Patlamadan Korunma Dökümanı

Zeynep cumert

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Tem 2025
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Selamlar Arkadaşlar; Amonyak gazı ile gıda dondurma işlemi gerçekleştiriyoruz. Tesisimizde patlamadan korunma dökümanı hazırlamamıza gerek var mıdır ?
 

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3,040
Tepki puanı
3,528
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Selamlar Arkadaşlar; Amonyak gazı ile gıda dondurma işlemi gerçekleştiriyoruz. Tesisimizde patlamadan korunma dökümanı hazırlamamıza gerek var mıdır ?
Amonyak (NH₃) gazı ile gıda dondurma yapan tesislerde iki açıdan değerlendirme gerekir:
  1. Amonyağın özellikleri
    • Amonyak zehirli ve korozif bir gazdır.
    • Normal işletme koşullarında yanıcı/patlayıcı sınıfta değildir. Alt patlama limiti (LEL) %15, üst patlama limiti (UEL) %28’dir. Bu aralık oldukça dar olduğundan pratikte endüstride “patlayıcı gaz” sınıfına girmez.
    • Asıl risk, zehirlenme ve yüksek konsantrasyonlarda boğucu etki göstermesidir.
  2. Mevzuat açısından
    Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında:
    • Patlamadan Korunma Dokümanı (PKD), “Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik” (2003/3078/EC direktifine dayalı) gereği hazırlanır.
    • Bu yönetmelik, ancak patlayıcı ortam oluşabilecek maddeler (yanıcı gaz, buhar, toz) kullanılıyorsa zorunludur.
    • Amonyak, yanıcı özelliklerinden çok toksik özellikleri ile öne çıktığı için genellikle PKD kapsamına girmez.
  3. Peki Ne Yapabilirsiniz ?
    • Tesisinizde amonyak ile çalışan soğutma/dondurma sistemi için PKD yerine “Kimyasal Risk Değerlendirmesi” ve “Acil Durum Planı” hazırlamanız gerekir.
    • Ayrıca Seveso (Büyük Endüstriyel Kaza) Yönetmeliği kapsamında belirli eşik miktarların (örn. 50 ton / 200 ton) üzerinde amonyak bulunduruluyorsa Büyük Kaza Önleme Politika Belgesi (BKÖP) veya Güvenlik Raporu hazırlanması zorunlu olabilir.
 

Zeynep cumert

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Tem 2025
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Amonyak (NH₃) gazı ile gıda dondurma yapan tesislerde iki açıdan değerlendirme gerekir:
  1. Amonyağın özellikleri
    • Amonyak zehirli ve korozif bir gazdır.
    • Normal işletme koşullarında yanıcı/patlayıcı sınıfta değildir. Alt patlama limiti (LEL) %15, üst patlama limiti (UEL) %28’dir. Bu aralık oldukça dar olduğundan pratikte endüstride “patlayıcı gaz” sınıfına girmez.
    • Asıl risk, zehirlenme ve yüksek konsantrasyonlarda boğucu etki göstermesidir.
  2. Mevzuat açısından
    Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında:
    • Patlamadan Korunma Dokümanı (PKD), “Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik” (2003/3078/EC direktifine dayalı) gereği hazırlanır.
    • Bu yönetmelik, ancak patlayıcı ortam oluşabilecek maddeler (yanıcı gaz, buhar, toz) kullanılıyorsa zorunludur.
    • Amonyak, yanıcı özelliklerinden çok toksik özellikleri ile öne çıktığı için genellikle PKD kapsamına girmez.
  3. Peki Ne Yapabilirsiniz ?
    • Tesisinizde amonyak ile çalışan soğutma/dondurma sistemi için PKD yerine “Kimyasal Risk Değerlendirmesi” ve “Acil Durum Planı” hazırlamanız gerekir.
    • Ayrıca Seveso (Büyük Endüstriyel Kaza) Yönetmeliği kapsamında belirli eşik miktarların (örn. 50 ton / 200 ton) üzerinde amonyak bulunduruluyorsa Büyük Kaza Önleme Politika Belgesi (BKÖP) veya Güvenlik Raporu hazırlanması zorunlu olabilir.
Görüşleriniz için çok teşekkür ederim, sizinle aynı bakış açısı içerisindeyim. Ancak emin olmak istedim. Çok sağ olun
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.