- Medeni hal
- Evli
- Meslek
- Uzman (B)
Elektrikçi olarak ve aynı zamanda iş güvenlik bölümü öğrencisi olarak konuya müdahil olmak istedim. Konveyör bandının normalde lastik gibi görünmesi kimseyi yanıltmasın. Önemli olan yalıtkanlık dayanım değeridir.220 Volt veya 380 Volt gibi alçak gerilimlerde büyük olasılıkla yalıtkanlık sağlar. Lakin 34500 Volt gibi Orta Gerilim Tesislerinde kullanılması düşünülüyorsa İzole halı kullanılması daha uygundur.Bir konveyör bandının yalıtkan olup olmadığı Elektrikçilerin yaptığı Meger testi ile mümkündür. Meger testi yapılmadan herhangi bir lastiğin yalıtkanlık dayanımını bilemezsiniz. Bazı arkadaşlarında dediği gibi standartlara uygun İzole Halı kullanımı en makul olanıdır. İzole halı mümkün olduğunca geniş seçilirse ve elektrik panel boylu boyuna sıfır şekilde yakın olursa o kadar iyi olur. Çalışana İzole iş güvenlik ayakkabısı kullandırılmalıdır.Elektrik işlerinde kullanılacak iş güvenlik eldivenlerinin sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Örneğin Orta Gerilim Sisteminde kullanılan bir eldivende bayatlama,en ufak aşınma, toplu iğne ucu kadar bile delik olsa çalışan kişinin hayatına mal olabilir. Kullanılan elektrikçi el aletlerinin de standartlara uygun izoleli olarak seçilmesi çok önemlidir. Orta gerilim ve yüksek gerilim tesisinde çalışacak olan elektrikçinin Orta gerilim ve Yüksek Gerilim kuvvetli akımlar yetki belgesi olması kanunen zorunludur. Küçük bir anekdot: Elektrik her 1000 Voltta yaklaşık 1 santimetre atlar.Yüksek gerilim tesislerinde 380 Bin Voltta yaklaşık 380 Cm ye kadar atlama yapar. Özellikle (şarjlı havalarda havaların karışık olduğu, yağışlı olduğu) zamanlarda Şalt sahası gibi açık sahalarda çok acil durumlar hariç kimsenin bulunmaması çok önemlidir.
Yüksek gerilim Türkiyede 34,5 Kvolttur.34,5 santimde atlama yapar. 380000 Volt sadece test labaratuvarlarında kullanlıır. Yoksa ben mi yanılıyorum. 380 Volt fazlar arası alçak gerilim değeridir.