Tartışma : Kamuda Çalışan İsg Uzmanları Nasıl Bir Yol İzler?

rapunzel

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Ağu 2013
Mesajlar
23
Tepki puanı
11
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhabalar,

Gördüğüm kadarı ile kafanız gerçekten çok karışmış. Tabi önerilerde bulunmak için bir çok soru sorup kurumunuzu, yapısını vb. hususları bilmem gerekiyor. Yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile yanıt vermeye gayret göstrecek olursam;
1-İSG-Katip'den onaylamanız için hiç bir mahsur yok. (Kurumunuzu tanımadığım için özel sebepler varsa bilemiyorum)
2- 1 Temmuza kadar her halde 83 işçi için ücret alabilirsiniz zaten. Ek 5 b'de memur için atanmanızın bir mantığı zaten yok. Memurlar için zaten bir zorunluluk yok. O form neden var derseniz, İSG-Katip memur uzman yada özelde çalışan uzman diye bir ayrım yapamıyor. O yüzden örnek çok tehlikeli iş yeri için 250 üzeri çalışan varsa sizi otomatik tam zamanlı atıyor. O halde ücret almanızın da önü kapanmış oluyor. 6331 sayılı kanun ilgili maddeye göre ücreti kısmi süreliyken alabilirsiniz. İşte bu formlarla kurumunuz tam zamanlı çıkan yer için, İSG-katipde bu kişi tam zamanlı görünsede aslında biz bu kişiyi şu kadar süreli kısmi görevlendirdik. 2. uzman da örneğin 20 saat görünsede aslında birinci uzmanın 50 saati 2. uzman için gibi yazışmayla İSGGM bilgilendiriliyor. Kurumunuzu ikna ederseniz sizi 83 işçi örneğin 20 saat etsin. İşyeri isterse 40 saat İSG-Katipten seçebilir. Biz yıllardır çok az saate çok kişiye bakıyoruz. 1 Temmuzda gerçek durum ortaya çıkacak. Önerime gelecek olursak, 1 ay kaldı zaten, bence atamanızı yapın. Çekinecek birşey yok. Hatta nekadar erken yaparsanız o kadar iyidir. Bazı görüşmelerimizde uzmanlara uzman kadrosu geleceği yönündedir. Bu haberler arttıkça talipliler artacaktır. Belki sınavla yada şu kadar süre tanımlı olanlar diye bir kereye mahsus bu kadrolara atanabiliriz. Bunun maaşınıda mühendis maaşlarından yukarı tutmak durumunda olacaklarınıda hatırlatmak isterim. Yoksa kimse geçmek istemez. O yüzden katip'te bence onaylamak için geç kalmayın.
3-İlk yazımda da anlattım. Memur İşçi ayrımı yok. Biliyorum kafanız karışıyor ama şöyle düşünün. Kurumunuza A şirketi olarak bakın. Yasada memuru işçiyi ayıran bir düzenleme yok. Fiili duruma bakacaksınız. A müdürlüğü olsun iş yeriniz. içinde 83 işç, 678 memur olsun. A kurumunun işçi ve memurları içinde, A müdürlüğünün asıl işlerinden birisi çok tehlikeli ise ve bu işçiler ve memurlar hizmeti yürütüyorsa oranın tehlike sınıfı o işçi ve memurların yaptığı asıl işlerden hangisi ise onun tehlike sınıfıdır.

Örnek: A müdürlüğü ofis müdürlüğü olsun. Hatta adı eğitim müdürlüğü olsun. İşide eğitim faaliyetleri düzenlemek olsun. Ama aynı eğitim müdürlüğünün birde marangozhanesi olsun. Burada çalışan ustalarda kadrolu işçi olsun. Öğrencilere ahşap sanatı ile ilgili eğitim versinler. Eğitim Müdürlüğünün faaliyetleri bu durumda nedir?
1- Ofis işleri, eğitim planları vs....AZ TEHLİKELİ
2-Marangozhane işleri...............ÇOK TEHLİKELİ

Bunlar işi olarak tespit edildi. Ofiste 1000 kişi çalışssın, marangoz hanede ise 5 kişi, rakamları bilerek abartılı verdim. Eğitim Müdürlüğünün tehlike sınıfı ne olacak?
Hiç Kuşkusuz ÇOK TEHLİKELİ olacak. Mantıksızda gelse, mevzuat çok net. Peki 5 kişi için 1000 kişi 16 saat eğitimmi alacak. EVET.Bu durumu nasıl makul bir hale getireceğiz? 5 kişinin olduğu birime ayrı işyeri sicili alacaksınız yada o birimi ve çalışanlarını, kurumunuzda çok tehlikeli başka bir müdürlük varsa oraya transfer ettireceksiniz. Başka yolu var mı derseniz. Az tehlikeli yapıp o 5 kişiyi yok varsayıp, bir sorun çıkmaması için DUA EDECEKSİNİZ.

3- Tehlike sınıfının Ek 5b ile ilgisi yok. Mevcut tehlike sınıfınız neyse onu yazacaksınız. Doğru değilse eğer işveren SGK ya başvurarak, benim tehlike sınıfım bu diye beyan edip değiştirecek. Bu durumda uzmandan rapor isteyebiliyorlar. Sizde görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Yükseltirken genelde sorun çıkmıyor zaten. Hele kamu işyerlerine hiç sorun çıkarmıyorlar.
4- Siz şuanda Uzman değilsiniz. Atamanız yok. Kurulda resmi olarak olamazsınız. Elbette fikirlerinizi paylaşmak için olmanız bence önemli.
5- OSGB'ler bu işi bilmiyor. Umursamıyor. Ve yetersizler. Şundan kamuda çalışan arkadaşlarımın %100 emin olması gerek. Sizler bu işi herkesten daha iyi yaparsınız. Bundan zerre kadar kuşkunuz olmasın. Hepiniz kanun, yönetmelik okumayı yorumlamayı biliyorsunuz. Emin olunuz ki ilk başladığımda sizlerden daha endişeli ve bilgisiz hissediyordum kendimi. Göreceksiniz ki 6 ay için bir çok konuyu halledeceksiniz. 1 Yıl içerisinde ciddi oranda hakimiyet kuracaksınız.
Sizlere tek önerim, bol bol mevzuat okuyun. İnanın şu gün olmuş, bir yönetmeliği 20 defa okumuşumdur. Halen her okuduğumda başka bir anlam çıkarıyorum. Deneyimle birlikte o kelimelere yüklenen başka anlamları keşfediyorsunuz.
6- Son olarak, birdaha ısrarla söylüyorum. MEMUR-İŞÇİ diye bir ayrım yok arkadaşlar. Fiili durumda sicil sahibi olan işyerinde bir memur çalışıyorsa o da işçilerle beraber değerlendirilmelidir. Bakanlık EYLÜL gibi bu sorunu, kafa karışıklığını çözebilecek diye düşünüyorum. Merak etmeyin, o zamana kadarda bakanlık sizi zorlamaz. Kendi eksikliklerinden kaynaklanan sorunlar bunlar. Sadece iş kazalarını engellemeye çalışın. Talimatları, İç yönergeleri, KKD zimmet tutanaklarını, Eğitim aldıklarına dair belgeleri vb... bunları düzenlemeye çalışın. Çok zahmetli bir iş. 2 yılda biz bitiremedik halen. Temin edebilirseniz, bir İSG yazılımı alın. Çok yararlı oluyor.

Neyse bugünde çok konuştuk. Umarım daha çok soru işareti kafanızda oluşturmamışımdır. Sadece çok büyütmeyin bu işleri, sırayla ve yavaş yavaş ilerleyin. İşverninizi iyi bilgilendirin. Tespit ve Öneri Defteri ile Kurul kararlarını çok çok etkili kullanın!!!


Deniz bey,, bu ilginizden alakanızdan,özverinizden işlerinizden zaman ayırıp bize yardımcı olmak için gösterdiğiniz bu çabadan ötürü sizi tebrik ediyor ve saygı ile eğiliyorum. İyi çalışmalar..
 
H

hancsc

Guest
merhabalar,
ben vergi dairesinde memur olarak görev yapmaktayım c sınıfı isg uzmanıyım. bizim personel sayımız 1100 civarında ancak bunun 700ü merkez kalanları ilçelere bölünmüş ve ilçelerden iki tanesinin çalışan sayısı 50'nin üzerinde. ayrıca kurumumuzun tek bir sgk sicil numarası bulunmakta. bu bilgilere istinaden kurumumuzda 1000 personel için 1 tam zamanlı kalan için de 1 yarı zamanlı isg uzmanı görevlendirmek mi gerekir? eğer öyleyse beni tam zamanlı olarak görevlendirebilirler mi? yoksa max 80 saat mi görevlendirilme yapılabiliyor?
Merhaba Aslan Bey,

Öncelikle olması gereken, doğru yöntemi size anlatıyım. Olmazsa, mevcut durumu en makul nasıl kurgulayabilirsiniz, ondan bahsedeyim.

Olması Gereken;Vergi dairelerine ilişkin genel bilgilerim çerçevesinde;
1-Her ilçe için ayrı iş yeri sicil numarası açtırmalısınız,
2- 50 ve üzeri sayılı çalışana (Bilinçli çalışan kelimesini kullanıyorum: Memur+İşçi+Sözleşmeli) sahip işyerlerinde Kurul Teşekkülü oluşturmalısınız. Eğer alt işveren çalışanları bulunuyorsa, kamu personeli ve onların sayısı 50 çalışanı buluyorsa beraber kurul kurmalısınız.( İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik'de tüm durumlar detaylı açıklanmıştır)
3-İlla 50 mi olmalı kurul için?...Hayır 40'da olursa kurabilirsiniz....Mevzuat asgari sayısı vermiş....Kurmalımıyız derseniz?...Ben öneririm, iş daha ciddiye biner... Uzman olarakeliniz güçlenir...
4-Tam zamanlı SAKIN ATANMAYI KABUL ETMEYİN...Neden?... Ücret alamazsınız. İSG-Katip sizi otomatik Tam zamanlı atayacak. O zaman ek 5b ile durumu yazılı İSGG'ye bildirin. 3-5 saatte olsa az görevlendirilin ki kısmi zamanlı kabul edilip ek ücreti alabilesiniz. İleride zimmet çıkar, üstüne faizi ile ödemek zorunda kalırsınız.
5- EVET 80 saat ücreti alabilirsiniz. Üzerinde görevlendirmeyi alamazsınız... O zaman neden fazla görevlendirmeyi kabul edeceksiniz? Evet 80 saat karşılığı 1400 tl alıyorsunuz ama işe başladığınızda göreceksiniz ki tek işiniz bu olacak. Kanun asıl işinin yanında bu işi yapacak desede, bunun fiili karşılığı yok. Ben gece gündüz hafta sonu uğraşıyorum gene de yetişmiyor. O halde 1400 artı maaş'da aldığınızı düşünürseniz. Asıl maaşınız karşılığı olarak fazla saati kabul etmelisiniz. Etik olarakda bu gerekli. 1400 tl aldığınız riskin karşılığıdır.

Mevcut yapıda ne yapabilirisniz
1- Merkez biriminizin en üst amiri iş yeri sicil numarasının üzerinde göründüğü kişi (Genel Müdür yada sizde adı neyse) işveren olarak görülecektir. Her ilçedeki müdür yada en üst kimse o da işveren vekili olarak Merkez genel müdürünüz tarafından diğer kurul üyeleri ile birlikte KURUL OLUR YAZISI ile işveren vekili olarak atanacak. Sonrasında ise 50 sayısını yada uygun göreceğiniz daha az sayıdaki çalışana sahip işyerlerinde kurulu oluşturacaksınız. Az tehlikeli olduğu için maksimum 3 ay da bir kurul toplantısı yapacaksınız.

Sanırım sorularınız için bu cevap yeterlidir.

Kolay gelsin
 

arslan yunus

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2015
Mesajlar
8
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhaba Aslan Bey,

Öncelikle olması gereken, doğru yöntemi size anlatıyım. Olmazsa, mevcut durumu en makul nasıl kurgulayabilirsiniz, ondan bahsedeyim.

Olması Gereken;Vergi dairelerine ilişkin genel bilgilerim çerçevesinde;
1-Her ilçe için ayrı iş yeri sicil numarası açtırmalısınız,
2- 50 ve üzeri sayılı çalışana (Bilinçli çalışan kelimesini kullanıyorum: Memur+İşçi+Sözleşmeli) sahip işyerlerinde Kurul Teşekkülü oluşturmalısınız. Eğer alt işveren çalışanları bulunuyorsa, kamu personeli ve onların sayısı 50 çalışanı buluyorsa beraber kurul kurmalısınız.( İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik'de tüm durumlar detaylı açıklanmıştır)
3-İlla 50 mi olmalı kurul için?...Hayır 40'da olursa kurabilirsiniz....Mevzuat asgari sayısı vermiş....Kurmalımıyız derseniz?...Ben öneririm, iş daha ciddiye biner... Uzman olarakeliniz güçlenir...
4-Tam zamanlı SAKIN ATANMAYI KABUL ETMEYİN...Neden?... Ücret alamazsınız. İSG-Katip sizi otomatik Tam zamanlı atayacak. O zaman ek 5b ile durumu yazılı İSGG'ye bildirin. 3-5 saatte olsa az görevlendirilin ki kısmi zamanlı kabul edilip ek ücreti alabilesiniz. İleride zimmet çıkar, üstüne faizi ile ödemek zorunda kalırsınız.
5- EVET 80 saat ücreti alabilirsiniz. Üzerinde görevlendirmeyi alamazsınız... O zaman neden fazla görevlendirmeyi kabul edeceksiniz? Evet 80 saat karşılığı 1400 tl alıyorsunuz ama işe başladığınızda göreceksiniz ki tek işiniz bu olacak. Kanun asıl işinin yanında bu işi yapacak desede, bunun fiili karşılığı yok. Ben gece gündüz hafta sonu uğraşıyorum gene de yetişmiyor. O halde 1400 artı maaş'da aldığınızı düşünürseniz. Asıl maaşınız karşılığı olarak fazla saati kabul etmelisiniz. Etik olarakda bu gerekli. 1400 tl aldığınız riskin karşılığıdır.

Mevcut yapıda ne yapabilirisniz
1- Merkez biriminizin en üst amiri iş yeri sicil numarasının üzerinde göründüğü kişi (Genel Müdür yada sizde adı neyse) işveren olarak görülecektir. Her ilçedeki müdür yada en üst kimse o da işveren vekili olarak Merkez genel müdürünüz tarafından diğer kurul üyeleri ile birlikte KURUL OLUR YAZISI ile işveren vekili olarak atanacak. Sonrasında ise 50 sayısını yada uygun göreceğiniz daha az sayıdaki çalışana sahip işyerlerinde kurulu oluşturacaksınız. Az tehlikeli olduğu için maksimum 3 ay da bir kurul toplantısı yapacaksınız.

Sanırım sorularınız için bu cevap yeterlidir.

Kolay gelsin

teşekkürler denizcsc. ancak 4 nolu cevabınızda anlamadığım bir husus var. tam zamanlı görevlendirme yapıldığında bu kişi tam zamanlı bu işi yapıyor aldığı vhki maaşı yeter aldığı 80 saatlik ödeme zimmet kapsamında olur diye mi öyle dediniz?
eğer öyle ise tam zamanlı görevlendirilemem dolayısıyla bizim dışarıdan hizmet satın almamız gerekir mi?
 
H

hancsc

Guest
teşekkürler denizcsc. ancak 4 nolu cevabınızda anlamadığım bir husus var. tam zamanlı görevlendirme yapıldığında bu kişi tam zamanlı bu işi yapıyor aldığı vhki maaşı yeter aldığı 80 saatlik ödeme zimmet kapsamında olur diye mi öyle dediniz?
eğer öyle ise tam zamanlı görevlendirilemem dolayısıyla bizim dışarıdan hizmet satın almamız gerekir mi?
Merhaba Arslan bey,

Söylediğiniz gibi tam zamanlı görevlendirilirseniz, 6331 sayılı kanunun ilgili maddesi gereği ücret ödenmenin yolunu açan kısmi süreli görevlendirmenin şartlarını sağlamıyor olursunuz. Neticede Devletten bir maaş alıyorsunuz ve bunun karşılığı ayda 160 saat çalışıyorsunuz. Bu 160 saatin hepsini iş güvenliği hizmetlerine kullanırsanız, sayıştay demezmi bu klişinin asıl işi iş güvenliği bu olmuş, neden birde 80 saat ücreti ödüyorsunuz diye.
O yüzden tam zamanlı görev almayın dedim. Zaten 6331 ilgili yöneteliğinde görevlerin kamu işyerleri hariç bölünemeyeceğini ifade ediyor. Yani kamudaki uzmanların kısmi görevlendirilebileceğini söylüyor. Ama İSG-Katip bu bölünmeyi teknolojik olarak yapamıyor. (Bakanlık Eylülde Kamu işyeri sicil numaralarını İSG katipte tanımladıktan sonra manuelde yapılabilecek) O yüzden siz işyerinize İSG-Katipten atanmanız gerçekleştiğinde katip sizi tam zamanlı görevlendirecek. 1000 den fazla çalışanınız olduğu için. Siz ne yapacaksınız, ek 5 b ile ve bir üst yazı ile durumu açıklayan bir yazı ile bakanlığa yazı yazacaksınız. Diyeceksinizki şu sicil numaralı iş yerinde arslan yunus isimli ... sertfikalı uzman tam zamnlı atanmıştır. Ama aynı işyerninde ... kişi de atanmıştır. Atıyorum siz 165 saat o kişide kalan 10 saati katipten aldı. Biz ... işyeri arslan yunusu aynı işyerinde şu şu lokasyonlar için 100 saat görevlendirdik. .... kişi 10 saat görünsede ... lokasyonlar için mevcut görünen 10 sat üzerine 65 saatt daha görevlendirdik. Bu yazıyı yazdıktan sonra siz kısmi süreli görevlendirilmiş olacaksınız ve bahsettiğim sorunlar olmayacak. Yada daha önce ifade ettiğim üzere her ilçeye sicil numarası alırsanız her birini bağımsız İSG katipten atayabileceğiniz için kısmi süreli atanabilecek kadar iş yerini üzerinize alacaksınız. Kalan yerleride diğer uzmana atayacaksınız. Böylece yazı ile asıl olan durumu açıklama derdinden de kurtulmuş olacaksınız. Bazı iş yerlerinde böyle ayırmak imkanı olmayacağı için bu yazışmayı yapmak zorunda kalacaklar. İleride katip düzeldiğinde tam zamanlı sistem atamayacak. Diyecekki buraya 165 saat tam zamanlı lazım, siz .. uzmana 100 tanımlıyacaksınız. Sistem 65 saat daha atamanız gerekiyor diyecek, diğer uzmana da 65 saat tanımlayacaksınız. Şimdilik böyle idare etmek zorundayız.
Tüm bu anlatılanlardan sonra dışarıdan hizmet alma zorunluluğunuzun olmadığı anlaşılmıştır diye düşünüyorum. Zaten, sakın böyle birşey yapmayın. Eline gelmiş bu güzel fırsatı kamuya daha fazla mali yükte getirecek bu duruma düşmeyin. İleride kamu uzmanlarına uzman kadrosu gelebilir. Şartları çok daha iyi imkanlar oluşabilir. O güne kadar bu işe dört elle sarılmanızı öneririm.

Kolay gelsin.
 

arslan yunus

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2015
Mesajlar
8
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhaba Arslan bey,

Söylediğiniz gibi tam zamanlı görevlendirilirseniz, 6331 sayılı kanunun ilgili maddesi gereği ücret ödenmenin yolunu açan kısmi süreli görevlendirmenin şartlarını sağlamıyor olursunuz. Neticede Devletten bir maaş alıyorsunuz ve bunun karşılığı ayda 160 saat çalışıyorsunuz. Bu 160 saatin hepsini iş güvenliği hizmetlerine kullanırsanız, sayıştay demezmi bu klişinin asıl işi iş güvenliği bu olmuş, neden birde 80 saat ücreti ödüyorsunuz diye.
O yüzden tam zamanlı görev almayın dedim. Zaten 6331 ilgili yöneteliğinde görevlerin kamu işyerleri hariç bölünemeyeceğini ifade ediyor. Yani kamudaki uzmanların kısmi görevlendirilebileceğini söylüyor. Ama İSG-Katip bu bölünmeyi teknolojik olarak yapamıyor. (Bakanlık Eylülde Kamu işyeri sicil numaralarını İSG katipte tanımladıktan sonra manuelde yapılabilecek) O yüzden siz işyerinize İSG-Katipten atanmanız gerçekleştiğinde katip sizi tam zamanlı görevlendirecek. 1000 den fazla çalışanınız olduğu için. Siz ne yapacaksınız, ek 5 b ile ve bir üst yazı ile durumu açıklayan bir yazı ile bakanlığa yazı yazacaksınız. Diyeceksinizki şu sicil numaralı iş yerinde arslan yunus isimli ... sertfikalı uzman tam zamnlı atanmıştır. Ama aynı işyerninde ... kişi de atanmıştır. Atıyorum siz 165 saat o kişide kalan 10 saati katipten aldı. Biz ... işyeri arslan yunusu aynı işyerinde şu şu lokasyonlar için 100 saat görevlendirdik. .... kişi 10 saat görünsede ... lokasyonlar için mevcut görünen 10 sat üzerine 65 saatt daha görevlendirdik. Bu yazıyı yazdıktan sonra siz kısmi süreli görevlendirilmiş olacaksınız ve bahsettiğim sorunlar olmayacak. Yada daha önce ifade ettiğim üzere her ilçeye sicil numarası alırsanız her birini bağımsız İSG katipten atayabileceğiniz için kısmi süreli atanabilecek kadar iş yerini üzerinize alacaksınız. Kalan yerleride diğer uzmana atayacaksınız. Böylece yazı ile asıl olan durumu açıklama derdinden de kurtulmuş olacaksınız. Bazı iş yerlerinde böyle ayırmak imkanı olmayacağı için bu yazışmayı yapmak zorunda kalacaklar. İleride katip düzeldiğinde tam zamanlı sistem atamayacak. Diyecekki buraya 165 saat tam zamanlı lazım, siz .. uzmana 100 tanımlıyacaksınız. Sistem 65 saat daha atamanız gerekiyor diyecek, diğer uzmana da 65 saat tanımlayacaksınız. Şimdilik böyle idare etmek zorundayız.
Tüm bu anlatılanlardan sonra dışarıdan hizmet alma zorunluluğunuzun olmadığı anlaşılmıştır diye düşünüyorum. Zaten, sakın böyle birşey yapmayın. Eline gelmiş bu güzel fırsatı kamuya daha fazla mali yükte getirecek bu duruma düşmeyin. İleride kamu uzmanlarına uzman kadrosu gelebilir. Şartları çok daha iyi imkanlar oluşabilir. O güne kadar bu işe dört elle sarılmanızı öneririm.

Kolay gelsin.

çok teşekkür ederim denizcsc. bu konular bizim tereddütte kaldığımız konulardı. biz şimdi isggm'ye resmi yazı ile bazı sorular soracağız oradan gelen cevabi yazıyı paylaşıcam herkes faydalansın.
 

bimo

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Ara 2013
Mesajlar
149
Tepki puanı
63
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
sayın denizscs'ye verdiği bilgiler için ben de teşekkür ediyorum, tam zamanlı görevlendirme konusunda düşüncelerine katılıyorum, tam zamanlı görevlendirildiğiniz zaman asli işiniz iş güvenliği olacağı için ilave ücret alamama durumu ortaya çıkabilir. üst düzeyde bazı kurum yöneticilerinin bu yönde görüş bildirdiklerini biliyorum. bu nedenle en fazla 80 saate kadar da olsa kısmi zamanlı görevlendirme yaptırılmalı.

kamuda iş güvenliği uzmanı görevlendirmesinde personelin yaptığı iş asli iş, iş güvenliği çalışmaları tali iş gibi ele alınmış ve iş güvenliği uzmanı şeklinde bir kadro tanımı yapılmamış, bu karışıklığı önlemenin yolu iş güvenliği uzmanı kadrosu açılması ve tatmin edici bir şekilde özlük haklarının belirlenmesi.
 

rapunzel

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Ağu 2013
Mesajlar
23
Tepki puanı
11
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhabalar,

Gördüğüm kadarı ile kafanız gerçekten çok karışmış. Tabi önerilerde bulunmak için bir çok soru sorup kurumunuzu, yapısını vb. hususları bilmem gerekiyor. Yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile yanıt vermeye gayret göstrecek olursam;
1-İSG-Katip'den onaylamanız için hiç bir mahsur yok. (Kurumunuzu tanımadığım için özel sebepler varsa bilemiyorum)
2- 1 Temmuza kadar her halde 83 işçi için ücret alabilirsiniz zaten. Ek 5 b'de memur için atanmanızın bir mantığı zaten yok. Memurlar için zaten bir zorunluluk yok. O form neden var derseniz, İSG-Katip memur uzman yada özelde çalışan uzman diye bir ayrım yapamıyor. O yüzden örnek çok tehlikeli iş yeri için 250 üzeri çalışan varsa sizi otomatik tam zamanlı atıyor. O halde ücret almanızın da önü kapanmış oluyor. 6331 sayılı kanun ilgili maddeye göre ücreti kısmi süreliyken alabilirsiniz. İşte bu formlarla kurumunuz tam zamanlı çıkan yer için, İSG-katipde bu kişi tam zamanlı görünsede aslında biz bu kişiyi şu kadar süreli kısmi görevlendirdik. 2. uzman da örneğin 20 saat görünsede aslında birinci uzmanın 50 saati 2. uzman için gibi yazışmayla İSGGM bilgilendiriliyor. Kurumunuzu ikna ederseniz sizi 83 işçi örneğin 20 saat etsin. İşyeri isterse 40 saat İSG-Katipten seçebilir. Biz yıllardır çok az saate çok kişiye bakıyoruz. 1 Temmuzda gerçek durum ortaya çıkacak. Önerime gelecek olursak, 1 ay kaldı zaten, bence atamanızı yapın. Çekinecek birşey yok. Hatta nekadar erken yaparsanız o kadar iyidir. Bazı görüşmelerimizde uzmanlara uzman kadrosu geleceği yönündedir. Bu haberler arttıkça talipliler artacaktır. Belki sınavla yada şu kadar süre tanımlı olanlar diye bir kereye mahsus bu kadrolara atanabiliriz. Bunun maaşınıda mühendis maaşlarından yukarı tutmak durumunda olacaklarınıda hatırlatmak isterim. Yoksa kimse geçmek istemez. O yüzden katip'te bence onaylamak için geç kalmayın.
3-İlk yazımda da anlattım. Memur İşçi ayrımı yok. Biliyorum kafanız karışıyor ama şöyle düşünün. Kurumunuza A şirketi olarak bakın. Yasada memuru işçiyi ayıran bir düzenleme yok. Fiili duruma bakacaksınız. A müdürlüğü olsun iş yeriniz. içinde 83 işç, 678 memur olsun. A kurumunun işçi ve memurları içinde, A müdürlüğünün asıl işlerinden birisi çok tehlikeli ise ve bu işçiler ve memurlar hizmeti yürütüyorsa oranın tehlike sınıfı o işçi ve memurların yaptığı asıl işlerden hangisi ise onun tehlike sınıfıdır.

Örnek: A müdürlüğü ofis müdürlüğü olsun. Hatta adı eğitim müdürlüğü olsun. İşide eğitim faaliyetleri düzenlemek olsun. Ama aynı eğitim müdürlüğünün birde marangozhanesi olsun. Burada çalışan ustalarda kadrolu işçi olsun. Öğrencilere ahşap sanatı ile ilgili eğitim versinler. Eğitim Müdürlüğünün faaliyetleri bu durumda nedir?
1- Ofis işleri, eğitim planları vs....AZ TEHLİKELİ
2-Marangozhane işleri...............ÇOK TEHLİKELİ

Bunlar işi olarak tespit edildi. Ofiste 1000 kişi çalışssın, marangoz hanede ise 5 kişi, rakamları bilerek abartılı verdim. Eğitim Müdürlüğünün tehlike sınıfı ne olacak?
Hiç Kuşkusuz ÇOK TEHLİKELİ olacak. Mantıksızda gelse, mevzuat çok net. Peki 5 kişi için 1000 kişi 16 saat eğitimmi alacak. EVET.Bu durumu nasıl makul bir hale getireceğiz? 5 kişinin olduğu birime ayrı işyeri sicili alacaksınız yada o birimi ve çalışanlarını, kurumunuzda çok tehlikeli başka bir müdürlük varsa oraya transfer ettireceksiniz. Başka yolu var mı derseniz. Az tehlikeli yapıp o 5 kişiyi yok varsayıp, bir sorun çıkmaması için DUA EDECEKSİNİZ.

3- Tehlike sınıfının Ek 5b ile ilgisi yok. Mevcut tehlike sınıfınız neyse onu yazacaksınız. Doğru değilse eğer işveren SGK ya başvurarak, benim tehlike sınıfım bu diye beyan edip değiştirecek. Bu durumda uzmandan rapor isteyebiliyorlar. Sizde görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Yükseltirken genelde sorun çıkmıyor zaten. Hele kamu işyerlerine hiç sorun çıkarmıyorlar.
4- Siz şuanda Uzman değilsiniz. Atamanız yok. Kurulda resmi olarak olamazsınız. Elbette fikirlerinizi paylaşmak için olmanız bence önemli.
5- OSGB'ler bu işi bilmiyor. Umursamıyor. Ve yetersizler. Şundan kamuda çalışan arkadaşlarımın %100 emin olması gerek. Sizler bu işi herkesten daha iyi yaparsınız. Bundan zerre kadar kuşkunuz olmasın. Hepiniz kanun, yönetmelik okumayı yorumlamayı biliyorsunuz. Emin olunuz ki ilk başladığımda sizlerden daha endişeli ve bilgisiz hissediyordum kendimi. Göreceksiniz ki 6 ay için bir çok konuyu halledeceksiniz. 1 Yıl içerisinde ciddi oranda hakimiyet kuracaksınız.
Sizlere tek önerim, bol bol mevzuat okuyun. İnanın şu gün olmuş, bir yönetmeliği 20 defa okumuşumdur. Halen her okuduğumda başka bir anlam çıkarıyorum. Deneyimle birlikte o kelimelere yüklenen başka anlamları keşfediyorsunuz.
6- Son olarak, birdaha ısrarla söylüyorum. MEMUR-İŞÇİ diye bir ayrım yok arkadaşlar. Fiili durumda sicil sahibi olan işyerinde bir memur çalışıyorsa o da işçilerle beraber değerlendirilmelidir. Bakanlık EYLÜL gibi bu sorunu, kafa karışıklığını çözebilecek diye düşünüyorum. Merak etmeyin, o zamana kadarda bakanlık sizi zorlamaz. Kendi eksikliklerinden kaynaklanan sorunlar bunlar. Sadece iş kazalarını engellemeye çalışın. Talimatları, İç yönergeleri, KKD zimmet tutanaklarını, Eğitim aldıklarına dair belgeleri vb... bunları düzenlemeye çalışın. Çok zahmetli bir iş. 2 yılda biz bitiremedik halen. Temin edebilirseniz, bir İSG yazılımı alın. Çok yararlı oluyor.

Neyse bugünde çok konuştuk. Umarım daha çok soru işareti kafanızda oluşturmamışımdır. Sadece çok büyütmeyin bu işleri, sırayla ve yavaş yavaş ilerleyin. İşverninizi iyi bilgilendirin. Tespit ve Öneri Defteri ile Kurul kararlarını çok çok etkili kullanın!!!


Deniz bey...yukarıda yazdıklarınızdan cesaret alarak tekrar rahatsız ediyorum sizi :) Bugünkü önerileriniz doğrultusunda isg katip e giriş yapacağım.. Hani dedinizya kurumunuzun yapısını bilmediğim için..... Tarım il Müdürlüğündeyim ben. son güncellemeler ile bilgi vereyim..

MERKEZ TOPLAM 261 ÇALIŞAN ( 86 sürekli işçi, 5 kişi (4/C), 170 kişi 657 tabi memur )
iLÇELER TOPLAM 439 ÇALIŞAN ( 82 sürekli işçi 2 kişi (4/C), 355 kişi 657 tabi memur)
GENEL TOPLAM 700 ÇALIŞAN ( 168 sürekli işçi 7 kişi (4/C), 525 kişi 657 tabi memur)

İSG katipten 86 işçi görünecek muhtemelen. ek 5 /b ilede toplamda 80 saati dolduracak kadar kişi sayısı ayarlayıp az tehlikeliye göre sözleşme yapıp göndereyimmi Deniz bey.

Merkezde 86 işçinin 5 kişisi elektrik ve marangozhane işçisi diğerleri büroda veya kat görevlileri
ilçelerdeki görevlilerde aynı,,
Kurumun işçiler için ayrı sgk numarası memurlar için ayrı sgk numarası var.
80 saatin dışına önerileriniz doğrultusunda taşmak istemiyorum.
ilçelerde en fazla çalışan 49 kişi. dolayısıyla kurula gerek yok ..

Ben merkez ve birkaç tane ilçe alıp (Bu arada yeni başlayanlardan birisi c sınıfı iş güvenlik uzmanı ilçede başladı) 80 saati doldurmak ve diğerleri içinde osgb veya bu yeni başlayan arkadaşın görevlendirilmesini isteyeceğim. İlçeler 50 kişi olmadığı için kurul seçmeyip birer temsilci göndercekler. ama bunlar ne zaman devreye girecek. yani bu temsilciler kurul toplantılarınamı katılacaklar anlayamadım. Bu konuda yani ilçeler konusunda ne yapacağım. Ayrıca görüştüğüm başka bir isg arkadaşım 80 saati doldurma birkaç saat eksik al ki daha sonra kuruma gelecek arkadaşlar olabilir zor durumda kalma. Sizin düşünceniz nedir.

Kurumun NACE kodunu değiştirmek için SGK ya müracaat yazılarını hazırladım,, ancak vermedim. sizin fikrinizi almak istiyorum. Biz şu an tehlikeli görünüyoruz.(NACE kodumuz şu an 01.29.01 ..Kauçuk ağacı yılbaşı ağacı vs..... ancak kod yanlış. bize uygun kod başka iller lede görüştüm 84.13.14 Tarım, ormancılık, balıkcılık, ve avcılıkla ilgili kamu yönetimi hizmetleri olarak görünüyor. Yani az tehlikeli olacak..Kod için müracaat edeyim mi. yoksa temmuz umu bekleyeyim herşey kesinleşsin diye.. Bizler sizin gibi dolu dolu ve paylaşımcı bir arkadaşımızı bulduk ...ne yapalım yardımlarınızıda esirgemiyorsunuz..cevabınızı bekliyorum Deniz bey..
 

MEMET AYDEMİR

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Şub 2015
Mesajlar
7
Tepki puanı
1
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Merhaba arkadaşlar. Ben emniyette iş güvenliği uzmanıyım (C sınıfı). Bu birimde çalışıyorum. Ancak İSG-KATİP te görevlendirmem yok. Bizim sadece il merkezinde 1 tane işçi kadrosunda personelimiz olduğundan sadece il merkezinde SGK sicil numarası var. İlçelerde bu sgk sicil numarası yok. SGK ile görüştüğümde işçi olmayan yere sicil numarası veremeyiz dediler. İlçelerde çalışan memurların durumunu nasıl çözeceğiz.
Diğer sorum da tehlike sınıfı ile alakalı. İş yeri tehlike sınıfları tebliğinde işyerinin tehlike sınıfı belirlenirken yapılan asın iş dikkate alınır deniliyor. İş yerinde birden fazla asıl iş tanımına uyan iş yapılıyorsa en yüksek tehlikeli olanın tehlike sınıfı iş yerinin tehlike sınıfı olarak belirlenir denilmektedir. İşte burada bizim sıkıntımız ortaya çıkıyor. Bizim sıkıntımız şu: Asıl işimiz olan emniyet hizmetleri (polislik) kanunun kapsamı dışında bırakılmış. Emniyet müdürlüğü bünyesinde teknisyen, teknisyen yardımcısı, şoför, bilgisayar işletmeni, psikoloğ gibi büro memurları ve çaycı, temizlikçi, elektrikçi gibi sınıflarda memur kadrosunda personelimiz var. Bunların yaptıkları işlerin hiçbiri asıl iş tanımına girmiyor. Bu durumda bizim tehlike sınıfımız ve NACE kodumuz ne olur?
Not: İşyeri tehlike sınıfları tebliğinde polislik için bir NACE kodu var ve tehlikeli sınıfta görülüyor. Bu nace kodu: 84.24.01 Kamu düzeni ve güvenliği ile ilgili faaliyetler (polis hizmetleri, sahil güvenlik vb.)

Tehlikeli

Sorularımızı cevaplayabilir seniz sevinirim.
 

aakademi

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Mar 2016
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
memet bey isg katipte gorevlendirmeniz yoksa ek ucret alabiliyor musunuz?
 
H

hancsc

Guest
sayın denizscs'ye verdiği bilgiler için ben de teşekkür ediyorum, tam zamanlı görevlendirme konusunda düşüncelerine katılıyorum, tam zamanlı görevlendirildiğiniz zaman asli işiniz iş güvenliği olacağı için ilave ücret alamama durumu ortaya çıkabilir. üst düzeyde bazı kurum yöneticilerinin bu yönde görüş bildirdiklerini biliyorum. bu nedenle en fazla 80 saate kadar da olsa kısmi zamanlı görevlendirme yaptırılmalı.

kamuda iş güvenliği uzmanı görevlendirmesinde personelin yaptığı iş asli iş, iş güvenliği çalışmaları tali iş gibi ele alınmış ve iş güvenliği uzmanı şeklinde bir kadro tanımı yapılmamış, bu karışıklığı önlemenin yolu iş güvenliği uzmanı kadrosu açılması ve tatmin edici bir şekilde özlük haklarının belirlenmesi.
sayın denizscs'ye verdiği bilgiler için ben de teşekkür ediyorum, tam zamanlı görevlendirme konusunda düşüncelerine katılıyorum, tam zamanlı görevlendirildiğiniz zaman asli işiniz iş güvenliği olacağı için ilave ücret alamama durumu ortaya çıkabilir. üst düzeyde bazı kurum yöneticilerinin bu yönde görüş bildirdiklerini biliyorum. bu nedenle en fazla 80 saate kadar da olsa kısmi zamanlı görevlendirme yaptırılmalı.

kamuda iş güvenliği uzmanı görevlendirmesinde personelin yaptığı iş asli iş, iş güvenliği çalışmaları tali iş gibi ele alınmış ve iş güvenliği uzmanı şeklinde bir kadro tanımı yapılmamış, bu karışıklığı önlemenin yolu iş güvenliği uzmanı kadrosu açılması ve tatmin edici bir şekilde özlük haklarının belirlenmesi.
Merhabalar,

Öncelikle mesajınıza teşekkür ederim. Yalnız yazdıklarınıza katkı sağlamak adına bir konuda bilgi vermek isterim. Kısmi zamanlının üst sınırı 80 saat değildir. 80 saat ücretin üst limitidir.
Kısmi zamanlı görevlendirme Hukuken'de Bakanlıkla yaptığımız istişareler ile de bize iletilen tam zamanlı olmayan çalışma saatidir.
Sadece şu konuda dikkat edilmesi gerekli. Bir memur, 160 saat çalışıyorsa bunun 150 saat görevlendirmesi Kısmi Süreli olarak kabul edilsede, siz genede 120-130 saatten fazlasını aşmamaya çalışın. Neticede, sayıştay denetiminde diyebilirki, 10 saat asıl işini yapıp 150 saat uzmanlık mı yapıyor. Biraz anlaşmazlıklar çıkabilir. Makul olan 120-130 saatttir.
En nihayetinde, 80 saatin ücretini alıyorsunuz üzerinde görevlendirmelerinizide ücretsiz yapıyorsunuz. Kanunun şartlarını sağlamak adına 30 40 saatte asıl iş gibi görüldüğü takdirde sorun çıkmaz. İnşallah Uzman kadrosu gelirse hepimiz tam zamanlı atanabilirsek bu sorunada gerek kalmayacaktır.

Kolay gelsin.
 
H

hancsc

Guest
Deniz bey...yukarıda yazdıklarınızdan cesaret alarak tekrar rahatsız ediyorum sizi :) Bugünkü önerileriniz doğrultusunda isg katip e giriş yapacağım.. Hani dedinizya kurumunuzun yapısını bilmediğim için..... Tarım il Müdürlüğündeyim ben. son güncellemeler ile bilgi vereyim..

MERKEZ TOPLAM 261 ÇALIŞAN ( 86 sürekli işçi, 5 kişi (4/C), 170 kişi 657 tabi memur )
iLÇELER TOPLAM 439 ÇALIŞAN ( 82 sürekli işçi 2 kişi (4/C), 355 kişi 657 tabi memur)
GENEL TOPLAM 700 ÇALIŞAN ( 168 sürekli işçi 7 kişi (4/C), 525 kişi 657 tabi memur)

İSG katipten 86 işçi görünecek muhtemelen. ek 5 /b ilede toplamda 80 saati dolduracak kadar kişi sayısı ayarlayıp az tehlikeliye göre sözleşme yapıp göndereyimmi Deniz bey.

Merkezde 86 işçinin 5 kişisi elektrik ve marangozhane işçisi diğerleri büroda veya kat görevlileri
ilçelerdeki görevlilerde aynı,,
Kurumun işçiler için ayrı sgk numarası memurlar için ayrı sgk numarası var.
80 saatin dışına önerileriniz doğrultusunda taşmak istemiyorum.
ilçelerde en fazla çalışan 49 kişi. dolayısıyla kurula gerek yok ..

Ben merkez ve birkaç tane ilçe alıp (Bu arada yeni başlayanlardan birisi c sınıfı iş güvenlik uzmanı ilçede başladı) 80 saati doldurmak ve diğerleri içinde osgb veya bu yeni başlayan arkadaşın görevlendirilmesini isteyeceğim. İlçeler 50 kişi olmadığı için kurul seçmeyip birer temsilci göndercekler. ama bunlar ne zaman devreye girecek. yani bu temsilciler kurul toplantılarınamı katılacaklar anlayamadım. Bu konuda yani ilçeler konusunda ne yapacağım. Ayrıca görüştüğüm başka bir isg arkadaşım 80 saati doldurma birkaç saat eksik al ki daha sonra kuruma gelecek arkadaşlar olabilir zor durumda kalma. Sizin düşünceniz nedir.

Kurumun NACE kodunu değiştirmek için SGK ya müracaat yazılarını hazırladım,, ancak vermedim. sizin fikrinizi almak istiyorum. Biz şu an tehlikeli görünüyoruz.(NACE kodumuz şu an 01.29.01 ..Kauçuk ağacı yılbaşı ağacı vs..... ancak kod yanlış. bize uygun kod başka iller lede görüştüm 84.13.14 Tarım, ormancılık, balıkcılık, ve avcılıkla ilgili kamu yönetimi hizmetleri olarak görünüyor. Yani az tehlikeli olacak..Kod için müracaat edeyim mi. yoksa temmuz umu bekleyeyim herşey kesinleşsin diye.. Bizler sizin gibi dolu dolu ve paylaşımcı bir arkadaşımızı bulduk ...ne yapalım yardımlarınızıda esirgemiyorsunuz..cevabınızı bekliyorum Deniz bey..

Merhabalar,

Öncelikle güzel düşüncelerinize teşekkür ederim. Yoğun mesailerimizden dolayı anca saa sk bu saatte foruma bakabildim. Gecikme için kusura bakmayın. Baya detaylı bilgi vermişsiniz. Tek emin olmadığım nokta işyeri sicil numarası ilçelerde var mı yok mu noktasında. Sanırım tek siciliniz var. O yüzden süreci tek sicilniz var gibi anlatmaya gayret edeceğim.

1- Öncelikle;
Memur, İşçi ve 4/C'liler kamu personeli olarak görüyoruz. 4/C 'li bide yok. Ama bildiğim kadarı ile onlarında işçiler gibi değerlendirilmesi gerekiyor. Yanılıyorsam o kısmı dikkate almayın.
Memur: 1 temmuzdan sonra Uzman ve Hekim atanma zorunluluğu başlayacak
İşçi: Halihazırda başladı
4/C: Söylediğim gibi işçi gibi değerlendiriliyorsa oda İSG-Katip'te görünmesi gerekiyor. Memur gibi değerlendiriliyorsa zaten İSG-Katipte görünmeyecektir.

Diğer bilgilerinizi özetleyelim;

1 tane İş yeri siciliniz var ve oda Merkez üzerine ise, ilçelerde merkez üzerindedir. O halde, verdiğiniz bilgilere istinaden;
168 işçiniz
7 4/C'li
525 Memur çalışanınız var.
O halde, İSG katipte 1 temmuza kadar kaç kişi görünmesi gerekiyor?
Verilen bilgiler ışığında ve 4/C lileri işçi olarak değerlendirirsek, 168+7 =175 işçiniz var demektir.
Buda şu anlama gelmektedir: İSG katipte siz 1 temmuzdan önce 175x10 dk=1750 dk = 29 saat görevlendirilebilirsiniz.
Yani memurlar için atamayı Ek 5 B ile şu anda yapmazsınız. Bunu ancak 1 Temmuzdan sonra yapabilirsiniz.
Derseniz ki, ben 29 saat için neden bu işi yapayım, daha fazla neden görevlendirilemiyorum. Maalesef böyle.
Ama kurum idarecilerini ikna edebilirseniz, İSG katip'den sizinle elektronik olarak sözleşme yaparken, Katip 29 saat yeterli uyarısı verecek. Ama işveren oradan saati atıyorum 80 saat seçebilir ve görevlendirmeniz 80 saat olarak resmileşir. Ve ücreti de 80 saat üzerinden alabilirsiniz. Bunu yapan kamu kurumları var. Bizimkiler yapmamıştı. Sanırım bu konu netleşti.

2-İşçiler için işyeri sicil numarası alınabiliyor. Hali hazırda, İSG katipte işçiler dışında kimse görünmez.
Memurlar için ise SGK'da böyle bir durum yok. İSG katip de Memurlar görünmez. O yüzden Temmuzda Ek 5 b formu ile memurlar yazışmayla gerçekleştirilecek. Ne zamana Kadar?
Bakanlık alt yapı çalışmalarını bitirip, memur ve işçilerin verilerini aynı havuzda toplayana kadar. Yani siz memur için ayrı bir işyeri açmayacaksınız. (Bizim görüşmelerimizde en son söylenen bu) İşçilerin bulunduğu işyeri üzerinden katipte görünen işçiler için elektronik atama yapacaksınız. O sicil çatısı altında FİİLİ OLARAK ÇALIŞAN MEMUR için ise Ek 5 b formunda şu sicil numaralı iş yerinde bu kadar sayıda memurda bulunuyor diye İSGGM ye yazı yazacaksınız. Bakanlık yetkilileri bu işlemi manuel olarak elle girecekler. Yanılmıyorsam Katipte bu durumu sonra göreceksiniz.

3-80 saati taşma konusuna gelirsek. Şu andaki sayılarla zaten bu sayıyı aşmıyorsunuz. Aslında tüm Memur işçi 4/C lilerin sayısı 700 ediyor. Yani, 700x10dk=7000dk=116 saat ediyor. Yani 1 temmuzdan sonra bile sizin kuruma 1 uzman yetiyor. 2. Uzmana ihtiyacınız yok. 80 saat aşma konusuna gelecek olursak, 120-130 saatte kadar çıkmanızda bir sakınca yok.
Derseniz ki ben okadar insanla nasıl uğraşacağım o zaman 2 uzmanla mevcut saatleri paylaşarak beraber yürütebilirsiniz. Daha önce dediğim gibi kurumu ikna edebilirseniz ikinizde 80 er saat atayabilirler.
Zaten dağınıklığıda göz önünde bulundurursak, sizin hatta 2 uzman olursanız ikinizinde iş güvenliği dışında başka bir yapma imkanınız yok!!!! Bunuda baştan konuşun. Hali hazırda yaptığınız işle beraber yürütme imkanınız SIFIR. Bunu yaşamış bir insan olarak söylüyorum.

4- Kurul Konusuna gelirsek;
EVET sayı 50 ama 40- 45 üzerinde ben kurul yapmanızı öneririm. Helede arada ilçelerle merkez arasında bu kadar mesafe varken. Az tehlikeli işyerlerinde 3 ayda bir kurul toplayacağınızı düşünecek olursak size çok fazla yük getirmeyecektir. Ama avantajları çok olacaktır;
*İşin ciddiyeti artacak
*Sorunlar dile geitirilebilecek
*Tespit ve öneri defteri adı üstünde ÖNERMEK iken, Kurul da alına kararlar İŞVEREN tarafından yapacağına dir TAAHÜT anlamına gelmektedir. İleride oluşacak iş kazalarına karşı elinizi güçlendirmiş olursunuz. Bunu iş yükü gibi düşünmeyin. Hakkıyla yaprsanız çok keyifli ve motive edicidir. Yapamazssanız da zaten 3 ayda bir evrak hazırlayacaksınız. Hepsi bu.

5- Diyelim ki ilçelerde kurul oluşturmadınız. Onlardan temsilci gelmesine gerek yok. Her lokasyonu kendi içerisinde ayrı değerlendireceksiniz. Ama derseniz ki, koordinayonu sağlamak için ben bunu yapmalıyım. EVET olabilir. Faydalıda olur. Ama resmi olarak kurul üyesi olamazlar. Kurul üyeleri yönetmelikle belirlenmiş ve oy kullanma hakları olduğu için, kurulda resmi olmaması gereken insanları, bu süreçte OY KULLANDIRTMAMANIZ gerekiyor. Sadece katılımcı olarak tutanağa imza atabilirler.

6- 80 saatle ilgili düşüncelerimi yazmıştım. Zaten şu anda öyle bir görevlendirmeniz olamıyor. Olacağı zamana geldiğinizde de hiç bir sıkıntı olmaz. Birilerinin gelip gitmesinin önemi yok.

7- NACE KODU: Bu konu çok karıştırılıyor. Diğer yazılarımda da ifade ettiğim üzere, birileri böyle yapmış bizde böyle yapalım DİYE BİRŞEY YOK. FİİLİ DURUMA BAKIN. Hepimiz iş güvenliği uzmanıyız. İşyerlerimizi gezeceğiz, yaptıkları işleri inceleyeceğiz. En sonunda hepsini alt alta yazıp, bu işleri yapıyormu yapmıyormu diye düşüneceğiz. En sonunda FİİLİ duruma göre yapılan işlerden en tehlikelisine göre tehlike sınıfına karar vereceğiz.
Örnek: Sinop Tarım İl Müdürlüğü bahsettiğiniz üzere az tehlikeli yapmış olsun. Gerçektende yaptığı işler incelendiğinde bu durum ortaya çıkıyor olsun.
Samsun Tarım il Müdürlüğünde ise Sinoptan farklı olarak, atıyorum marangoz atölyesi olsun. Ve orada üretim yapmaktadırlar. Sinop bunu böyle yaptı diye siz böyle yapmamalısınız. Mevcut durumda o Marangozhane faaliyet gösteriyor ve sizin işçileriniz ordaki tehlikelere maruz kalıyorsa tüm işyerinin tehlike sınıfı marangozhane üzerinden değerlendirmelidir. Yada marangoz hane birimine ayrı işyeri sicili açılıp sadece o birim çalışanları tehlikeliye geçirilir. Diğer ofis işleride az tehlikelide kalır.
Ayrıca size önerim ilçe müdürlüklerinize ayrı iş yeri sicili açılmasıdır. Böyle görevlendirmeler yapılacak faaliyetlerde çok rahatlarsınız. Neticede birbirinden bağımsız kararlar verebilen işyerleri. Ayrılmaları makul olur. Tabi bu husus sizin elinizde olmayacaktır. Muhtemelen Bakanlığınız tüm bu konularla ilgili yakında bir Genelde yayınlar.
Şu an Tehlikeli sınıftaysanız atamlarınızda 20 dk ile işçiler çarpılacaktır. sizin saatinizde yetmekte. O zaman temmuzu yada genelgeyi bu tehlike sınıfında götürün. İşyerleri hakkında bilginiz deneyiminiz arttığında uygun nace kodu belirlemeniz daha kolay olacaktır. Biraz daha bekleyip sicile böyle devam etmenizi öneririm.

Evet durum bu. Sanırım bazı sorularınıza yanıt bulabilmişssinizdir. Zaman içerisinde göreceksiniz bu konular göründüğü kadar karmaşık ve zor değil. Biraz süreci sindirmeniz gerekiyor. O bakış açısını yakaladığınızda kurumunuza en uygun sistemi zaten siz getireceksiniz.

kolaylıklar diliyorum.
 

bimo

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Ara 2013
Mesajlar
149
Tepki puanı
63
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
Merhabalar,

Öncelikle mesajınıza teşekkür ederim. Yalnız yazdıklarınıza katkı sağlamak adına bir konuda bilgi vermek isterim. Kısmi zamanlının üst sınırı 80 saat değildir. 80 saat ücretin üst limitidir.
Kısmi zamanlı görevlendirme Hukuken'de Bakanlıkla yaptığımız istişareler ile de bize iletilen tam zamanlı olmayan çalışma saatidir.
Sadece şu konuda dikkat edilmesi gerekli. Bir memur, 160 saat çalışıyorsa bunun 150 saat görevlendirmesi Kısmi Süreli olarak kabul edilsede, siz genede 120-130 saatten fazlasını aşmamaya çalışın. Neticede, sayıştay denetiminde diyebilirki, 10 saat asıl işini yapıp 150 saat uzmanlık mı yapıyor. Biraz anlaşmazlıklar çıkabilir. Makul olan 120-130 saatttir.
En nihayetinde, 80 saatin ücretini alıyorsunuz üzerinde görevlendirmelerinizide ücretsiz yapıyorsunuz. Kanunun şartlarını sağlamak adına 30 40 saatte asıl iş gibi görüldüğü takdirde sorun çıkmaz. İnşallah Uzman kadrosu gelirse hepimiz tam zamanlı atanabilirsek bu soruna da gerek kalmayacaktır.

Kolay gelsin.

Detaylı cevaplarınız için ben teşekkür ederim. kamuda kısmi zamanlı görevlendirme diye birşey yok aslında. kısmi zamanlı görevlendirme 6331'le ortaya çıkan bir konu. normalde kendi kurumunda veya başka bir kurumda kısmi zamanlı görevlendirme yapılamaz mevzuat açısından. geçici görevlendirme vardır, 1 yılda 6 aylığına yapılır ve geçici görevlendirme yapılan yerde bu sürede tam zamanlı görev yapılır. evet 80 saat ücret konusunda üst limittir, bu sürenin üstünde görev alınabilir, fakat benim düşünceme göre aylık 160 saat mesainin 80 saat veya 80 saate kadar olanı iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirme yapılırsa iş güvenliği uzmanlığı tali iş yani kısmi zamanlı iş olur, fakat 160 saatin örneğin 120-130 saati görevlendirme yapılırsa iş güvenliği uzmanlığı kısmi zamanlı değil asıl iş olur. yani mesai saatinin fazla olan kısmı hangisinde harcanıyorsa o asıl iştir.

ayrıca arkadaşlara şunu altını çizerek hatırlatmak isterim. az tehlikeli, tehlikeli veya çok tehlikeli olsun, aldıkları risklerin farkında olsunlar. uzman kadrosu verilmesi konusundaki görüşünüze katıldığımı belirtmiştim, bu konuyu biraz daha açarsak kamuda 3 çeşit uzman kadrosu var. görevde yükselme ile olunan uzman kadroları, taşra kariyer uzman kadroları, merkez kariyer uzman kadroları. uzman kadrosu verilecekse özlük hakları merkez kariyer uzmanları ayarında olmalı.

ayrıca tüm tehlike sınıfları için aynı katsayıya bağlı ücretin verilmesini mantıksız buluyorum. tehlike sınıfına göre 200-250-300 gibi bir katsayı belirlenebilirdi.
 
H

hancsc

Guest
Detaylı cevaplarınız için ben teşekkür ederim. kamuda kısmi zamanlı görevlendirme diye birşey yok aslında. kısmi zamanlı görevlendirme 6331'le ortaya çıkan bir konu. normalde kendi kurumunda veya başka bir kurumda kısmi zamanlı görevlendirme yapılamaz mevzuat açısından. geçici görevlendirme vardır, 1 yılda 6 aylığına yapılır ve geçici görevlendirme yapılan yerde bu sürede tam zamanlı görev yapılır. evet 80 saat ücret konusunda üst limittir, bu sürenin üstünde görev alınabilir, fakat benim düşünceme göre aylık 160 saat mesainin 80 saat veya 80 saate kadar olanı iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirme yapılırsa iş güvenliği uzmanlığı tali iş yani kısmi zamanlı iş olur, fakat 160 saatin örneğin 120-130 saati görevlendirme yapılırsa iş güvenliği uzmanlığı kısmi zamanlı değil asıl iş olur. yani mesai saatinin fazla olan kısmı hangisinde harcanıyorsa o asıl iştir.

ayrıca arkadaşlara şunu altını çizerek hatırlatmak isterim. az tehlikeli, tehlikeli veya çok tehlikeli olsun, aldıkları risklerin farkında olsunlar. uzman kadrosu verilmesi konusundaki görüşünüze katıldığımı belirtmiştim, bu konuyu biraz daha açarsak kamuda 3 çeşit uzman kadrosu var. görevde yükselme ile olunan uzman kadroları, taşra kariyer uzman kadroları, merkez kariyer uzman kadroları. uzman kadrosu verilecekse özlük hakları merkez kariyer uzmanları ayarında olmalı.

ayrıca tüm tehlike sınıfları için aynı katsayıya bağlı ücretin verilmesini mantıksız buluyorum. tehlike sınıfına göre 200-250-300 gibi bir katsayı belirlenebilirdi.
Ücretle ilgili söylediğiniz katsayılara katılıyorum. Belki katsayılar, 150-200-250 olabilir. Fazla mali yük oluşturmasın diye. Uzman kadrosu ile ilgili ise kesinlikle bir mühendisin aldığı maaşa + Uzman ek ücretinin en az yüzde 70'i giydirilmiş şekilde olabilir. Aksi takdirde kimse yapmaz bu işi. Risk konusunda da haklısınız. Yalnız özelde çalışanlardan yinede çok daha güvende olacakları kesin. Helede tespit ve önerilerini dile getirebiliyorlarsa, ki biz rahatız o konuda. Görev süresi ile ilgili size şahsen katılmıyorum. Ben bayadır 130 saatin üzerinde görevliyim. Ayrıca bakanlığa danıştığımızda kısmi sürelisiniz demişlerdi. Gene de ileride nasıl değerlendirilir bilinmez. Ama bu kadar emek varken fedakarlık varken, tersi yönde değerlendirileceğini sanmıyorum. Neticede kanun da bu konu net değil.
 

arslan yunus

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2015
Mesajlar
8
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Ücretle ilgili söylediğiniz katsayılara katılıyorum. Belki katsayılar, 150-200-250 olabilir. Fazla mali yük oluşturmasın diye. Uzman kadrosu ile ilgili ise kesinlikle bir mühendisin aldığı maaşa + Uzman ek ücretinin en az yüzde 70'i giydirilmiş şekilde olabilir. Aksi takdirde kimse yapmaz bu işi. Risk konusunda da haklısınız. Yalnız özelde çalışanlardan yinede çok daha güvende olacakları kesin. Helede tespit ve önerilerini dile getirebiliyorlarsa, ki biz rahatız o konuda. Görev süresi ile ilgili size şahsen katılmıyorum. Ben bayadır 130 saatin üzerinde görevliyim. Ayrıca bakanlığa danıştığımızda kısmi sürelisiniz demişlerdi. Gene de ileride nasıl değerlendirilir bilinmez. Ama bu kadar emek varken fedakarlık varken, tersi yönde değerlendirileceğini sanmıyorum. Neticede kanun da bu konu net değil.
Sayın denizscs sizin kurumda kaç personeliniz var? Bir de şöyle bir konu var sizce uzmanlık belgesi olan personelin asıl kadrosu ne olup olmadığı önemli mi?
 
H

hancsc

Guest
Sayın denizscs sizin kurumda kaç personeliniz var? Bir de şöyle bir konu var sizce uzmanlık belgesi olan personelin asıl kadrosu ne olup olmadığı önemli mi?
10 binin üzeri çalışanımız var. Arslan bey, en önemli sorulardan birisini sordunuz. Mantıken olmaması lazım. Ama, Maliye Bakanlığının ve Devlet Personel Başkanlığı durumu nasıl değerlendirir bilemiyorum. Ücretler noktasında birçok kurumda Mühendis maaşlarında bile farklılık varken, Teknik Öğretmen, Fizikçi,Kimyager ve hatta önlisans mezunu uzmanları aynı mı değerlendirirler, insanın aklına geliyor. Bimo beyin ifade ettiği üzere devlette uzmanlıklar arasında dahi farklılıklar varken, sayısını bilmiyorum ama 2 milyon üzerinde kamu çalışanı için kaçtane uzmanlık kadrosu gerekir, bunları nasıl sınıflandırırlar, çok zor bir soru. Maliye Bakanlığının bu konuya soğuk baktığını biliyoruz.
Lakin, şu anki durumda 80 saatin üzerinde görevlendirilen bir çalışanın zaten asıl işini yapma imkanı yok. Ben 2 yıldır çalışıyorum. İSG işlerimi bile yetiştiremiyorum.
Oturup düşününce, benim gibi uzmanlara ve ileride birçok değerli arkadaşımız da dahil olacak, Maaş + İSG Ücreti vermek ne denli makul. Maliye Bakanlığı asıl işimizide yaptığımız düşüncesiyle soğuk baktığını sanıyorum. Ama yapma imkanı zaten yok. O yüzden uzmanlık kadrosu verilmesi mali açıdan bence daha makul olacaktır. Kadro verildiği zaman, bizler tam zamanlı atanabileceğiz. Hep söylüyorum 120-130 saat atanma makul diye. Uzmanlık kadrosu gelirse, Tam Zamanlı da atanabiliriz. Yada özel sektörde olduğu gibi parça parça 195 saatti yanılmıyorsam, atanabiliriz. Neredeyse her uzmandan 60-70 saat devlet kara geçecektir. Mevcut durumda 100 uzmana ihitiyacı varsa, kadro ile beraber 70 uzmana ihtiyaç duyacaktır. Böylece %30 tasarruf edecektir. İşin içine girmeyen arkadaşlar başladıklarında görecekler. Adı Kısmi zamanlı, fiili uygulaması ise Tam Zamanlı Plus (Eve çok iş götürüyorsunuz). Yani demem o ki; pratik uygulaması olmayan bir durum. OSGB'den alsalar; bir A sınıfının maliyeti 7-8 binden aşağı olmaz. Ve deneyimlere dayanarak söylüyorum (Alt işveren denetimide yapıyoruz ve genelde OSGB'den arkadaşlar oluyor) OSGB'dekiler Kamu da bu işi yapamazlar. işveren durumunda olan Müdür, Başkan vb. kişilerle bu süreci yürütmeleri çok zor. Ayrıca çok sık uzman değiştiriyorlar. Kurumu tanımadan gidiyorlar.
Sorduğunuz soru benimde uzun zamandır düşündüğüm bir durum. Bir yanıt vermem çok zor. Genede ayrım yaparlar gibi geliyor. Belki bir sınav yaparlar geçiş için, yada belli süre İSG-Katip'de tanımlı çalışılmış olma şartı getirirler. Bekleyip göreceğiz. Belkide bu şekilde devam eder...
 

arslan yunus

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2015
Mesajlar
8
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
10 binin üzeri çalışanımız var. Arslan bey, en önemli sorulardan birisini sordunuz. Mantıken olmaması lazım. Ama, Maliye Bakanlığının ve Devlet Personel Başkanlığı durumu nasıl değerlendirir bilemiyorum. Ücretler noktasında birçok kurumda Mühendis maaşlarında bile farklılık varken, Teknik Öğretmen, Fizikçi,Kimyager ve hatta önlisans mezunu uzmanları aynı mı değerlendirirler, insanın aklına geliyor. Bimo beyin ifade ettiği üzere devlette uzmanlıklar arasında dahi farklılıklar varken, sayısını bilmiyorum ama 2 milyon üzerinde kamu çalışanı için kaçtane uzmanlık kadrosu gerekir, bunları nasıl sınıflandırırlar, çok zor bir soru. Maliye Bakanlığının bu konuya soğuk baktığını biliyoruz.
Lakin, şu anki durumda 80 saatin üzerinde görevlendirilen bir çalışanın zaten asıl işini yapma imkanı yok. Ben 2 yıldır çalışıyorum. İSG işlerimi bile yetiştiremiyorum.
Oturup düşününce, benim gibi uzmanlara ve ileride birçok değerli arkadaşımız da dahil olacak, Maaş + İSG Ücreti vermek ne denli makul. Maliye Bakanlığı asıl işimizide yaptığımız düşüncesiyle soğuk baktığını sanıyorum. Ama yapma imkanı zaten yok. O yüzden uzmanlık kadrosu verilmesi mali açıdan bence daha makul olacaktır. Kadro verildiği zaman, bizler tam zamanlı atanabileceğiz. Hep söylüyorum 120-130 saat atanma makul diye. Uzmanlık kadrosu gelirse, Tam Zamanlı da atanabiliriz. Yada özel sektörde olduğu gibi parça parça 195 saatti yanılmıyorsam, atanabiliriz. Neredeyse her uzmandan 60-70 saat devlet kara geçecektir. Mevcut durumda 100 uzmana ihitiyacı varsa, kadro ile beraber 70 uzmana ihtiyaç duyacaktır. Böylece %30 tasarruf edecektir. İşin içine girmeyen arkadaşlar başladıklarında görecekler. Adı Kısmi zamanlı, fiili uygulaması ise Tam Zamanlı Plus (Eve çok iş götürüyorsunuz). Yani demem o ki; pratik uygulaması olmayan bir durum. OSGB'den alsalar; bir A sınıfının maliyeti 7-8 binden aşağı olmaz. Ve deneyimlere dayanarak söylüyorum (Alt işveren denetimide yapıyoruz ve genelde OSGB'den arkadaşlar oluyor) OSGB'dekiler Kamu da bu işi yapamazlar. işveren durumunda olan Müdür, Başkan vb. kişilerle bu süreci yürütmeleri çok zor. Ayrıca çok sık uzman değiştiriyorlar. Kurumu tanımadan gidiyorlar.
Sorduğunuz soru benimde uzun zamandır düşündüğüm bir durum. Bir yanıt vermem çok zor. Genede ayrım yaparlar gibi geliyor. Belki bir sınav yaparlar geçiş için, yada belli süre İSG-Katip'de tanımlı çalışılmış olma şartı getirirler. Bekleyip göreceğiz. Belkide bu şekilde devam eder...
Çok doğru tespit katılıyorum size. Peki varsayalım böyle kadrolaşma olmadı. Şu anki duruma göre kişinin kadrosunun memur vhki gelir uzmanı veya hizmetli olması isg uzmanı olarak görevlendirilmesinde farklılık oluşturur mu?
 

bimo

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Ara 2013
Mesajlar
149
Tepki puanı
63
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
iş güvenliği uzmanı görevlendirmesinin mevzuat açısından kadro ünvanı ile hiçbir ilgisi yok. görevlendirme tercihi biraz ikili ilişkilerle yapılıyor. iş güvenliği uzmanlığı sertifikasını alabilenler zaten teknik bölüm mezunları, bu nedenle kadro ünvanı değil diplomada yazan ünvan önemli.
 

Yavuz Kurt

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 May 2016
Mesajlar
8
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Ek 5b formu nerden bulup dolduruluyor doldurduğum fou nereye veriyorsin
 

arslan yunus

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2015
Mesajlar
8
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
iş güvenliği uzmanı görevlendirmesinin mevzuat açısından kadro ünvanı ile hiçbir ilgisi yok. görevlendirme tercihi biraz ikili ilişkilerle yapılıyor. iş güvenliği uzmanlığı sertifikasını alabilenler zaten teknik bölüm mezunları, bu nedenle kadro ünvanı değil diplomada yazan ünvan önemli.
Bence de öyle ancak bizim yöneticiler o konuda şüphede ve sonuçta onlar ne uygun görürse o oluyor
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.