Sayın ATURAN,
Bahsettiğiniz A sınıfı altında sözleşme yapmaktan kastınız isgkatip üzerinden yapılan sözleşme mi? Örneğin çalıştığım firma bir taşeron ve bu firmanın osgb den A sınıfı ile sözleşmesi var. Ben bu durumda C sınıfı olarak da isgkatipten sözleşme yaptırmak zorunda mıyım? Yoksa iş güvenliği uzmanı olarak yatan sigortam B ye yükselmek için yeterli olur mu?
Teşekkürler.
Naim bey, kanunda ve buna dayanarak çıkan yönetmeliklerde çalışan sayısı ve tehlike sınıfına göre hangi uzmanın enaz ne kadar süreyle hizmet vermesi gerektiği yazılmıştır. Dolayısıyla işverenin taktirine göre bu sürelerden fazla ve istediği sayıda uygun uzmana görev vermesi önlenmemiştir.
Şirketiniz bir OSGB ile anlaşmış olabilir ama sırf siz orada çalışıyorsunuz diye kimse size zorla sözleşme imzalatamaz. Eğer istiyorsanız ve işvereninizle anlaştıysanız sizde sözleşme yapabilirsiniz. Bu durumda primlerinizi iş güvenliği uzmanı olarak yatırırlarsa 3 yıllık çalışmanızı B ye geçmek için bu şekilde tamamlayabilirsiniz. Tabi sözleşme yaptığınız için sizde OSGB nin uzmanı ile beraber sorumluluk almış olursunuz.
Yasa ve yönetmelik gereği bildiğiniz gibi A, B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının hizmet verebilecekleri yerler belirlenmiştir. Gördüğüm kadarıyla C sınıfı iş güvenliği uzmanısınız ve çalıştığınız iş yerinin tehlike sınıfını yazmamışsınız. Ancak OSGB nin A sınıfı uzmanı orada görev alıyorsa çok tehlikeli sınıf olan bir işyerinde çalıştığınızı anlıyorum.
Yine yasa ve yönetmeliklere göre tehlike sınıfına göre işyerinde enaz bir uygun sınıf iş güvenliği uzmanının bulunması yeterlidir. Bu durumda A sınıfı uzman olduğu sürece bu çok tehlikeli sınıf olan iş yerinde siz de sözleşme yaparak ( isg-katipten yapmak zorundasınız ) sürenizi işletebilirsiniz.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
(29.12.2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.)
İş güvenliği uzmanlarının nitelikleri ve görevlendirilmeleri
MADDE 7 – (1) İşverence iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilecekler, bu Yönetmeliğe göre geçerli iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmak zorundadır.
(2) İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
(3) Birden fazla iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesinin gerektiği işyerlerinde, sadece tam süreli olarak görevlendirilen iş güvenliği uzmanının,
işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olması yeterlidir.
(4) İş güvenliği uzmanlarının görevlendirilmesinde, bu Yönetmeliğe göre hesaplanan çalışma süreleri bölünerek birden fazla iş güvenliği uzmanına verilemez. Ancak vardiyalı çalışma yapılan işyerlerinde işveren tarafından vardiyalara uygun şekilde görevlendirme yapılır.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ
(29.12.2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)
İşyeri sağlık ve güvenlik birimi
MADDE 10 – (1) İSGB; en az bir işyeri hekimi ile işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip en az bir iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesi ile oluşturulur. Bu birimde işveren diğer sağlık personeli de görevlendirebilir.
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla sağlanacak şartlar
MADDE 11 – (1) Tam süreli işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerekli olmayan hallerde işveren, görevlendirdiği kişi veya OSGB’lerin görevlerini yerine getirmeleri amacı ile asgari bu maddedeki şartları sağlar.
(6) Tam süreli işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi zorunlu olmayan hallerde, işyerinde bu maddeye göre oluşturulan ve belirtilen şartları karşılayan birim, düzenlenen sağlık raporları bakımından İSGB olarak kabul edilir.