- Meslek
- Uzman (C)
Ediko, bir kere ülkemiz işverenlerinin büyük çoğunluğunun ücret politikası yeni mezuna tecrübesiz gözüyle baktığı için öyle aman aman bir maaşı mümkün değil vermezler. Hatta çok çok işçiye verdiği maaşın en fazla bir kademe üzerinde teklif eder. Kimse bunu yadırgamasın. İyi bir ücret alabilmesi için işverenin o kişiye ya çok acil (zaman kaybetmemek için) ihtiyaç duyması gerekir ya da hatır gönül, tanıdık akraba ilişkisinin araya girmiş olması gerekir (yeni mezunlar için konuşuyorum).
Gelelim İSG hususuna, öncelikle "kötü sertifika" dediğin sertifikaya. O kötü sertifika bizim ekmek teknemiz. Küçümsediğin 1 aylık eğitim aslında küçümsenmemesi gereken bir eğitim. Zira o eğitimde anlatılan pek çok bilginin inanınız 1/10'undaki en basit şeyler bugüne kadar işverence yapılmış olsaydı iş kazalarında bugün DÜNYA 2.'si olmaz çok daha alt sıralarda olurduk. Bildiğiniz gibi iş kazalarının devletimize mali külfeti o kadar çok ki...
Sizin "beğenmediğiniz kötü", bizlerinse beğendiği bu iyi sertifika ülkemizdeki pek çok diplomalı işsizin umut kapısı olduğu gibi tüm insanlarımız için de sağlıklı bir çalışma yaşamının artık ülkemizde de temellerinin atılmasına yönelik devletçe kararlı bir girişim olduğunun benimsenmesini sağlayacak. Ama buna öncelikle biz İSG uzmanlarının inanması ve mantıklı hareket etmesi gerekir.
Ben artık bu branştaki arkadaşlarımızın bilinçli hareket etmesi gerektiğini 3 kuruşa talim ederim işsiz kalmam mantığından ziyade kendilerini ezdirmeden çalışmaları gerektiği bilincinin oluşmasını arzu ediyorum. Bazı arkadaşlarımız işsiz kalmak uğruna kendilerine yapılan ve adeta aşağılarcasına yapılan ücret tekliflerini (sizin aile dostunuzun kızı da dahil) ellerinin tersiyle itmesi daha şimdiden bu bilincin o kişilerde oluştuğunun en güzel örneği.
Yaptığımız işin ne kadar önemli ve ne kadar zor bir sorumluluk taşıdığını işverene kabul ettirdiğimiz anda maaş konusundaki beklentilere ulaşabilmek bence hiç sorun değil. Ama daha da önemlisi işveren sizi işe aldıktan sonra onu memnun edecek çalışmaları yapabilmektir...
Bu arada söyleyeyim; size kızmadım...
Selamlar.
Fatih Bey Merhaba,
Benim burda amacım kötü sertifika diyerek yaptığımız işi aşağılamak değil, yalnızca ben sertifika ve eğitimden sonra öncesine göre çok yol kat etmediğimizi ve aşağı yukarı aynı bilgiye sahip olduğumuz ama bir sertifikanın bu maaş politikalarını ve iş görüşmelerini nasıl 2 veya daha fazla katına çıkaracağını ve yukarda bahsettiğim zihniyet devam ettiği sürece iş verenin de ne de olsa bunlar yakında iyice çoğalacak diye fiyat üstüne fiyat kıracağını düşündğümden yazıyorum. Yani amacım biraz da iğneyi kendimize batırmak. Kendimden örnek verirsek çevre mühendisiyim 1500 TL başlangıç maaşına uçarak kabul ederdim. yarım yamalak bir İSG eğitimi aldım ve ehliyet sınavına çalışır gibi son 3 gün bir sınava çalıştım sonra ilk iş görüşmemde ben İSG uzmanıyım en az 2500-3000 TL arası bi para almam lazım siz aldığım riski biliyor musunuz dersem karşıdan şaka gibi bir cevap gelirse şaşırmamam lazım diye bu eleştiriyi yapıyorum. Yoksa inşallah herkes en az 5000 ve üzeri alsın ve tüm iş görüşmeleri mükemmel geçsin de durum da ortada