İncelemenizi tavsiye ederim.
Poliüretan yanıcı bir malzeme midir ?
Avrupa yangın normlarındaki çeşitlendirmeye göre, yapı malzemeleri yedi ayrı sınıfa ayrılırlar :
/ A1 ve A2 sınıfı inorganik yanmayan malzemeler
/ B,C,D,E yanıcı malzemeler
/ F sınıflandırılamayan diğer malzemeler
Sert poliüretan köpük, formülündeki kimyasal yapıya ve diğer faktörlere bağlı olarak B ‘den E’ye kadar sınıflandırılan bir malzemedir.
Yalıtım malzemelerinin yanma özelliklerini gösterir diğer bir metot ise, yanma esnasında ortaya çıkan duman gazlarını sınıflandıran S1 ve S2 kriterleridir. S3 sınıfı bir malzemede duman gazı yoktur kabul edilmektedir.
Poliüretan, yine formülünde yer alan kimyasal ve katkı malzemelerinin cinsine göre S1 den S3 e kadar sınıflarda yer alabilir.
Diğer bir yangın sınıflandırması da, yanan damla ve parçacıkların belirlendiği d0 , d1 ve d2 klasifikasyonudur.
Poliüretan sert köpük, ısıya dayanıklı ateş altında erimeyen bir malzeme olduğundan damla ve parçacık yanması söz konusu değildir. Bu nedenle d0 sınıfında yer alır.
Sürekli yanma
Sert köpük ateş kaynağından destek almadığı durumlarda, içten içe yanmaya devam etmez.
Gözenekli yapıları bulunan fiber paneller gibi yapı malzemeleri, alevin teması ile birlikte, iç yapılarındaki reaksiyonlarında etkisiyle alev kaynağının uzaklaşması durumunda bile yanmaya devam edebilir. Bu arada ortamdaki ısıda artacağından yanma reaksiyonları zincirleme devam eder.Yalıtım malzemeleri binalarda geniş yüzeyli iç mekanlarda yaygın olarak kullanıldığından içten içe oluşacak bir yanma reaksiyonu çok riskli kabul edilir.
Poliüretan yalıtım malzemeleri, yanma reaksiyonunu devam ettirmeyen, yangın üreten bir malzeme olmama üstünlüğüne sahiptir.