Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ancak Ben İSG uzmanı adayı olarak tüm yorumları okurken hep acaba diyorum. Eminim bu işe yıllarını vermiş kişilerde benim gibi düşünüyor. Sonuçta hepimiz insanız hatalarımız olacaktır. Risk analizi yaparken bazı kavramları karıştırıyor olacağız ancak herkes biryerlere hata yaparak geliyor. Bizde hata yapacağız tabi bu hatayı en aza indirecek şekilde özen göstereceğiz. Ben buradan okuduklarım kadarıyla ve öğrenmek istediklerimide içine katarak aşağıdaki soruları sizlere sormak istiyorum. Eminim birçok arkadaşında sorma istediği sorulardır.
1. Ben tam zamanlı bir işyerinde çalışıyorum diyelim.Patronla aranız iyidir, maaşınız iyi değildir ancak patron sizi bırakmak istemez vs nedenlerden dolayı çıkıp işvereninize bu durumları anlattınız. Oda size belirli zamanlarda dışarıdan da başka firmalar hizmet vermeniz açısından izin verdi. Bunu yazılı olarakta size iletti. (her sorum varsayım olacaktır o nedenle nerdeee öyle patronlar vs demeyiniz lütfen
) Şimdi ben (makbuz kesmeden)
a- başka bir firmaya risk analizi yapacak olursam o firmaya 1 günlük kısmi süreli sözleşme ile girip risk analizi yapabilirmiyim. Tabi burada imzayı destek elemanı gibi atmayı düşünüyorum. (sigortanın 30 günün üzerinde yatırılabileceğini biliyorum tabi 30 gün kabul ediliyor orası ayrı)
b- İSG katipden uzman olarak giriş yapıp risk analizini yaptıktan sonra çıkış yapabilirmiyim. (Tabi bunları yaparken diğer tarafta hala sigortam işliyor 30 gün olarak)
c- Haftanın 1 günü çalıştığım işyeri bana diğer işleri yapabilmem için izin verse yukarıda bahsettiğim gibi ben az tehlikeli 15-20 çalışanı olan iki firmaya isg katip üzerinden atanıp sürekli olarak onların uzmanlığını yapabilirmiyim? Bu şekilde belgemde işlenmiş olur. Yani hem mühendis olarak (inşaat, çevre, makine, elektrik vs) bir işte çalışıp hem isg uzmanlığı yapabilirmiyiz.
(bu üç maddeyi sürekli çalıştığınız firmanın size başka işlerde çalışabileceğinizin iznini verdikten sonra yapabilirmiiz o şekilde ele alalım. sonuçta firma hafta içi size izin vermese tamam çalış ancak biz c.tesi çalışmıyoruz çoğu firma çalışıyor buradaki işini aksatmadan c.tesi çalışan bir firmaya yap yapacağını da diyebilir. Buradaki vurgum resmi olarak bir yerde çalışıyorken başka bir yerde çalışabilirmiyiz)
2. Bağımsız çalıştığımızı ele alalım.Bir arkadaş çok iyi açıklamış serbest meslek makbuzunun ne olduğunu ve nasıl alındığını. Bizler bunu alabiliyormuyuz? alabiliyorsaak hizmet olarak ne yazmamız gerekiyor? gider olarak ne gösterebiliyoruz? Örnek bir makbuz gösterilmişti onun üzerindeki oranlar ne olmalıdır? Kesen bir arkadaş varsa o makbuzun birde doldurulmuş olanını eklese güzel olmaz mı?
3. Risk analizi konusunda epey şey söylendi. Bazı arkadaşlardan risk analizini yapın ancak imzalamayın. yönetmelikte zaten işveren kendi yapabiliyor siz danışansınız o zaten yapamadığı için size danışmış, siz fikir verin taslağı hazırlayın imzalasın diye yorumlar okudum. Bu şekilde kendi açımızdan riski en aza indirmiş oluyoruz. Bunu kabul eden işverenler olacağı gibi kabul etmeyenlerde olacaktır. Buradaki sorularım
a- risk analizini yaptınız işverene imzalattınız adınız geçmiyor, işverenden parayıda aldınız, adam nasıl gider gösterirse göstersin sizi ilgilendirmiyor. Yani alan razı satan razı durumu. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yok sanırım.
b- işveren sizin imzalamanızı istedi. Kısmi süreli sözleşme yapmam, senide uzman olarak bildiremem dedi. ben PC den katipten anlamam sen riski yap gel paranı al faturada istemiyorum dedi. Siz yaptınız imzayıda attınız bu risk analizi kabul görür mü? (bazı yerlerde kabul görmediğini okudum.)
c- risk analizini yaptınız, imzayı attınız, fatura istediler sizde serbest meslek makbuzunu kestiniz. Tam zamanlı çalışırkende bu makbuzu temin edebiliyoruz sanırım?
4- Risk analizi yanında firmalar birde acil eylem ve eğitim istiyor. Bireysel olarak eğitim yeni yönetmeliğe göre sayılmıyor diye biliyorum. Yine bu forumda okudum. (Yanlışım varsa düzeltin) C sınıfı uzmanız riski yaptık eğitimi nasıl vereceğiz?
5- Bir firmada isg uzmanı olarak çalışıyorken çalışanların eğitimlerini kendimiz verebiliyormuyuz?
6- eğitim sertifikalarını kalın bir kağıda şablonu hazırlayarak kendimiz basabilirmiyiz? Birkaç yerde bu şekilde gördüm.
7. Acil eylem planı her işyeri için gerekiyor mu?
Daha derli olması açısından bu şekilde yazdım. tabi uzun oldu bayağı ancak herkes bir şekilde faydalansın istiyorum. O nedenle cevaplayacak arkadaşlarımız numaralara göre cevaplarlarsa gerçekten yeni başlayanlar, sınava girmiş sonucu bekleyeneler ve isg uzmanı olmayı düşünenler için önemli bir bilgi kaynağı olacaktır.