Bu konunun aydınlatılması için kayıt oldum. Tane tane anlatacağım herkesin aklında ki soru işaretleri kalkacak.
1) C sınıfı bir uzman çok tehlikeli bir yere doğrudan atama yaptıramaz. Sebebi isg katipte atanacak uzman sınıf yerinde görünmez. (OSGB ler ve iş verenler bilir)
2) C sınıfı uzman çok tehlikeli bir yerde atama yaptırabilmek için o işyerinde B veya A sınıfı uzmanın olması şart. (C sınıfı uzman B veya A sınıfı uzmanın altına atanır) Böylelikle isg katipten C sınıfı uzmanın ataması yapılır ve primi işler.
3) Tarihlere gelelim. B sınıfı uzman 2019 sonu 2020 başlangıcına kadar çok tehlikeli yere bakabilir. 2020 ye girince B sınıfı uzman çok tehlikeli bir yere bakamaz.
4) C sınıfı uzman 2018 sonu 2019 başlangıcına kadar tehlikeli yere bakabilir. 2019 yılına girince C sınıfı uzman tehlikeli bir yere bakamaz.
5) C sınıfı bir uzman şu an için az tehlikeli ve tehlikeli yere bakabilir.
6) C sınıfı uzmanın uzman olarak priminin yatırılması için sgk Meslek Adı ve Kodu: 2263.04 -Is Güvenligi Uzmanı (Az Tehlikeli Sınıf-C) bu şekilde olmalıdır ve kesinlikle isg katip üzerinden de o işyerine atamasını yaptırmak zorundadır. Eğer sigorta girişi uzman gösterilip isg katip üzerinden atama yaptırmazsa prim falan işlemez. Geçen günler boşuna olur.
7) Herkesin merak ettiği konu. Bunu biraz detaylı anlatacağım;
Bende şu an 4 senelik çalışma tecrübesine sahibim ve halanda C sınıfı uzmanım. Bu zamana kadar OSGB firmalarında hiç çalışmadım. Sadece şirketlerin kendi bünyelerinde. Hal böyle olunca şirketlerde çok tehlikeli olduğu için isg katipten kendimi atayamadım. Ama sigorta girişim üste verdiğim kod olarak c sınıfı uzmanı olarak girilmiştir. Bir zamanlar İSG katip üzerinden yayımlanan bir yazıda, bu durumlara düşen uzmanlar içi yani (iş güvenliği uzmanı yapıp atamasını yaptıramayan uzmanların prim günün yatmaması) yazı yayımlamıştı. Bizden istenen belgeler şunlardı; Sigorta giriş bildirgesi, o işyerinde yatan sigorta prim günleri, ve orada çalıştığının kanıtı ve orada A veya B sınıfı uzman varmı. Hepsini toparladım kanıtı ise firmanın hizmet aldığı OSGB nin A sınıfı uzmanın atama bilgilerini ve bu bilgilerinin üstüne A sınıfı uzmanının kaşesini bastırdım ve imzasını attırdım. Bu bir kanıttır. Tüm belgeleri topladım ve Çalışma Sosyal Güvenlik bakanlığına posta ile yolladım. Gelen cevabı ekte görebilirsiniz. Yani arkadaşlar prim yazdırabilmeniz için sigorta girişiniz iş güvenliği uzmanı olsa bile İSG KATİPTEN ATAMA YAPMAK ŞART.