Tam olarak neyi kast ettiğinizi anlayamadım (......kamudaki şartlar özel sektör gibi değil. bu konuda denizscs'ye katılmıyorum.) kısmı için ama kamuda kaç memur olduğu zaten belli. Sadece memurlar tek sicil altındalar. Hangisinin, hangi işçilerin bağlı olduğu sicil altında çalıştığı belli değil.
Örnek: A devlet dairesi, x,y,z işyeri siciline sahip olsun (İşçilerin ve sözleşmelilerin göründüğü işyerleri bunlar. Yani katipte görünen işyerleri) birde emekli sandığı altında çalışan ve 1 temmuz 2016 tarihinde uzman ve hekim görevlendirilecek memurlar var. Bunlar x,y,x işyerlerinde görünmüyorlar. Teknik olarak da buraya dahil edilemiyorlar. Mevcut sistemde hangi memurun hangi tehlikeye sahip işyerinde çalıştığı kurumların kendisi haricinde İSGGM, ÇSGB hatta bağlı olduğu bakanlıklar tarafından bilinmiyor. Asıl sorunda bu zaten. Benim yaptığım görüşmelerde kurumlara katip için sanal sicil numaraları verecekleri belirtildi.
Mevcut A kurumunun sicil numarları aşağıdaki şekilde olsun.
x:123
y:234
z:345
A kurumunun memurları için emekli sandığından gelen
Q sicilli (Bizim anladığımız anlamada bir işyeri değil bu kurumun memurlarının bağlı olduğu tek bir numara
Q : 987 (sicil diyerek niteleyelim) memur işyeri olsun
Sorun Q' ya bağlı memurların işçilerin çalıştığı x,y,z işyerlerinin hangisinde görev yaptığının elektronik sistemde belli olmamasıdır. İSGGM süreci nasıl yönetecek dikkat edin lütfe; beyan ile yani x işçilerin çalıştığı işyerimde, aynı zamanda şukadar sayıda memur çalışıyor diye ek 5 b yi doldurmamızı istiyor.
Peki bu geçiş sürecinden sonra ne olaca? (Bu kısım şahsi yorumumdur)
A kurumuna 1a, 2b, 3b şeklinde üç sanal sicil verilecek. Ve kurumlara diyeceklerki;
1a= X (işçi+sözleşmeliler) + A kurumu içinde bulunan memurlardan x işyerinde çalışan memurlar
Böylece 2 ayrı yerden gelen veriler X işyeri için SGK dan veriler ile Memurlar için kurumlarının X işyerinde çalışan memurlarının verilerinin birleşeceği 1 a isimli sanal bir işyeri olacak. Böylece kamu kurumları tehlike sınıflarına göre ve kimin nerede kiminle beraber çalıştığını netleştirebilecek. İSG Katip' de gerçek çalışan sayısı belli olmuş olacak. Tayinler ve geçişler kurumlarca ara ara güncellenince de Katipte gerçek sonuçları görebileceğiz.
Yoksa sorun kamuda memurların hangi kurumda çalıştığının bilinmemesi değildir. O kurumun altında bulunan tehlike sınıfları farklı, işleri farklı, işyeri sicil numaralarına sahip alt müdürlükleri, şubeler vb. yerlerde çalışanların belli olmayışıdır. Buda bilinmediği müddetçe bizlerin İSG hizmetlerini yürütmemiz mümkün değildir. Hali hazırda ise biz fiili duruma göre işlerimizi yapıyoruz. Katipte memurlar için görevlendirilmememize rağmen işlemlerini gerçekleştiriyoruz.
Not: Öyle bir kurum vardır ki tek işyeri sicili vardır. Ve tek memurların bağlı olduğu bir numaraya sahiptir. Burada benim bahsettiğim sorun yaşanmaz. (Katipte görünmesi için gene bir altyapı çalışması gerekecektir.) Her kurumun böyle olmadığını unutmayınız.
Kolaylıklar diliyorum.