- Medeni hal
- Bekar
- Meslek
- Uzman (C)
T.C.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ANKARA
TARİH : 16.05.2012
KONU : 13.05.2011 tarihinde yapılan C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınav Sorularına İtiraz
Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı tarafından13.05.2012 günü saat 10:00 da yapılan C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına katıldım.
15.05.2012 günü sınav soru ve cevap anahtarını açıklanmış olup, incelemelerim neticesinde bazı soruların hatalı olduğunu düşünmekteyim.
İtiraz için gerekli olan ödeme hesabınıza yapılmış olup dekont ektedir.
Söz konusu soruların incelenerek, yapılacak değerlendirme sonucunun tarafıma bildirilmesini arz ederim.
Saygılarımla
TC Kimlik No :
Adı Soyadı :
İmza :
Adres :
EKLER:
1. Dekont
2. İtirazlarım
İTİRAZLAR
KİTAPÇIK TÜRÜ : ASoru 17- Kuruluş içi ele alındığı inceleme hangisi olamaz.?
A ) İç tetkik
B) Dış tetkik
C) Denetim
D) Yönetimi gözden geçirme
İtiraz Nedeni
İç denetim: İç denetimin temel amacı kuruluşun dış denetime hazır hale gelip gelmediğini sınamaktır.
Dış denetim: Kuruluş iç denetimin sonuçlarını değerlendirir, eksiklikleri veya yanlışları varsa düzeltir ve dış denetime hazır duruma gelir.
Sonuç olarak, iç uygunsuzluklar dış denetimde de incelenmektedir.
Bu nedenle cevap şıkkı net olmayan C dir.
Soru 28 -Tehlikelerin fiziksel, kimyasal, ergonomik tehlikeler gibi kategoriler ve bunların altında yer alan maddelere bakılarak incelenmesi ve bu incelemenin işyerinin her bir bölümü için ayrı ayrı tekrarlanması günümüzde risk değerlendirmesi için tavsiye edilen bir yaklaşımdır
Aşağıdakilerden hangisi bunun bir faydası olarak değerlendirilemez?
A) İşyerinde olabildiğince çok sayıda tehlikenin ortaya çıkarılması
B) Her bölümdeki tezgâhlar ve makinelerin bakım planlamasının yapılabilmesi
C) Yüksekte çalışma gibi birçok bölümde tekrarlanan tehlikelerden kaynaklanan risklerin ayrı değerlendirmesinin yapılabilmesi
D) Her bölümde çalışan işçilerin bireysel özellikleri ve maruz kalacakları risklerin daha ayrıntılı ve sağlıklı değerlendirilmesinin yapılabilmesi
İtiraz Nedeni
“Gürültü Yönetmeliği (Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 23.12.2003 / 25325)
Maruziyetin Önlenmesi veya Azaltılması
Madde 7 — Gürültüden kaynaklanan maruziyetin önlenmesi veya azaltılması için
6) İşyeri, çalışma sistemleri ve iş ekipmanları için uygun bakım programlarının uygulanması”
Bunun sonucu olarak faydasının olduğu yönetmeliğe riskin azaltılması için girmiş ise değerlendirilemez demek mümkün değildir.
Sonuç olarak B şıkkı olması mümkün değildir, doğru cevap yoktur.
Soru 56- I-Elektrik aletinin Koruma sınıfı II (çift yalıtımlı) olması
II- Elektrik aletini besleyen elektrik hattı üzerinde toprak kaçak akım şalteri
bulunması
III- Elektrik aletini besleyen elektrik hattı üzerinde aşırı akım sigortası
bulunması
Yukarıdaki durumlardan hangisinde/hangilerinde elektrik aletleri kullanırken topraklamaya gerek yoktur?
A) Yalnız I B) Yalnız II
C) I ve II D) I, II ve III
İtiraz Nedeni
I. ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR YÖNETMELİĞİ
3) Elektrik işletme elemanlarının koruma sınıfları:
ii) Koruma sınıfı II’ye dahil olan işletme elemanları: Elektrik çarpmasına karşı korumanın sadece temel yalıtıma dayanmadığı, ikinci bir yalıtım veya kuvvetlendirilmiş yalıtım gibi ek koruma önlemlerinin de alınmış olduğu işletme elemanlarıdır
Koruma sınıfı II’ye dahil olan işletme elemanları, fonksiyon topraklaması için kullanılacak bir bağlantı yeri ile donatılmış olabilirler.
II.Kaçak Akım Rölesi : Fazın, nötr harici başka bir hat üzerinden devreyi tamamlaması sonucu devreyi açar.
III.Aşırı Akım Rölesi :Elektrik sistemi tarafından aşırı akım çekildiğinde bunun bir röle ile açılması esasına dayanır.
Kullanılan koruyucu durum tedbirlerini incelediğimizde tanımları yukarıda olup , cevap şıkkı A doğru cevap olamaz. Buna göre olması gereken B şıkkıdır.
66-Aşağıdaki yangın türlerinden hangisinde söndürücü olarak köpük kullanılması daha uygundur?
A) Elektrik tesisatı yangınları
B) Asfalt ve ağır yağ yangınları
C) Kömür yangınları
D) LPG yangınları
İtiraz Nedeni
Söndürücü olarak sıvı ve gaz yangınlarında köpük kullanılması uygundur.
Bu nedenle cevap şıkkı B olmalıdır. ( 2 Temmuz 2011 sınavında bu şık değiştirilmiştir.)
68- B ve C sınıfı yangını söndürmede hangi yöntem daha uygundur?
A) Uç kısımlardan merkeze doğru
B) Merkezden uç kısımlara doğru
C) Havayı kesme
D) Boğma
İtiraz Nedeni
Tablodan da anlaşıldığı üzere bir tekniğin diğerine göre üstünlüğünü söylemek pek mümkün değildir. Olayın şekline göre durum değişecektir.
Bu nedenle doğru bir cevap şıkkı yoktur.
100- aşağıdakilerden hangisi yetişkin eğitimi (andragoji) ilkeleri içinde yer almaz?
A)Eğitimin amaç ve hedeflerinin belirlenmesi
B) Yetişkinin öğrenme süreçlerine katılmasının gerekmesi
C) Öğrenme için olumlu eğitim ortamı hazırlanması
D) Eğitimin sonunda ölçme/ değerlendirme yapılabilmesi
İtiraz Nedeni
Andragoji aşağıdaki ilkelere dayanır ;
Yetişkin, kendi yaşamında daha önceden kazandığı deneyimlere sahipse yaşamına bağlı unsurları daha iyi öğrenir.
- Yetişkin, bilinçli öğrenen kişi olarak kabul edilir.
- Yetişkin konuya odaklanmada düşüş yaşamaz, uyarıcılara karşı verdiği tepkilerin süresi yaşıyla doğru orantılı artış gösterir.
- Kendisine güvenildiği ve katılımı tercih edildiği an yetişkin öğretimi giderek kolaylaşır.
- Yetişkinde başarısızlıktan korku yoktur.
- Yetişkin, eğitim içerisinde geçen ve geride kalan zaman veya yılları kayıp olarak görmez.
- Yetişkin salt öğrenmek yerine şu anki problemin çözümünü öğrenir.