Tartışma : Kamuda Çalışan İş Güvenliği Uzmanları

alicolak

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Meslek
Uzman Adayı (C)
Anlatacaklarım yarım kaldı aslında arkadaşlar.
Bize bu görevi sadece çalıştığımız yerlerde değil, eskişehir genelindeki tüm hastanelerde (5 adet hastanede,sadece bizim hastanede 1500 e yakın kadrolu personel var, eskişehir genelinden bahsetmiyorum bile.) yaptırmak istiyorlar.
Yapmak istemiyoruz ama derdimizi anlatamıyoruz.Kanuna ve yönetmeliklere aykırı diyoruz olmuyo,tam zamanlı çalıştırmak zorundasınız diyoruz olmuyo,250 kişi için bir tam zamanlı A sınıfı lazım toplam burda olması gereken kişi sayısı 6 kişi diyoruz (tam zamanlı ama) olmuyo.
--- İş güv.uzm. görev yetki sorumluluk ve eği. hakkında yönetmeliğin üçüncü bölüm 7. madde 5. bendinde görevlendirir diyor.
--- iş sağ.ve güvenliği hizmetleri yönetmeliği 14. madde 1 fıkra sözleme imzalanır diyor.aynı yönetmelik 14 madde 3-b ve c bendinde, ve 6.maddede isg çalışmaları yanında başka görev verilemez diyor.
aynı tarihli yönetmeliklerde birinde görevlendirilir diyor.Ama diğerlerinde sözleşme imzalanır diyor.Sözleşme olduğu için benim imzamada gerek olduğundan( iki taraf arasında olması gereken sözleşmeler de her iki tarafın imzası gerekir) ya da isg katipden onay vermem gerektiğinden bu görevi yapamam diye yorumluyorum.
Biz kendi hastanelerimizde bile bu görevi yapmak istemiyorken üst düzey yöneticiler genel sekreterlik bazındaki tüm hastanelerde bizi görevlendirmek istiyorlar.Yasal olmadığını söylesekde dinletemedik tüm hastanelerde görevlendireceklermiş.Sabırla bekliyoruz.
Bu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardım bekliyoruz.İyi günlerarkadaşlar.

bimo

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
merhaba, hastaneler çok tehlikeli sınıfta olduğu için 5 tane değil 50 tane c sınıfı uzman görevlendirseler herhangi bir anlamı olmaz, zira tehlike sınıfına uygun en az 1 tane A veya B sınıfı uzman görevlendirmeleri gerekiyor. size zorunlu olarak iş güvenliği uzmanlığı yaptıramazlar. görevlendirme tebliğine görevlendirme istemediğinize dair şerh düşün. "Genel sekreterlik sürekli bu işi yapacaksın diyor ve baskı kuruyor" = mobbing

hakanhakanfizik25

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
kamuda isg uzmanıyım. dışardan hekim hizmeti satın aldık. çalışanlara isg eğitimini benmi vericem yoksa iş yeri hekimimi verecek?

mfk44

Üye
TÜİSAG Üyesi
Meslek
Uzman (C)
Bize bu görevi sadece çalıştığımız yerlerde değil, eskişehir genelindeki tüm hastanelerde (5 adet hastanede,sadece bizim hastanede 1500 e yakın kadrolu personel var, eskişehir genelinden bahsetmiyorum bile.) yaptırmak istiyorlar.
Yapmak istemiyoruz ama derdimizi anlatamıyoruz.Kanuna ve yönetmeliklere aykırı diyoruz olmuyo,tam zamanlı çalıştırmak zorundasınız diyoruz olmuyo,250 kişi için bir tam zamanlı A sınıfı lazım toplam burda olması gereken kişi sayısı 6 kişi diyoruz (tam zamanlı ama) olmuyo.
--- İş güv.uzm. görev yetki sorumluluk ve eği. hakkında yönetmeliğin üçüncü bölüm 7. madde 5. bendinde görevlendirir diyor.
--- iş sağ.ve güvenliği hizmetleri yönetmeliği 14. madde 1 fıkra sözleme imzalanır diyor.aynı yönetmelik 14 madde 3-b ve c bendinde, ve 6.maddede isg çalışmaları yanında başka görev verilemez diyor.
aynı tarihli yönetmeliklerde birinde görevlendirilir diyor.Ama diğerlerinde sözleşme imzalanır diyor.Sözleşme olduğu için benim imzamada gerek olduğundan( iki taraf arasında olması gereken sözleşmeler de her iki tarafın imzası gerekir) ya da isg katipden onay vermem gerektiğinden bu görevi yapamam diye yorumluyorum.
Biz kendi hastanelerimizde bile bu görevi yapmak istemiyorken üst düzey yöneticiler genel sekreterlik bazındaki tüm hastanelerde bizi görevlendirmek istiyorlar.Yasal olmadığını söylesekde dinletemedik tüm hastanelerde görevlendireceklermiş.Sabırla bekliyoruz.
Bu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardım bekliyoruz.İyi günlerarkadaşlar.
c sınıfı belgeyle çok tehlşkeli sınıf olan hastanelerde çalışamazsınız. isg katip te sözleşme yapmanıza izin vermez zaten.. rahat olun :)

yileri

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
İSG KATİP üzerinden sözleşme yapmaları lazım, bunu yapsalar da siz onaylamazsanız sorun olmaz. Yapılan görevlendirme boşa çıkar

bimo

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)

sağlık bakanlığına bağlı kurumların (sağlık md, halk sağlığı, kamu hastaneleri) çok tehlikeli sınıfta olmaları sebebiyle görev süresi de fazla olduğundan b-a sınıfı uzmana ciddi bir ihtiyaç oluşacak. sağlık bakanlığında bazı personelin çok tehlikeli sınıfta görev almamak için sınıf yükseltme sınavlarına dahi başvurmadığını ve c sınıfında kalmayı tercih ettiklerini biliyorum. bakanın değişmesiyle görevlendirmelerde bir bekleme süreci yaşandığını da duyuyorum çevremden. anladığım kadarıyla sizi tek bir hastanede değil genel sekreterliğe bağlı kamu hastanelerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili organizasyonu için genel olarak görevlendirmek istiyorlar. kurumunuz isg hizmetlerinin organizasyonu konusunda yani asli işiniz bu olacak şekilde sizi görevlendirebilir bu noktada görevi yapmaktan başka bir yol olmaz.

görev yaptığınız hastanede kısmi zamanlı iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilebilmeniz için ise ek-5b formunun 3 nüsha doldurulup bir tanesinin 5 iş günü içerisinde isggm'ye gönderilmesi gerekiyor. görev almak istemiyorsanız bu ek-5b formuna imza atmazsınız veya isg-katip'ten giriş yaparlarsa sözleşmeyi onaylamazsanız herhangi yasal yükümlülük altına girmeyeceğinizi düşünüyorum.

kendi hastanenizde 1.500 kişinin bir kısmı taşerondur muhtemelen ama 1.500 çalışan sayısı üzerinden gidersek 1.000 saat iş güvenliği uzmanı, 375 saat iş yeri hekimi görevlendirmesi yapılması gerektiğinden zaten isgb kurmaları gerekiyor. tam zamanlı uzman ve hekim görevlendirmesinden sonra kalan saatleri size c sınıfındakilere tamamlatabilirler. ama bu noktada zorla görevlendirme yapılamaz. "Birden fazla iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesinin gerektiği işyerlerinde, sadece tam süreli olarak görevlendirilen iş güvenliği uzmanının, işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olması yeterlidir."

dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım sürçü lisan ettiysek affola.

bimo

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
kamuda isg uzmanıyım. dışardan hekim hizmeti satın aldık. çalışanlara isg eğitimini benmi vericem yoksa iş yeri hekimimi verecek?

genel konular ile teknik konularda eğitimi sizin vermeniz, sağlık konularında ise işyeri hekiminin eğitim vermesi en uygun yöntem olur.

1. Genel konular

a) Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler,

b) Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları,

c) İşyeri temizliği ve düzeni,

ç) İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar

2. Sağlık konuları

a) Meslek hastalıklarının sebepleri,

b) Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması,

c) Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri,

ç) İlkyardım

3. Teknik konular

a) Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri,

b) Elle kaldırma ve taşıma,

c) Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma,

ç) İş ekipmanlarının güvenli kullanımı,

d) Ekranlı araçlarla çalışma,

e) Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri,

f)İş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması,

g) Güvenlik ve sağlık işaretleri,

ğ) Kişisel koruyucu donanım kullanımı,

h) İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü,

ı) Tahliye ve kurtarma

E

Emine KARADENİZ

Guest
Günaydın arkadaşlar bu benim ilk mesajım olmuş olacak yanlış yere yazıyorsam özür dilerim. ben 30 nisan daki sınavda c sınıfı uzmanlığı aldım mem de memur olarak görev yapmaktayım görev almak için temmuzu beklemek mi gerekiyor.1 temmuzda kesin görevlendirme alabilirmiyim?

H.Ece SÜRMEN

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Günaydın arkadaşlar bu benim ilk mesajım olmuş olacak yanlış yere yazıyorsam özür dilerim. ben 30 nisan daki sınavda c sınıfı uzmanlığı aldım mem de memur olarak görev yapmaktayım görev almak için temmuzu beklemek mi gerekiyor.1 temmuzda kesin görevlendirme alabilirmiyim?
Beklemenize gerek yok kurumun insiyatifinde. Hayırlı olsun.

alicolak

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Meslek
Uzman Adayı (C)
saolun arkadaşlar ama 80 saatlik görevlendirme yapmayı planlıyorlar.toplantı yaptılar ve tebliğ ettiler bize.Hayırlısı olsun bakalım.
1500 kişi kadrolu personel, hizmet alımlarıyla beraber 2000 kişiyi geçiyoruz.
Bir de hastanelere gelen hasta sayısı var 5000-6000 kişi günlük hastaneye geliyor.yani günlük bizim hastanenin kapasitesi 6000 hasta + 2000 personel= 8000 kişinin sürkülasyonunun olduğu biryer.
yöneticiler bu işi birilerinin sırtına yapıştırmaya çalışıyorlar ama bu iş öyle basite indirgenecek bi konu değil.kapsamlı ve tam zamanlı çalışılması gerekiyor.
hastanede çalışan arkadaşların bu konuyu nasıl çözdüklerini merak ediyorum.
Varsa ve bizimle bilgi paylaşırlarsa sevinirim.merakla bekliyorum nasıl bir çözüm bulacaklarını.Şimdiden elinize yüreğinize sağlık.

serkan malçok

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
ödemeler 1 temmuzdan itibaren başlayacak.bildiğim kadarıyla.

bimo

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
milli eğitimdeki bazı uygulamaları inceliyorum bazıları hakikaten akla zarar. ilçe iş güvenliği uzmanı ne demektir? :) ilçenin sgk sicil numarası var da buna göre tüm ilçedeki vatandaşların iş güvenliği uzmanı mı yapılmış bu arkadaşlar? yok milli eğitim ilçe müdürlüğü veya okullarda iş güvenliği uzmanlığı yapılıyorsa bu görevlendirme şekli külliyen yanlış.

E

EMİNE KARADENİZ AYDIN

Guest
milli eğitimde evet ilçelerde görevlendirme yapılıyor çünkü ilçe mem lerde hizmet alımı, işkur ve ücretli öğretmen çalıştığı için uzmanda görevlendiriliyor. Ece hanım görevlendirme peki isg katip üzerinden 1 temmuzdan önce onaylanıyormu?

hakanhakanfizik25

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)

Koray Aşık

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar kamuda müdür olarak görev yapan idareci kendi kurumunda iş güvenliği uzmanı olabilirmi

H.Ece SÜRMEN

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
milli eğitimde evet ilçelerde görevlendirme yapılıyor çünkü ilçe mem lerde hizmet alımı, işkur ve ücretli öğretmen çalıştığı için uzmanda görevlendiriliyor. Ece hanım görevlendirme peki isg katip üzerinden 1 temmuzdan önce onaylanıyormu?
Eğer kurumunuzun tehlike sınıfına belgeniz yetiyorsa tarihin önemi yok. Bende kamuda uzmanım 4 yıldır görevlendirmem var.

Arkadaşlar kamuda müdür olarak görev yapan idareci kendi kurumunda iş güvenliği uzmanı olabilirmi

Bildiğim kadarıyla hangi pozisyonda olduğunuzun önemi yok. Kadrolu ve belgeli olmanız kafi. Ama düşününce iki yönden de sorumlu olmak mantıklı mı bilemiyorum.

MEMET AYDEMİR

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri

MADDE 6 –(1) Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;

a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' nun yukarıdaki maddesine göre; müdür işveren vekili olması olması durumunda da iş güvenliği uzmanı olarak bu görevi üstlenebilir.

gökçe güntepe

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
c'nin b'ye bakması 2017 b'nin a'ya bakamsı 2018 e kadar

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.