Diğer önergeyi okutuyorum:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan 446 sıra sayılı Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 33'üncü maddesinde geçen "1/1/2019" ibaresinin "1 Ocak 2019", "1/1/2020" ibaresinin "1 Ocak 2020" şeklinde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
Ahmet Selim Yurdakul (Antalya) ve arkadaşları
BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ CEMAL ÖZTÜRK (Giresun) - Katılmıyoruz Sayın Başkanım.
BAŞKAN - Hükûmet?
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Katılmıyoruz Sayın Başkanım.
BAŞKAN - Önerge üzerinde Antalya Milletvekili Sayın Ahmet Selim Yurdakul konuşacak.
Buyurun Sayın Yurdakul. (MHP sıralarından alkışlar)
AHMET SELİM YURDAKUL (Antalya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 446 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın iş güvenliği uzmanlığıyla ilgili bir düzenleme getiren 33'üncü maddesi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi adına söz aldım.
Düzenlemeyle, iş ve risk analizi yapan uzmanların sahip oldukları yetki belgeleriyle bir üst risk grubu içinde gözlem ve değerlendirme yapma yetkisinin süresi uzatılıyor. Belli ki düzenleme bir mecburiyet olarak bugün görüşülüyor. (A) grubu riskli bir iş yerini, (B) grubu iş güvenliği uzmanı 2020'ye kadar denetleyebilecek.
Şimdi, bu durumda akla iki soru geliyor: Birincisi, ülkemizde yeterince iş güvenliği uzmanı yok mu?
İkincisi ise iş konularında risk gözlemi yapan iş güvenliği uzmanları gerçekten ve hakkıyla gözlem yapabiliyor mu?
Bu iki soru neden önemli biliyor musunuz? Ülkemizde iş kazalarında binlerce kişi hayatını kaybediyor veya sakat kalıyor. Sadece 2015 yılında iş kazası sonucu hayatını kaybeden 1.252 vatandaşımız var; 1.252 can, 1.252 aile. Sadece 2015 yılında 3.443 vatandaşımız, geçirdiği iş kazaları nedeniyle sürekli iş göremezlik maaşı almaya başladı.
Hem terör hem de iş kazalarında evlatlarımızı tek tek maalesef kaybediyoruz. Biz, gelişmekte olan bir ülkeyiz ama istatistiklerimiz resmen Orta Çağ'a ait. Ne yazık ki 2002 yılından itibaren hayatlarımız daha da büyük bir risk altında. Yanlış güvenlik ve dış politika kararlarının bedelini yüce Türk milleti ödüyor. Her gün kahraman şehitlerimizi toprağa veriyoruz. Dün 4 kahraman polisimiz Diyarbakır'da şehit oldu. Şüphesiz onlar ölü değiller. Hepsinin ruhları şad, mekânları cennet olsun ancak Hükûmetin şu andan itibaren kandırılma lüksü yoktur. Zaten, tarih önünde hiçbir iktidar "Kandırıldık." gibi bir açıklamayla kendisini aklayamaz.
Muhterem milletvekilleri, sayın Hükûmet üyeleri, Türk milleti muhakkak ki tevekkül sahibidir. Bunu kimse istismar unsuru yapmamalıdır. Bırakın, insanlar demokratik düşüncelerini ifade etsinler; bırakın, ülkemizin ve Türk milletinin refaha ulaşması için liyakat sahibi insanlar Türk milletine hizmet etme şansı yakalasın. Sırf birilerini tanıyor diye anahtar pozisyonlara getirilenler konusunda Hükûmeti yıllarca uyardık, "Bakın, bunun vebali var." dedik. Bu millete layığıyla hizmet eden insanları daha iktidara gelmenizin üzerinden birkaç ay bile geçmeden görevden aldınız.
Velhasıl, bugün Orta Doğu'daki yanlış politikalar nedeniyle ülkemiz terörden en çok etkilenen ülkelerden biri hâline geldi. Türk komutanlarının ve Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yedi düvelle alnının akıyla mücadele eden bir ülkeydik, alnımızın akıyla özgürlüğümüzü kazandık. Sonraki yıllarda da tüm yaptırımlara rağmen Türk milletinin Hatay ve Kıbrıs da dâhil olmak üzere tüm çıkarları korundu. Bugün bakıyoruz, her cephede bizzat Hükûmetin yanlış kararlarının ceremesini çekiyoruz.
Allah tüm şehitlerimizin yüzü suyu hürmetine Türk milletini korusun. Allah büyük Türk milletini ayaklarındaki prangalardan kurtarsın ve Türk milletine gerçek adalete ve doğruya yürüme iradesi versin.
Son olarak şunu söylemek istiyorum: Hiç kimse bu ülkenin Kuvayımilliye ve birlik, beraberlik ruhunu hafife almasın. İç ve dış mihraklar sabrımızı taşırmaya asla yeltenmesinler, dünyayı başlarına yıkmayı çok iyi biliriz.
Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. (MHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Yurdakul.
Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Önerge kabul edilmemiştir.
94
Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Madde kabul edilmiştir.