Tartışma : Kamuda Çalışan İsg Uzmanları Nasıl Bir Yol İzler?

hüseyin.sancar

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Mar 2012
Mesajlar
26
Tepki puanı
5
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
konuyu ben de araştırıyorum. İSG-KATİP'te tüm çalışanlar gözükmüyorsa bu İSGGM'nin sorunudur. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği'nde yer alan ek-5b formunun İSGGM'ye 5 iş günü içerisinde bildirimi şartı var. bu formda tüm personel sayısı bildirilirse sorun olmaz diye düşünüyorum.

madde 14-3/c
c) Kamuya ait işyerlerinde 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışanlar arasından görevlendirme yapılması durumunda, görevlendirme yapılan kurum tarafından işyeri hekimi ile Ek-5a, iş güvenliği uzmanı ile Ek-5b, diğer sağlık personeli ile Ek-5c’deki örneğine uygun görevlendirme belgesi düzenlenir ve bu belgenin bir nüshası kurum tarafından, biri görevlendirme yapılan kişiler tarafından saklanır. Son nüsha kurum tarafından beş iş günü içinde Genel Müdürlüğe bildirilir.
katılıyorum.
 
G

Gürkan Palaoğlu

Guest
Merhaba biraz kafam karıştı yardıma ihtiyacım var

2017 nisan sınavında c sınıfı belgemi aldım. Çalıştığım kurum Türk Silahlı Kuvvetleri
Bu kurumda teknisyen olarak görevliyim. Kislada az sayida işçi var 5 10 tane 4857 li. Geri kalan çoğunlukla astsubay subay asker ve657 ye tabi devlet memuru.birde erler var herturli iso yapan. Kislada 500 1000 den fazla böyle personel var. Simdi burada benim uzman olarak çalışmam soz konusu mu. Bunun detaylarını nasıl öğrenirim. Bilgili arkadaşlardan yardım bekliyorum. Teşekkürler
 
G

Gürkan Palaoğlu

Guest
Tam olarak neyi kast ettiğinizi anlayamadım (......kamudaki şartlar özel sektör gibi değil. bu konuda denizscs'ye katılmıyorum.) kısmı için ama kamuda kaç memur olduğu zaten belli. Sadece memurlar tek sicil altındalar. Hangisinin, hangi işçilerin bağlı olduğu sicil altında çalıştığı belli değil.
Örnek: A devlet dairesi, x,y,z işyeri siciline sahip olsun (İşçilerin ve sözleşmelilerin göründüğü işyerleri bunlar. Yani katipte görünen işyerleri) birde emekli sandığı altında çalışan ve 1 temmuz 2016 tarihinde uzman ve hekim görevlendirilecek memurlar var. Bunlar x,y,x işyerlerinde görünmüyorlar. Teknik olarak da buraya dahil edilemiyorlar. Mevcut sistemde hangi memurun hangi tehlikeye sahip işyerinde çalıştığı kurumların kendisi haricinde İSGGM, ÇSGB hatta bağlı olduğu bakanlıklar tarafından bilinmiyor. Asıl sorunda bu zaten. Benim yaptığım görüşmelerde kurumlara katip için sanal sicil numaraları verecekleri belirtildi.
Mevcut A kurumunun sicil numarları aşağıdaki şekilde olsun.
x:123
y:234
z:345
A kurumunun memurları için emekli sandığından gelen
Q sicilli (Bizim anladığımız anlamada bir işyeri değil bu kurumun memurlarının bağlı olduğu tek bir numara
Q : 987 (sicil diyerek niteleyelim) memur işyeri olsun
Sorun Q' ya bağlı memurların işçilerin çalıştığı x,y,z işyerlerinin hangisinde görev yaptığının elektronik sistemde belli olmamasıdır. İSGGM süreci nasıl yönetecek dikkat edin lütfe; beyan ile yani x işçilerin çalıştığı işyerimde, aynı zamanda şukadar sayıda memur çalışıyor diye ek 5 b yi doldurmamızı istiyor.
Peki bu geçiş sürecinden sonra ne olaca? (Bu kısım şahsi yorumumdur)
A kurumuna 1a, 2b, 3b şeklinde üç sanal sicil verilecek. Ve kurumlara diyeceklerki;

1a= X (işçi+sözleşmeliler) + A kurumu içinde bulunan memurlardan x işyerinde çalışan memurlar

Böylece 2 ayrı yerden gelen veriler X işyeri için SGK dan veriler ile Memurlar için kurumlarının X işyerinde çalışan memurlarının verilerinin birleşeceği 1 a isimli sanal bir işyeri olacak. Böylece kamu kurumları tehlike sınıflarına göre ve kimin nerede kiminle beraber çalıştığını netleştirebilecek. İSG Katip' de gerçek çalışan sayısı belli olmuş olacak. Tayinler ve geçişler kurumlarca ara ara güncellenince de Katipte gerçek sonuçları görebileceğiz.

Yoksa sorun kamuda memurların hangi kurumda çalıştığının bilinmemesi değildir. O kurumun altında bulunan tehlike sınıfları farklı, işleri farklı, işyeri sicil numaralarına sahip alt müdürlükleri, şubeler vb. yerlerde çalışanların belli olmayışıdır. Buda bilinmediği müddetçe bizlerin İSG hizmetlerini yürütmemiz mümkün değildir. Hali hazırda ise biz fiili duruma göre işlerimizi yapıyoruz. Katipte memurlar için görevlendirilmememize rağmen işlemlerini gerçekleştiriyoruz.

Not: Öyle bir kurum vardır ki tek işyeri sicili vardır. Ve tek memurların bağlı olduğu bir numaraya sahiptir. Burada benim bahsettiğim sorun yaşanmaz. (Katipte görünmesi için gene bir altyapı çalışması gerekecektir.) Her kurumun böyle olmadığını unutmayınız.

Kolaylıklar diliyorum.
Deniz bey merhaba. Sene 2017 belki erteleme yine olacak. Sizin bilgilerinizin ışığın da bazi. Şeyleri anlamak istiyorum. Benim. Durumum şu
Merhaba biraz kafam karıştı yardıma ihtiyacım var

2017 nisan sınavında c sınıfı belgemi aldım. Çalıştığım kurum Türk Silahlı Kuvvetleri
Bu kurumda teknisyen olarak görevliyim. Kislada az sayida işçi var 4857 li10 tane felan . Geri kalan çoğunlukla astsubay subay asker ve 657 ye tabi devlet memuru. Kislada 500 1000 den fazla böyle personel var. Simdi burada benim uzman olarak çalışmam soz konusu mu. Bunun detaylarını nasıl öğrenirim. Ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler
 

Murat AYAN

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Mar 2016
Mesajlar
8
Tepki puanı
1
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Ek 5b formunu genel müdürlüğe göndermeye gerek var mı. ben ocak ayında çalıştığım kurum ile ek 5b formunu doldurduk, ama genel müdürlüğe göndermedik bir sorun olur mu?
 

Abdulsamet AYDIN

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Tem 2016
Mesajlar
10
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Ek 5b formunu genel müdürlüğe göndermeye gerek var mı. ben ocak ayında çalıştığım kurum ile ek 5b formunu doldurduk, ama genel müdürlüğe göndermedik bir sorun olur mu?

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki dördüncü fıkra eklenmiştir.

“(4) İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı veya diğer sağlık personeli görevlendirilmeleri ile 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenilmesinde İSG-KATİP’teki gerekli düzenlemeler tamamlanıp Genel Müdürlük internet sayfasında ilan edilinceye kadar;

a) Kamu kurum ve kuruluşları ile Sosyal Güvenlik Kurumu tescil sisteminde henüz işyeri ve çalışan kaydı bulunmayan 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki işyerlerinden kamu kurumu niteliğinde olanlar tarafından; 14 üncü maddenin üçüncü fıkrasının (c) bendi kapsamındaki görevlendirmelerde Ek-5a, Ek-5b ve Ek-5c’de, aynı maddenin dördüncü fıkrası kapsamındaki taahhütnamelerde Ek-6’da, aynı maddenin beşinci fıkrası kapsamındaki sözleşmelerde Ek-3’te, aynı maddenin altıncı fıkrası kapsamındaki taahhütnamelerde ise Ek-4’te yer alan örneklerine uygun belgeler,

b) (a) bendi kapsamında yer almayan işyeri işverenleri veya işveren vekilleri tarafından 14 üncü maddenin altıncı fıkrası kapsamında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekilince üstlenilmesi halinde Ek-4’te yer alan örneğine uygun belgeler,

düzenlenerek 5 (beş) iş günü içerisinde ilgili kişilerce imzalanıp gerektiğinde denetime yetkili memurlara gösterilmek ve istendiğinde Bakanlığa iletilmek üzere işyerlerinde muhafaza edilir.”
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.