Arkadaşlar,
Bakanlığın heyet denetiminde nelere dikkat ettiklerini yazıyorum
*** İsg Uzmanı ve İş yeri Hekimi Talep ediliyor. İsg uzmanı varsa heyetin sorularını yanıtlamaya başlıyor.
- Risk Analiz Tutanağı,
- Aylık, Kurulda Anılan Kararlar ilgili Defter(Siz buna Kurul defteri deyin, tespit-öneri defteri deyin nederseniz deyin ama müfettiş kurul defteri diyor..) Noter onaylımı diye özellikle soruyor ve deftere bakıyorlar.
Risk Analiz Tutanağına şöyle bi bakıyor. Baktı ki yüzeysel bir risk analizi ne Anılan Kararlara(deftere) Nede Risk tutanağına bakıyor.
Kendileri Dört koldan incelemeye başlıyorlar.
İşin detayı çok, Bu konuda çok ciddiler.
Baştan Aşağı Risk Analizi Çok Düzenli ve detaylı yapın.
Tutmuş olduğunuz riskleri, Durumun aciliyetine göre günlere ve aylara bölün. Aylık yapacağını kurul da net şekilde işverenden tarihleri belirleyin.
Daha çok yazılacak şey var ama, forumda yazılanlara bakıyom da hepimizin çok eksiği var. kanuna, yönetmeliği değil de hep başkaları ne yaptığını inceliyoruz.
Size önerim mutlaka müfettiş konumundaki kişilere aklınıza takılanları sorun. Bu İş öyle görüldüğü gibi risk analiz kayıtı, defter kayıtı vb. evrak işleri değildir. Tabi ki Evrak kayıtı önemli ama o evrağa ne yazdığınız en önemlisi.
Mutlaka Üretim tecrübeniz olmanız gerekiyor. O zaman Farkınızı Çalıştığınız yerde koyarsınız.
Arkadaşımız sanırım tecrübe ile sabit bir denetleme sonrası yaşadıklarını bizimle paylaşmış sağolsun.
Ben size başka bir pencere açmaya çalışacağım,
Sorum şu, Türkiye Cumhuriyeti sınılarında çalışan arkadaşlarımızın yer aldığı şirketlerin çoğunun OHSAS 18001 sartifikası var yada uygunluğu var daha doğrusu. Kaçınız bu sertifika ile ilgili 3rd party denetiminden geçtiniz?
Müfettiş öcü değildir haklısınız, ama sizden üstünde değildir. Yapması gerekeni yapan, kurallara uygunluğu denetleyen bir devlet görevlisidir. Eğer yukarıda bahsettiğim denetimden geçmiş iseniz, neyin önemli olduğunu, devamlı geliştirme (continual improvement) faaliyetleri kapsamında gözden geçirebilir, eksiklerinizi giderebilirsiniz.
Demek istediğim şu imkanlar dahilinde olmak ile birlikte mümkünse denetleme şirketlerinden periyodik aralıklar ile denetleme hizmeti alınız. Bu hem mühendis olarak sorunlar karşısında yanıt verebilme yetinizi geliştirecek, hem de eksiklikler konusunda müfettiş yerine size daha yakın duracak olan denetmene soru sormanıza ve devamlı geliştirme (continual improvement) sağlamanıza yardımcı olur.
6 ayda bir gerçekleştirilen dış denetim, sizi bir çok beladan kurtarır.
Saygılarımla.