Herkese merhaba,
Bence “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” 1 – 1,5 saat kadar olmalıdır. Daha sonra düzenlenecek eğitim takvimi ile çalışanların yaptıkları işe ve bulundukları ortama göre maruz kaldıkları ya da kalabilecekleri tehlikeler doğrultusunda eğitim içerikleri belirlenip(yüksekte çalışma, ergonomi, gürültülü ortamda çalışma, KKD kullanımı, kapalı ortamda çalışma vb.) hedefe yönelik eğitimler verilmelidir. Hepimizin bildiği gibi okullarda ders saatleri 45 dk.dır. Bizim eğitim vereceğimiz insanlar belirli yaşın üzerinde, beyinleri yorgun ve eğitim konusuna önyargı ile bakan kişiler. Belirli bir süreden sonra insanların dikkati dağılacaktır, bunun neticesinde 2-3 saat olarak kesintisiz verilen bir eğitimin verimli olacağını düşünmüyorum.
Eğiticilerin eğitimine katılmış olan biri olarak verilen 5 günlük eğitim sonunda her grubun hazırlamış olduğu eğitim sunumlarının videolarını burada sizinle paylaşacağım. Eğitmenimiz, sunum slaytlarını 20 sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlamamızı, daha çok canlandırma, materyaller kullanma, soru-cevap gibi katılım sağlayacak şekilde eğitimimizi hazırlamamızı istedi. 5. Günde her bir eğitim için verilen sürenin 15 dk. olduğunu öğrendik. Herkes hemen hemen bu sürede eğitim sunumlarını yaptı. Daha sonra videoları izleyerek eğitim ve eğitimi sunan ile ilgili değerlendirmede bulunduk; yapmamamız ve yapmamız gerekenleri tekrar gözlemlemiş olduk.
Sonuçta 1 saatte dört farklı eğitim verilmiş oldu. Bunu çalışma ortamında uyguladığımızda hem iş kaybı önlenmiş olur, hem de etkin, öğretici bir eğitim verilmiş olur.
**eğitim sırasında yapılan konuşmalar, canlandırmalar doğaçlama şeklinde olmuştur. Sadece slaytlar bir gün öncesinde hazırlandı.