Örneğin ben bir işyerinde tam zamanlı kendi branşımda çalışıyorum ve anlaştğığım osgb ye cumartesi pazar kısmi süreli sözleşme yapabilirim bu anayasal bir hak.
bu cümleyi aşağıda yazdıklarıma göre yorumlayınız. Fazla mesai 270 saatin üzerine çıkamaz ve bu çalışanın insiyatifinde olan bir şey değildir. Kastettikleri bu sanırım. Ben de uygunsuz durumdayım bir şekilde halletmeye çalışağım.
İŞ KANUNUNA İLİŞKİN FAZLA ÇALIŞMA VE FAZLA SÜRELERLE
ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
Fazla Çalışmada Sınır
Madde 5 —Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.
Bu süre sınırı, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir.
bahsedilen madde budur. LPG sorumlu müdürlükten dolayı ben de yapıyorum, işverenlerden iflas eden, ücret ödemeyenler oldu ama devlet geriye dönük 3 yıl boyunca sen fazla ücret almışsın deyip almadığım paranın vergisini, 3 yıllık faizini (ve 15 gün içinde ödemezsem %50 cezasını) aldı. Durumu anlattığımda mahkemeye git dediler itirazlar kabul edilmedi vs vs vs uzun ve bir şey ama kısaca vergisini ödedikten sonra SGK dan belirleyerek o zaman herhangi bir uygunsuz durum oluşmadı ama şimdi oluştu. Sonuçta şapka takmazsak ta ceza yiyebiliriz kanunda var(
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.671.pdf).
Özet geçersek anladığım ve araştırdığım kadarıyla aylık 22,5 saatten fazla ek iş yapan varsa (tam süreli çalışanlarda fazla mesai süresi işverene verildiğinden onlarda ek çalışma 0 saat) hakkında idari işlem uygulanacak.
Yazdıklarımda yanlış olduğunu düşünen arkadaşlar varsa lütfen yazsın ben bu kadar ve bunları anlayabildim.