Görevlendirmeler İSG KATİP ten mi yapıldı?
A)
"ISG HIZM YÖNETMELİĞİ (29.12.2012/28512: R.G.:18.12.2014/29209)
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM – Görevlendirme belgesi ve sözleşme
MADDE 14 – (Değişik:RG-18/12/2014-29209)
b) İşyerinde çalışanlar arasından görevlendirme yapılması durumunda, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, diğer sağlık personeli ile İSG-KATİP sistemindeki örneğine uygun sözleşme veya görevlendirme belgesi düzenlenir ve karşılıklı olarak en geç beş gün içerisinde sistem üzerinden onaylanır. İSG-KATİP sistemi üzerinden onaylanan sözleşmenin bir nüshası işveren tarafından, biri sözleşme veya görevlendirme yapılan kişiler tarafından saklanır.
c) Kamuya ait işyerlerinde 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışanlar arasından görevlendirme yapılması durumunda, görevlendirme yapılan kurum tarafından işyeri hekimi ile Ek-5a, iş güvenliği uzmanı ile Ek-5b, diğer sağlık personeli ile Ek-5c’deki örneğine uygun görevlendirme belgesi düzenlenir ve bu belgenin bir nüshası kurum tarafından, biri görevlendirme yapılan kişiler tarafından saklanır. Son nüsha kurum tarafından beş iş günü içinde Genel Müdürlüğe bildirilir.
5) Sözleşme veya görevlendirilmeleri Genel Müdürlükçe onaylanmayan işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki görevlerine başlatılamaz ve yetkilerini kullanamazlar." der.
B)
"6331 S. ISG Kanunu İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları başlıklı 8 inci maddesi;
(7) Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz.” der.
Bu durumda fikir jimlastiği yapalım biraz:
1) ISG KATİP ten onay alınmamışsa, görevlendirme geçersiz oluyor Yönetmelik gereğince...
2) Onay alındı diyelim; Yukarıdaki ISG Kanunu 8. maddesi (7) bendine göre ".. Görevlendirecek personele kanunun emrettiği ödeme yapılacaktır. Buna göre görevlendirmeyle yapılan hizmet karşılığı olarak kanunun emrettiği ödemenin yapılması gerekmektedir.
3) Maliye'nin "07/09/2016 tarihinden sonra yapılan görevlendirmelerde ek ücret ödenmemesi" görüşüne itibar edilecekse,
a) Bu tarihten itibaren Görevlendirme İptal edilmesini veya,
b) 01.07.2017 tarihine kadar Ertelenmesini veya Dondurulmasını yazıyla başvurarak talep edin derim...
Kaynağını yasalardan almayan bir Ödeme yapılamıyorsa, Görevlendirme de yapılamaz kanımca.