Risk Analizi Fiyatlandırılması Ve Faturalandırılması

şuleakkoç

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Mar 2012
Mesajlar
35
Tepki puanı
40
Meslek
Uzman (C)
Ahmet Bey merhaba,


Risk Değerlendirmesi Yönetmeliğinde dışarıdan bir uzman risk analizi yapamaz şeklinde yazmıyor doğrudur ama mevzuat dilinde de bu zaten yazılmaz. Mevzuat okudukça dil yapılarına alışırsınız. Mevzuatta ilgili 6. maddeyi dikkatle okursanız her bendin başına "İş yerindeki Uzman, İş yerindeki Çalışan Temsilcisi .." şeklinde yazar. Altı çizili kelime olan "İş Yerindeki" kelimesinin anlamı da zaten bahsettiğim konudur ve özellikle konulmuştur.

Peki risk değerlendirmesi yapamaz mısınız?
Yapabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili detaylı olarak başka bir konuya bir mesaj yazmıştım. Onu buraya ekliyorum. Umarım yanıt bulabilirsiniz.

Merhabalar,
İşyerinin isg uzmanı değilseniz sadece sizin risk değerlendirmesini iş güvenliği uzmanı olarak yapmanızı ve iş güvenliği uzmanı sıfatıyla yaptığınız risk değerlendirmesini bakanlık kabul etmemektedir.

Dışarıdan hizmet alınıp risk değerlendirmede iş güvenliği uzmanı kısmına imza atılacak ise bu ancak sözleşme (çsgb) ile geçerli olur, ama "risk değerlendirme tanıtımı veya eğitimi şeklinde risk değerlendirmesine katkıda bulunulabilir. Öyle dışarıdan iş güvenliği uzmanı hizmeti verip, risk değerlendirmesini yapıp imza atıp fatura kesmek kabul görülmüyor ve yapılan risk değerlendirmeler geçersiz sayılıyor.

MADDE 6 – (1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından
gerçekleştirilir. Risk değerlendirmesi ekibi aşağıdakilerden oluşur.
a) İşveren veya işveren vekili.
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri.
c) İşyerindeki çalışan temsilcileri.
ç) İşyerindeki destek elemanları.
d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde
yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi
sahibi çalışanlar
(2) İşveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve
kuruluşlardan hizmet alabilir.
(3) Risk değerlendirmesi çalışmalarının koordinasyonu işveren veya işveren tarafından ekip
içinden görevlendirilen bir kişi tarafından da sağlanabilir.

Öncelikle işverenlerin amacının "risk değerlendirmeyi yaptıralım da gitsin", İSG uzmanlarının amacının da "risk değerlendirme yapayım da iki üç lira daha alayım" olmadığını düşünsek de, düşünmesek de, bu risk değerlendirme yapılması gerekir. İşverenin, işçi temsilcilerinin, destek elemanlarının iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri kadar risk değerlendirme yapabilecek yetkinlikte olmadığı ise aşikardır. Şuan bu risk değerlendirme konusu çok yeni olmasına rağmen çoğumuza risk değerlendirme yapılması için teklifler gelmektedir. Hiç bir iş sağlığı ve güvenliği profesyonelinin de kopyala yapıştır risk değerlendirmesi yapıp, emeksiz işin karşılığını almaya niyetleri olduğunu düşünmüyorum.

Dolayısıyla işverenlere bu hizmeti verebilmek için benim gördüğüm kadarıyla iki seçenek bulunmakta.

1.si İşveren ile süresi belirsiz kısmi sureli bir iş sözleşmesi imzalanır SGK girişi yapılır, ÇSGB bildirimi yapılır ve yapılan değerlendirme sonunda da sözleşme fesih edilir. Risk Değerlendirmesine "İş Güvenliği Uzmanı" olarak imza atabilirsiniz. Fatura da zaten kesilmez. Bu seçenek bariz kılıfına uydurma seçeneğidir.

2.si ise işverenin dışarıdan hizmet almasıdır. Ancak bu hizmet alımında risk değerlendirme ekibinde iş sağlığı ve güvenliği profesyonelinin ismi kesinlikle geçmez. Bu belki destek elamanı gibi olabilir ancak bu terim yönetmelikte geçen "iş yerindeki destek elamanı" ile karışabileceğinden destek elamanı tanımı pek doğru olmayabilir çünkü destek elamanın da işyerinde çalışması gerekmektedir. Risk Değerlendirmesine a,b,c,d, seçeneklerindeki gibi imza atılmaması gerekir. 2. Bentte belirtildiği gibi ( (2) İşveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve
kuruluşlardan hizmet alabilir.) Atılacak imza ancak bu ikinci bende uygun olabilir. Yani Destek Hizmet Teknik Elemanı diyebilirsiniz, Çözüm ortağı diyebilirsiniz, dış tetkikçi diyebilirsiniz ve ya başka birşey, ancak İş Güvenliği Uzmanı diyemezsiniz. Bu şekilde imza atılabilir. Fatura kesilebilir mi? Mükellef iseniz fatura hizmet karşılığı kesilebilir. Yapılan hizmetin açıklanması gerekiyorsa saha ön inceleme, risk değerlendirme yönetimi ve yöntemleri tanıtımı gibi olabilir. Bir "inspection", dış tetkik hizmeti, danışmanlık hizmeti gibi düşünülebilir.


2014 yılının 6. ay sonuna kadar İş Güvenliği Uzmanı şartı aranmayan iş yerleri için de risk değerlendirmesinin yapılması Ocak ayından itibaren şarttır. Risk değerlendirmeyi iş yerindeki ekibin yapması bence elbette doğru uygulamadır. Bakanlık da öncelikle bunu istemektedir. Ancak risk değerlendirme ekibini doğru yönlendirecek profesyonellere ihtiyaç vardır. Madem tüm iş yerlerinde iş güvenliği sağlanacak, keşke mesleki tecrübesi olan iş güvenliği uzmanları bakanlık tarafından yetkilendirilse ve bu iş yerlerine sadece risk değerlendirmesini değil yeni yönetmelikleri ve ilgili mevzuatı tanıtım hizmeti tanınsa.
Saygılarımla.
Berkay Yalçın

Berkay bey verdiiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,ama risk değerlendirmesiyle ilgili ben sizden farklı düşünüyorum.sanki rd ler 10un altında çalışanı olan az teh işyerleri ve diğerleri olarak 2 ye ayrılmış gibi geliyor.sadece 10un altında çalışanı olan az teh işyerlerinde işveren kendisi yapabilir,çünkü bu firmaların şuanda iguları yok.


Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmesi
MADDE 6 - (1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Oluşturulan ekipte aşağıdakiler yer alır:
a) İşveren veya vekili,
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri,
c) İşyerindeki çalışan temsilcileri,
ç) İşyerindeki destek elemanları,
d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.
(2) 10`dan az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, risk değerlendirmesini işveren kendisi yapabilir.
(3) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.
(4) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin etmek; bu kişi veya kişiler ise sağlanan bilgi ve belgeleri korumak ve gizli tutmakla yükümlüdür


Diğer işyerinde zaten iguları olacağı için(ya bünyesinde ya da osgb) onlar yapması gerekiyor, işveren ise sadece rd için koşulları sağlamakla yükümlü diye düşünüyorum.

Risk değerlendirmesi, kontrol, ölçüm ve araştırma
MADDE 10 – (1) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. Risk
değerlendirmesi yapılırken aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) Belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumu.
b) Kullanılacak iş ekipmanı ile kimyasal madde ve müstahzarların seçimi.
c) İşyerinin tertip ve düzeni.
ç) Genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumu.
(2) İşveren, yapılacak risk değerlendirmesi sonucu alınacak iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ile kullanılmasıgereken koruyucu donanım veya ekipmanı belirler.
(3) İşyerinde uygulanacak iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, çalışma şekilleri ve üretim yöntemleri; çalışanların sağlık ve güvenlik yönünden korunma düzeyini yükseltecek ve işyerinin idari yapılanmasının her kademesinde uygulanabilir nitelikte olmalıdır.
(4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlar.


Ben de bunlardan bunu çıkarttım ama kafam karıştı şimdi :)
 

H. Berkay Yalçın

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Nis 2012
Mesajlar
273
Tepki puanı
796
Meslek
İş Veren
Aman Şule hanım, dikkat edin. Siz sanırım yanlışlıkla taslaga bakiyorsunuz, yonetmelige değil. 10 kisi diye rakam sadece 6331'de isletmenin desteklenme icin vardir bu baska maddi bir konudur. Karismasin.

Diğer yandan işletme 3 veya 4 kisi bile olsa risk degerlendirme ekip icinde olanlardan yapilir. Disardan hizmet alinmasi ise yukarida bahsettiklerim gibidir.
Saygılarımla.
 

Kemal Erdal Çelen

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Ocak 2013
Mesajlar
296
Tepki puanı
451
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Öncelikle herkeze selamlar,
Bireysel olarak sigortalı çalışmadığınız yerde risk analizi hazırlama yetkiniz yok ya ortak sağlık biriminde çalışacaksınız yada hazırlayacağınız firmada bizzat isg uzmanı olarak çalışacaksınız :)
İyi Günler..
Serbest meslek makbuzu ile bu hizmetin bir uzman veya danışmanlık firmasınca verilmesinde bir sakınca yoktur. Zira bu tür hizmetler kısa süreli olup ssk uygulamalı çözümün yüzü astarından pahalı olabileceği gibi işverenince de uygun karşılanmaz.
 

mevay

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Şub 2012
Mesajlar
2
Tepki puanı
2
slm. arkadaşlar neden bireysel olarak bu hizmeti veremiyoruz bunu nerden çıkardınız ben maden mühendisiyim ve bürom var bu hizmetide veremezmiyim. illa bir osgb nin bünyesindemi olmak lazım. Bu belgeyi aldığıma bin pişman oldum şahsen. tam zamanlı bir osgb bünyesinde çalıştığımda alacağım ücret 2000-2500 tl arası ücret veriyorlar.
 

Orhan ALBAYRAK

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
1 Ocak 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
2
Meslek
Uzman (C)
Selam arkadaşlar.
50 kişi meselesi nedeniyle henüz İGU bulundurmayan bir firma, Risk Analizini nasıl yapacak madem. Çünkü hiç bilmedikleri ve açıkçası uzmanlık isteyen bir konu.
Bu konudaki benim çözümüm şudur. İGU firma ile danışmanlık anlaşması imzalar. Danışmanlık kriterlerini de beraberce oluştururlar. Risk Analizi yapacak ekibe Risk Analizi Eğitimi vermek ve hatta yetkinliği varsa tüm personele zorunlu İş Güvenliği Eğitimi'ni vermek vs. oalbilri sözleşmenin içeriğinde.
Firma, mevzuatta belirtilen katılımcılarla, danışmanın desteğinde Risk Analizi'ni yapar. Danışman, dokümantasyonu hazırlar ve Risk Analizi Ekibi ile beraber Danışman sıfatıyla imzalar.
Bu prosedürü eski bir iş baş müfettişine de danıştım bir seminer sırasında. Gayet makul bir yöntem olduğunu söyledi. Bana da en makulu bu geldi.
Muhasebe boyutu da aldığınız ücret karşılığı firma gider pusulası düzenliyor. Siz de imzalıyorsunuz. Firma vergiden düşüyor. Siz de maliyeye gidip gelir beyanında bulunuyorsunuz elinizdeki gider pusulası ile. Ve gelirinizin miktarı oranında vergi ödüyorsunuz.
 

emrahbkoroglu

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Kas 2012
Mesajlar
19
Tepki puanı
36
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Selam arkadaşlar,
Benim bakanlıktan aldığım bilgiye göre yapılacak şey şu;
Risk Değ. için işletmede sigorlatı olmaya gerek yok,
Risk Değ. için işletme ile süreli bir sözleşme yapılıyor ,
Risk Değ. ekibi oluşturuluyor ve sizinle birlikte tüm ekibin imzası oluyor.
 

tirink

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Mar 2012
Mesajlar
18
Tepki puanı
8
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
ne kadar görüş ayrılığı var. Hangisine inanacağımı bilemedim...
 

ESRA ERGİN

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Eki 2012
Mesajlar
35
Tepki puanı
23
Meslek
Uzman (C)
Selam arkadaşlar,
Benim bakanlıktan aldığım bilgiye göre yapılacak şey şu;
Risk Değ. için işletmede sigorlatı olmaya gerek yok,
Risk Değ. için işletme ile süreli bir sözleşme yapılıyor ,
Risk Değ. ekibi oluşturuluyor ve sizinle birlikte tüm ekibin imzası oluyor.[yukarda bende aynı şeyi yazdım.banada söyledikleri buydu.diğer arkadaşlar neden bu kadar tartışıyor.özellikle üstüne basa basa sigortaya gerek olup olmadığını sordum.belirli süreli sözleşme demedi sadece işverenin atama yazısı (2 nüsha olup biri bizde kalacak) yazması gerekiyormuş bu zaten sizin dediğiniz belirli süreli sözleşmeye giriyor.görüşmelerde kayıt altında.kendileri söyleyip sonra yalanlamayacaklar heralde.
 

emrahbkoroglu

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Kas 2012
Mesajlar
19
Tepki puanı
36
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Sayın Enderesra,
Aldığım bilgi sizinki ile aynı doğrultuda. Onun için benim yaptığım çalışma bu şekilde. Bana sözleşme denmesinin sebebi; Ben danışmanlık firması olarak hizmet veriyorum, bu olabilir. Ayrıca ben bakanlık ile yaptığım tüm görüşmeleri tarih ve saat olarak kayıt altına alıyorum. Uygulama ile ilgili sorun olması halinde kendimi belirli oranda savunabileceğin bir kozum olduğunu düşünüyorum. Sonuçta ben bana bakanlığın söylediğini yapıyorum.
 

ESRA ERGİN

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Eki 2012
Mesajlar
35
Tepki puanı
23
Meslek
Uzman (C)
Sayın Enderesra,
Aldığım bilgi sizinki ile aynı doğrultuda. Onun için benim yaptığım çalışma bu şekilde. Bana sözleşme denmesinin sebebi; Ben danışmanlık firması olarak hizmet veriyorum, bu olabilir. Ayrıca ben bakanlık ile yaptığım tüm görüşmeleri tarih ve saat olarak kayıt altına alıyorum. Uygulama ile ilgili sorun olması halinde kendimi belirli oranda savunabileceğin bir kozum olduğunu düşünüyorum. Sonuçta ben bana bakanlığın söylediğini yapıyorum.
bende sizinle aynı fikirdeyim.iyi çalışmalar diliyorum.
 

H. Berkay Yalçın

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Nis 2012
Mesajlar
273
Tepki puanı
796
Meslek
İş Veren
Öncelikle yönetmelik nasıl okunur, yönetmelikte geçen cümlelerin kelimelerin anlamları nelerdir iyi algılamak gerekir. Yönetmelikte şüpheniz var ise elbette danışırsınız.
"Bakanlıktan aldığım bilgiye göre..", "bakanlıktan biriyle konuştum" yok efendim"bakanlıkla konuştum" gibi cümlelerin her hangibir anlamı yoktur, ilgili yetkili kişiyi belirtmedikçe.. 170'i aramak da son zamanlarda moda oldu. Daha kimle konuştuğunuzu dahi bilmeden aldığınız cevaba göre hareket etmek mantıklı değildir.
-e ben 170'i aradım, bakanlıktan bana böyle dediler..
Kimle konuştun diyoruz cevap yok. Hangi bölümden yetkiliyle konuştun diye soruyoruz cevap yok.
Ne biliyorsunuz konuyla alakasız bir memurla görüştüğünüzü, hatta çaycıya bağladılar da adam sizi işletti aklınca. Hayır bir de burada yazıyorsunuz ben bakanlıktan görüştüm diye ya, sanki Kasım Özer danışmanlık yapıyor telefonda size. Yanlış anlamayın yermek değil maksatım, sizlere yöntemi yorumlamak.
Elinizde öncelikle yönetmelik var. R.D. ekibinin tarifini az çok vermiş. Gene de şüpheye düşüyorsanız 170'i aramak yerine yazılı, adı sanı belli kişilerden yanıt bulmaya çalışınız.

Aşağıda arkadaşlarımızın sorduğu ilgili soruya böyle bir yanıt var. Özellikle jpeg olarak ekledim.
Saygılarımla.
Adsız.jpg
 

ijackal

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Tem 2012
Mesajlar
7
Tepki puanı
4
Meslek
Uzman (C)
Bir işyernin çalışanı olan arkadaşlara sormak istiyorum. Yapmış olduğunuz risk analizlarinin bir nüshasını alıyormusunuz? Veya bir nüshasını almak gerekiyormu. Ben almak gerektiğine dair bir ibareye rastlamadım, ama ilerde bir sorunla karşılaşılmış olursa isg uzmanı kendini nasıl savunacak.
 

emrahbkoroglu

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Kas 2012
Mesajlar
19
Tepki puanı
36
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Sayın Berkay bey ,
Risk Değ. Yön. 6. maddenin 2. bendinde işverenin dışarıdan hizmet alabileceğini söylüyor.

İşverenin şuan isg uzmanından hizmet alma zorunluluğu yok(!) ise işveren Risk Değ. için "Risk değerlendirmesi yapacak ekip içerisindeki diğer kişiler" e yaptıracak. Çünkü hiç kimse zorunlu olmadığı halde hizmet almaz. Bu durumda işveren çok yetersiz bir Risk Değ. elde etmiş olacak. Bu sebepten olacak ki tereddütlerimizi gidermek için 170 aradığımızda yukarıda yazdığım şartlari yerine getirmek sureti ile dışarıdan, devamlı bir hizmet vermeden işletmeye Risk Değ. yapabileceğimizi söylüyorlar.

Genel Müdürlük bile sorulan sorulara cevap vermeden 170 yönlendiriyor. Ben o kadar kişi içinden Özlem hanım ile görüştüm. Ve kendileri de bizim ve sizin gibi aynı yönetmelikleri okuyup bize bu bilgileri veriyor.

Sayın ijackal,
Ben yaptığım her belgeyi 2 nüsha olarak hazırlıyorum ve birini ıslak imzalı olarak kendime alıyorum. Malum kimseye güven olmuyor.
 

Selcen ÖZBAY

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 May 2012
Mesajlar
35
Tepki puanı
50
Meslek
Uzman (C)
Bu durumda 10 çalışanı olan ve tehlikeli sınıfta bulunan iş yerindeki bir işvereni düşünecek olursak, Ocak ayından itibaren risk değerlendirmesini yapması gerekiyor ancak Temmuz ayından itibaren İş Güvenliği Uzmanı, İş Yeri Hekimi ve diğer sağlık personeli istihdam etmeye başlayacak.
Sizce tek başına veya işçi temsilcisi v.s. ile risk değerlendirmesi yapabilir mi?Elbette bir yerlerden destek alması gerekiyor ve bence İş Güvenliği Uzmanları olarak bizlerin bu işletmelerde yol göstermek adına ücret karşılığı veya ücretsiz çalışmamız yadsınamaz ve kural dışı sayılamaz.
 

H. Berkay Yalçın

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Nis 2012
Mesajlar
273
Tepki puanı
796
Meslek
İş Veren
Bahsettiğiniz 2. Bent dışarıdan hizmet alinabilecegini soyluyor. Dogru ve bunun da tarifini de yapmis. Disaridan risk analizi yapar demiyor. Destek olmaktan bahsediyor. Sizler ise direkt risk analizini yapip gecmekten bahsediyorsunuz.
Yönetmeliği iyi okumanizda fayda vardir.
 

H. Berkay Yalçın

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Nis 2012
Mesajlar
273
Tepki puanı
796
Meslek
İş Veren
Ek olarak yukarida detayli bir sekilde de risk degerlendirme için 2 yöntemi acikladim. Okumanizda fayda var. Ben risk degerlendirme yapamazsiniz demiyorum, aksine nasil yapılabileceğini tarif ediyorum bu iki yontemle. Gene de siz bilirsiniz, saygi duyarim seciminize.
 

alix

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
30 Ocak 2012
Mesajlar
249
Tepki puanı
158
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (A)
hizmet alınan yer ile herhangi bir ticari ilişki yok ise ( sozleme isgb osgb) destek yardımcı eleman olaran ekip içerisinde risk analizleri hazırlayabılırsınız. iş veren tarafından destek ve yardım amaclı olarak kısa surelı danısmanlık sözlesmesi ya da işverenin yetkilendirme yazısı ile analiz yapabilirsiniz.
 

Erdi Sadık Delikurt

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Ocak 2013
Mesajlar
6
Tepki puanı
6
Meslek
Uzman (C)
OSGB de C sınıfı İSG uzmanıyım. Hizmet verdiğimiz firmaya risk değerlendirmesi yapcam. Bunun için ekstra bir ücret talep etmeli miyim.
 

şuleakkoç

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Mar 2012
Mesajlar
35
Tepki puanı
40
Meslek
Uzman (C)
OSGB de C sınıfı İSG uzmanıyım. Hizmet verdiğimiz firmaya risk değerlendirmesi yapcam. Bunun için ekstra bir ücret talep etmeli miyim.
erdi bey o firmayla anlaşmanızda risk değerlendirmesi belirtilen hizmetler dışında ise, tabi ki belli bir rakam isteyebilirsiniz, ama eğer igu sözleşmesi yaptıysanız bütün hizmetleri karşılamanız gerekeceği için ücretsiz yapmalısınız.:)
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.