, ama "risk değerlendirme tanıtımı veya eğitimi şeklinde risk değerlendirmesine katkıda bulunulabilir. Öyle dışarıdan iş güvenliği uzmanı hizmeti verip, risk değerlendirmesini yapıp imza atıp fatura kesmek kabul görülmüyor ve yapılan risk değerlendirmeler geçersiz sayılıyor.
MADDE 6 – (1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından
gerçekleştirilir. Risk değerlendirmesi ekibi aşağıdakilerden oluşur.
a) İşveren veya işveren vekili.
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri.
c) İşyerindeki çalışan temsilcileri.
ç) İşyerindeki destek elemanları.
d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde
yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi
sahibi çalışanlar
(2) İşveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve
kuruluşlardan hizmet alabilir.
(3) Risk değerlendirmesi çalışmalarının koordinasyonu işveren veya işveren tarafından ekip
içinden görevlendirilen bir kişi tarafından da sağlanabilir.
Öncelikle işverenlerin amacının "risk değerlendirmeyi yaptıralım da gitsin", İSG uzmanlarının amacının da "risk değerlendirme yapayım da iki üç lira daha alayım" olmadığını düşünsek de, düşünmesek de, bu risk değerlendirme yapılması gerekir. İşverenin, işçi temsilcilerinin, destek elemanlarının iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri kadar risk değerlendirme yapabilecek yetkinlikte olmadığı ise aşikardır. Şuan bu risk değerlendirme konusu çok yeni olmasına rağmen çoğumuza risk değerlendirme yapılması için teklifler gelmektedir. Hiç bir iş sağlığı ve güvenliği profesyonelinin de kopyala yapıştır risk değerlendirmesi yapıp, emeksiz işin karşılığını almaya niyetleri olduğunu düşünmüyorum.
Dolayısıyla işverenlere bu hizmeti verebilmek için benim gördüğüm kadarıyla iki seçenek bulunmakta.
1.si İşveren ile süresi belirsiz kısmi sureli bir iş sözleşmesi imzalanır SGK girişi yapılır, ÇSGB bildirimi yapılır ve yapılan değerlendirme sonunda da sözleşme fesih edilir. Risk Değerlendirmesine "İş Güvenliği Uzmanı" olarak imza atabilirsiniz. Fatura da zaten kesilmez. Bu seçenek bariz kılıfına uydurma seçeneğidir.
2.si ise işverenin dışarıdan hizmet almasıdır. Ancak bu hizmet alımında risk değerlendirme ekibinde iş sağlığı ve güvenliği profesyonelinin ismi kesinlikle geçmez. Bu belki destek elamanı gibi olabilir ancak bu terim yönetmelikte geçen "iş yerindeki destek elamanı" ile karışabileceğinden destek elamanı tanımı pek doğru olmayabilir çünkü destek elamanın da işyerinde çalışması gerekmektedir. Risk Değerlendirmesine a,b,c,d, seçeneklerindeki gibi imza atılmaması gerekir. 2. Bentte belirtildiği gibi ( (2) İşveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve
kuruluşlardan hizmet alabilir.) Atılacak imza ancak bu ikinci bende uygun olabilir. Yani Destek Hizmet Teknik Elemanı diyebilirsiniz, Çözüm ortağı diyebilirsiniz, dış tetkikçi diyebilirsiniz ve ya başka birşey, ancak İş Güvenliği Uzmanı diyemezsiniz. Bu şekilde imza atılabilir. Fatura kesilebilir mi? Mükellef iseniz fatura hizmet karşılığı kesilebilir. Yapılan hizmetin açıklanması gerekiyorsa saha ön inceleme, risk değerlendirme yönetimi ve yöntemleri tanıtımı gibi olabilir. Bir "inspection", dış tetkik hizmeti, danışmanlık hizmeti gibi düşünülebilir.
2014 yılının 6. ay sonuna kadar İş Güvenliği Uzmanı şartı aranmayan iş yerleri için de risk değerlendirmesinin yapılması Ocak ayından itibaren şarttır. Risk değerlendirmeyi iş yerindeki ekibin yapması bence elbette doğru uygulamadır. Bakanlık da öncelikle bunu istemektedir. Ancak risk değerlendirme ekibini doğru yönlendirecek profesyonellere ihtiyaç vardır. Madem tüm iş yerlerinde iş güvenliği sağlanacak, keşke mesleki tecrübesi olan iş güvenliği uzmanları bakanlık tarafından yetkilendirilse ve bu iş yerlerine sadece risk değerlendirmesini değil yeni yönetmelikleri ve ilgili mevzuatı tanıtım hizmeti tanınsa.
Saygılarımla.
Berkay Yalçın
Berkay bey verdiiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,ama risk değerlendirmesiyle ilgili ben sizden farklı düşünüyorum.sanki rd ler 10un altında çalışanı olan az teh işyerleri ve diğerleri olarak 2 ye ayrılmış gibi geliyor.sadece 10un altında çalışanı olan az teh işyerlerinde işveren kendisi yapabilir,çünkü bu firmaların şuanda iguları yok.
Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmesi
MADDE 6 - (1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Oluşturulan ekipte aşağıdakiler yer alır:
a) İşveren veya vekili,
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri,
c) İşyerindeki çalışan temsilcileri,
ç) İşyerindeki destek elemanları,
d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.
(2) 10`dan az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, risk değerlendirmesini işveren kendisi yapabilir.
(3) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.
(4) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin etmek; bu kişi veya kişiler ise sağlanan bilgi ve belgeleri korumak ve gizli tutmakla yükümlüdür
Diğer işyerinde zaten iguları olacağı için(ya bünyesinde ya da osgb) onlar yapması gerekiyor, işveren ise sadece rd için koşulları sağlamakla yükümlü diye düşünüyorum.
Risk değerlendirmesi, kontrol, ölçüm ve araştırma
MADDE 10 – (1) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. Risk
değerlendirmesi yapılırken aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) Belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumu.
b) Kullanılacak iş ekipmanı ile kimyasal madde ve müstahzarların seçimi.
c) İşyerinin tertip ve düzeni.
ç) Genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumu.
(2) İşveren, yapılacak risk değerlendirmesi sonucu alınacak iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ile kullanılmasıgereken koruyucu donanım veya ekipmanı belirler.
(3) İşyerinde uygulanacak iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, çalışma şekilleri ve üretim yöntemleri; çalışanların sağlık ve güvenlik yönünden korunma düzeyini yükseltecek ve işyerinin idari yapılanmasının her kademesinde uygulanabilir nitelikte olmalıdır.
(4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlar.
Ben de bunlardan bunu çıkarttım ama kafam karıştı şimdi
