- Katılım
- 27 Ağu 2013
- Mesajlar
- 23
- Tepki puanı
- 11
- Medeni hal
- Evli
- Meslek
- Uzman (A)
Merhabalar,
Gördüğüm kadarı ile kafanız gerçekten çok karışmış. Tabi önerilerde bulunmak için bir çok soru sorup kurumunuzu, yapısını vb. hususları bilmem gerekiyor. Yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile yanıt vermeye gayret göstrecek olursam;
1-İSG-Katip'den onaylamanız için hiç bir mahsur yok. (Kurumunuzu tanımadığım için özel sebepler varsa bilemiyorum)
2- 1 Temmuza kadar her halde 83 işçi için ücret alabilirsiniz zaten. Ek 5 b'de memur için atanmanızın bir mantığı zaten yok. Memurlar için zaten bir zorunluluk yok. O form neden var derseniz, İSG-Katip memur uzman yada özelde çalışan uzman diye bir ayrım yapamıyor. O yüzden örnek çok tehlikeli iş yeri için 250 üzeri çalışan varsa sizi otomatik tam zamanlı atıyor. O halde ücret almanızın da önü kapanmış oluyor. 6331 sayılı kanun ilgili maddeye göre ücreti kısmi süreliyken alabilirsiniz. İşte bu formlarla kurumunuz tam zamanlı çıkan yer için, İSG-katipde bu kişi tam zamanlı görünsede aslında biz bu kişiyi şu kadar süreli kısmi görevlendirdik. 2. uzman da örneğin 20 saat görünsede aslında birinci uzmanın 50 saati 2. uzman için gibi yazışmayla İSGGM bilgilendiriliyor. Kurumunuzu ikna ederseniz sizi 83 işçi örneğin 20 saat etsin. İşyeri isterse 40 saat İSG-Katipten seçebilir. Biz yıllardır çok az saate çok kişiye bakıyoruz. 1 Temmuzda gerçek durum ortaya çıkacak. Önerime gelecek olursak, 1 ay kaldı zaten, bence atamanızı yapın. Çekinecek birşey yok. Hatta nekadar erken yaparsanız o kadar iyidir. Bazı görüşmelerimizde uzmanlara uzman kadrosu geleceği yönündedir. Bu haberler arttıkça talipliler artacaktır. Belki sınavla yada şu kadar süre tanımlı olanlar diye bir kereye mahsus bu kadrolara atanabiliriz. Bunun maaşınıda mühendis maaşlarından yukarı tutmak durumunda olacaklarınıda hatırlatmak isterim. Yoksa kimse geçmek istemez. O yüzden katip'te bence onaylamak için geç kalmayın.
3-İlk yazımda da anlattım. Memur İşçi ayrımı yok. Biliyorum kafanız karışıyor ama şöyle düşünün. Kurumunuza A şirketi olarak bakın. Yasada memuru işçiyi ayıran bir düzenleme yok. Fiili duruma bakacaksınız. A müdürlüğü olsun iş yeriniz. içinde 83 işç, 678 memur olsun. A kurumunun işçi ve memurları içinde, A müdürlüğünün asıl işlerinden birisi çok tehlikeli ise ve bu işçiler ve memurlar hizmeti yürütüyorsa oranın tehlike sınıfı o işçi ve memurların yaptığı asıl işlerden hangisi ise onun tehlike sınıfıdır.
Örnek: A müdürlüğü ofis müdürlüğü olsun. Hatta adı eğitim müdürlüğü olsun. İşide eğitim faaliyetleri düzenlemek olsun. Ama aynı eğitim müdürlüğünün birde marangozhanesi olsun. Burada çalışan ustalarda kadrolu işçi olsun. Öğrencilere ahşap sanatı ile ilgili eğitim versinler. Eğitim Müdürlüğünün faaliyetleri bu durumda nedir?
1- Ofis işleri, eğitim planları vs....AZ TEHLİKELİ
2-Marangozhane işleri...............ÇOK TEHLİKELİ
Bunlar işi olarak tespit edildi. Ofiste 1000 kişi çalışssın, marangoz hanede ise 5 kişi, rakamları bilerek abartılı verdim. Eğitim Müdürlüğünün tehlike sınıfı ne olacak?
Hiç Kuşkusuz ÇOK TEHLİKELİ olacak. Mantıksızda gelse, mevzuat çok net. Peki 5 kişi için 1000 kişi 16 saat eğitimmi alacak. EVET.Bu durumu nasıl makul bir hale getireceğiz? 5 kişinin olduğu birime ayrı işyeri sicili alacaksınız yada o birimi ve çalışanlarını, kurumunuzda çok tehlikeli başka bir müdürlük varsa oraya transfer ettireceksiniz. Başka yolu var mı derseniz. Az tehlikeli yapıp o 5 kişiyi yok varsayıp, bir sorun çıkmaması için DUA EDECEKSİNİZ.
3- Tehlike sınıfının Ek 5b ile ilgisi yok. Mevcut tehlike sınıfınız neyse onu yazacaksınız. Doğru değilse eğer işveren SGK ya başvurarak, benim tehlike sınıfım bu diye beyan edip değiştirecek. Bu durumda uzmandan rapor isteyebiliyorlar. Sizde görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Yükseltirken genelde sorun çıkmıyor zaten. Hele kamu işyerlerine hiç sorun çıkarmıyorlar.
4- Siz şuanda Uzman değilsiniz. Atamanız yok. Kurulda resmi olarak olamazsınız. Elbette fikirlerinizi paylaşmak için olmanız bence önemli.
5- OSGB'ler bu işi bilmiyor. Umursamıyor. Ve yetersizler. Şundan kamuda çalışan arkadaşlarımın %100 emin olması gerek. Sizler bu işi herkesten daha iyi yaparsınız. Bundan zerre kadar kuşkunuz olmasın. Hepiniz kanun, yönetmelik okumayı yorumlamayı biliyorsunuz. Emin olunuz ki ilk başladığımda sizlerden daha endişeli ve bilgisiz hissediyordum kendimi. Göreceksiniz ki 6 ay için bir çok konuyu halledeceksiniz. 1 Yıl içerisinde ciddi oranda hakimiyet kuracaksınız.
Sizlere tek önerim, bol bol mevzuat okuyun. İnanın şu gün olmuş, bir yönetmeliği 20 defa okumuşumdur. Halen her okuduğumda başka bir anlam çıkarıyorum. Deneyimle birlikte o kelimelere yüklenen başka anlamları keşfediyorsunuz.
6- Son olarak, birdaha ısrarla söylüyorum. MEMUR-İŞÇİ diye bir ayrım yok arkadaşlar. Fiili durumda sicil sahibi olan işyerinde bir memur çalışıyorsa o da işçilerle beraber değerlendirilmelidir. Bakanlık EYLÜL gibi bu sorunu, kafa karışıklığını çözebilecek diye düşünüyorum. Merak etmeyin, o zamana kadarda bakanlık sizi zorlamaz. Kendi eksikliklerinden kaynaklanan sorunlar bunlar. Sadece iş kazalarını engellemeye çalışın. Talimatları, İç yönergeleri, KKD zimmet tutanaklarını, Eğitim aldıklarına dair belgeleri vb... bunları düzenlemeye çalışın. Çok zahmetli bir iş. 2 yılda biz bitiremedik halen. Temin edebilirseniz, bir İSG yazılımı alın. Çok yararlı oluyor.
Neyse bugünde çok konuştuk. Umarım daha çok soru işareti kafanızda oluşturmamışımdır. Sadece çok büyütmeyin bu işleri, sırayla ve yavaş yavaş ilerleyin. İşverninizi iyi bilgilendirin. Tespit ve Öneri Defteri ile Kurul kararlarını çok çok etkili kullanın!!!
Deniz bey,, bu ilginizden alakanızdan,özverinizden işlerinizden zaman ayırıp bize yardımcı olmak için gösterdiğiniz bu çabadan ötürü sizi tebrik ediyor ve saygı ile eğiliyorum. İyi çalışmalar..