Merhaba,
İstediğiniz ilk yayınlanan duyuru ektedir.Diğerini aşağıdaki yazımdaki linkte bulabilirsiniz.
Ancak aleyhimize olan iki konu var.
1. Önemli Husus: İşe başladığımızda yürürlükte olan ve bizi bağlayan yönetmelik. Bu sınava girme şartlarında 3 yıl görev yapma ifadesi olduğuna göre tahminim 27 aralıktaki B sınıfı uzmanlık sınavı öncesi 2010 ya da 2011 yılında C sınıfı uzman olarak işe başladık. Bu durumda bakanlık şunu söylüyor. Yukarıda hatalı bir şekilde veya yazan 6.maddeye göre sadece işverenle yaptığımız sözleşme yeterli değildir, o tarihlerde yürürlükte olan 27 Kasım 2010 CUMARTESİ yayınlanan İSG Hizmetleri Yönetmeliği Madde 13 -3’e göre: Sözleşme ve görevlendirme belgeleri üç nüsha olarak düzenlenir. Nüshalardan biri işverende, biri OSGB’de kalır, diğer nüsha bildirimle ilgili diğer kanunlardan doğan yükümlülükler saklı kalmak kaydıyla beş iş günü içinde işveren veya OSGB’lerce Bakanlığa gönderilir. Sözleşmeler, Ek-3, Ek-4 ve Ek-5’teki örneklerine uygun olarak düzenlenir. Gerekli şartları taşıması halinde elektronik ortamda gönderilen sözleşme veya görevlendirmeler üç işgünü içinde, diğerleri en geç on beş işgünü içinde Bakanlıkça onaylanır. Sözleşme veya görevlendirilmeleri onaylanmayan işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları bu Yönetmelikte belirtilen görevlerini yapamazlar. İfadesi var. Dolayısıyla Yönetmelik her zaman duyurudan öncedir ve kanun tarafından tanınır denilmekte ! . Bir başka deyişle eğer iş sözleşmeni bana göndermediysen İSG-katip sistemine kayıt olduğun tarihe kadar yaptığın tüm işlemler(eğitimler-risk analizleri-adepler vs. benim gözümde yoktur ve seni tanımıyorum deniliyor.
2. Önemli Husus:
Bakanlık yukarıdaki hatalı ve hepimizin buna göre evraklarını hazırladığı ve eğitim kurumlarına kaydımızı yaptırdığımız duyuruyu 19 08.2014 tarihinde revize etmiş! Yani bizler eğitime girmeden önce (
http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/isggm.portal?page=duyuru&id=programlara_basvuru ) Burada gerekli düzenlemeyi yapmışlar o veya yazan kısmı düzeltmişler. Bunu eğitim kurumlarına göndermiş. Dolayısıyla bakanlık o konuda hatasını düzeltmiş.
Tüm bunlara rağmen şöyle bir durum söz konusu oluyor.
1. Eğitim aldığımız kurumlar neden bu son duyuruyu dikkate almayıp bizi eğitime yazdılar. Suç işlemiş oldular.
2. Benim eğitim kurumum 2 defa denetlendik diyor, evraklara kadar incelediler diyor. Madem öyle nasıl oluyor da benim durumumda olan bakanlığın demesine göre 300^’e yakın kişinin Bakanlık Onaylı İş Sözleşmesi incelenmedi ve eğitim kurumuna siz bunları sınava sokamazsınız denmedi! Çay içmeye mi gitmişler.. Buda bakanlık yetkililerin işledikleri suçtur!
3. Sınavdan sonra bildiğiniz üzere aylarca inceleme yapıldı hatta bu belgeyi sunamayan bir çok kişi incelemeyi geçip paralarını yatırdı ve belki de yeni bir işe başladı hayatını ona göre planlamak üzere değişiklik yaptı. Bu inşaların belgeleri tekrardan incelendiğinde olmazsa olmaz bu belge neden onlarda istenmedi ve 413 TL’yi yatırmalarına müsaade edildi. Şimdide bunları iptal edeceğiniz diyorlar !
4. Bir çok insan dediğim gibi planlarını bu sınava ve belgeye göre yaptı. Kimi istifa edip başka bir yerde B sınıfı olarak işe başladı kimi B sınıfı olarak kendini yönetime tanıttı, sistemde 413 TL’yi yatırıp ta sonradan katipten bu durumda olanların belgelerini iptal edeceğiz derseniz bizlerin yaşayacağı sıkıntıları hiç mi düşünmediniz.
5. Konuyla ilgili geçen yıllarda ve bu yıl bizim girdiğimiz B grubu sınava giren adayların kayıt yaptırdığı Eğitim kurumları ile görüştüm. Görüştüğüm altı firmadan sadece bir firma kursiyerlerden iş güvenliği sözleşmesinin bakanlığa gönderilmiş ve onay alınmış halini istemiş. Diğerlerinin bundan haberi bile yok. Yani geçen yıllarda yapılan sınavlarda bu belgeyi sunmadan geçen ve katip sisteminde onaylanan uzmanlar var.. Bunlar neden denetlenemedi , bu eksiklik fark edilmedi , eğitim kurumları uyarılmadı … Buda yine eğitim kurumunu denetleyen bakanlığı suçudur.
6. Ve gelelim bakanlık onaylı iş sözleşmelerimize. Ne kadar önemli bir konuydu ki bu 2010 tarihindeki İSG uzmanlarının görev yetki ve sorumluluklarına ait yönetmeliğe koymayı akıl edemediler. Öyle ki o yönetmelikte B sınıfı uzman olabilmek için İSG Uzmanı için şu ifade vardır: 1) (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendis, mimar veya teknik elemanlara,
Bu ifadeye göre bizler Fiilen bir sürü belge sunmamıza rağmen (risk analizi. Eğitimler, kurul karar defterleri vs) bakanlıkça kabul göremiyoruz. Hiç mi bu yönetmeliği yazan uzmanlar ! İsg hizmetlerinde adı geçen üstteki maddeyi buraya eklemeyi akıl edememişler…
7. O tarihlerde C sınıfı uzman olarak işe başlayan ve çok tehlikeli sınıfta olan işletmelerde görev yapan bir sürü uzman vardır. Hangi birisinin işletmesinde A grubu uzman ya da B grubu uzman vardı ki sözleşmesini yaptıktan sonra bakanlığa göndersin..
8. Bakanlık bu durumda olan 300 kişilik bir gruptan bahsediyor. Tek tek katipte onaylanan B sınıfı belgeyi iptal edeceklerini bildirdi. Birkaç arkadaşım dava açmaya hazırlanıyor ki bunu bende son etapta yapacağım.
Maalesef bakanlık cılgı çıkan isg sistemine bir darbe daha vurmuştur. İSG nedir bilmeyen yüzlerde kişiyi prim gününden dolayı A ve B yapmışken 3yılı aşkındır görev yapan bizlere : İspat belgelerinin yanında birde onaylı sözleşmeyi de sunmalısın yoksa seni kabul etmiyorum demesi inanın yüzümüze baka baka kotamız doldu çok uzmanımız varsa sizler olsa da olur olmasa da olur demesidir..
İsg ile ilgili o kadar yönetmelikler ve kanunlar olmasına rağmen her seferinde bunları baskıyla öteleyen , cezaları affeden bakanlığımız konu biz olunca mevzuat neyse onu uygularım kusura bakma diyor.
Aslında tek bir yönetmelik maddesi ile bunu düzeltebilirler. Sadece bir cümle yazacaklar o kadar. Ancak seçim öncesi kimse bu riski almaz. Seçimden sonra biraz ortam netleşir ama bunu yaparlar mı bilmiyorum.
Ne yapacağımıza gelirsek ;
Ben önce BİMER’ şikayette bulunacağım. Hem eğitim kurumunu hem de denetlemeyi yapan ancak bu önemli belgeyi istemeyen bakanlık yetkilileri hakkında işlem yapılmasını isteyeceğim. Aynı zamanda 2013 yılından bu yana 3 yılı doldurup ta sınava giren kaç kişi varsa bunlarında bu belgelerinin olup olmadığının araştırılmasını yoksa bunu göremeyen bakanlık yetkilileri içinde işlem yapılmasını isteyeceğim.
Ardından aldığım cevaba göre de bu denetimleri yapanlar hakkında şikayette bulunacağım. Ve eğitim kurumumdan da paramı isteyeceğim(bugün talep ettim).
Yaşasın İş güvenliği sistemimiz…