Yönetmeliğe Göre Uygun Risk Değerlendirme

eamasya

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Mar 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
Selamlar tekrar,
Öncelikle 5x5 matrisin sanki modası geçmiş gibi, yanlışmış gibi lanse edenlerin bir kısmı, nedense bu matrisin neden uygun olmadığı konusunda "bıkmaları" dışında en ufak argümana dahi haiz değiller. İş sağlığı ve iş güvenliği'nde "her yerde bu yöntemin kullanılması" mıdır yöntemden vazgeçme nedeni? Bu mudur argümanları? Tabii ki 5x5'ten daha uygun metodlar mümkündür, konuşulur o başka, benim demek istediğim konuya yaklaşım biçimi.
Sorunuza gelirsem,
Risk değerlendirme raporunun içine talimatların konması bahsettiğim gibi sadece şık durmasına neden olur, kısacası göz boyar. Ötesi yoktur. Nitekim kendisi de "çok iyi olmuş" şeklinde yaklaşmış. Halbuki öyle aman aman, olmazsa olmaz bir durum değil bunları eke koymak. Ekte değil, ayrı bir dosyada olması bir şeyi değiştirmez. Prosedüre talimat isimlerini kaynak olarak yazmanız yeterlidir. Önemli olan iş yerinde talimatların olması, ilan edilmesi ve çalışanlara tebliğlerin yapılmasıdır. Risk değerlendirmesine ek konulması, her müfettişin olmasa da, bazılarının bahsettiğim gibi sadece gözlerini boyar. Tabi bunu pratiklik sağlayacak bir duruma çevirmek mümkün. Tedbirler kısmına bir bir talimat maddelerini yazmak yerine, ilgili talimata numara atayıp, "bu numaralı şu isimli talimatın tüm maddeleri çalışana tebliğ tebellüğ edilir, çalışan tarafından yerine getirilir ve talimatın sağlandığı kontrol listeleriyle şu şu kişiler tarafından kontrolü sağlanır" denir. Hatta isterseniz de "ilgili yayın" diye bir sütun açarsınız, bu sütuna da kullandığınız yayının ismini ve ya isimlerini yazarsınız (KLT.T.04 Kaynak Makinası Kullanma Talimatı gibi). O zaman risk değerlendirmesi raporunda talimatlar, prosedürler süs, göz boyama şeklinde değil, anlamlı ve pratik şekilde yer alır.


merhaba:

çelik kontruksiyon üreten bir firmadan is güvenlik uzmanıyım: gecen hafta çalışma bakanlığından gelen müfettişler iş yerimizi teftiş ettiler. Doğal olarak bazı eksiklikler tespit ettiler. fakat aşağısa yazan iki maddeyle ilgili olarak ne yapabileceğimi söyleyebilecek, önerileri ve bilgisi olanların görüşlerini rica ederim

1- Kulak koruyucu donanımların kullanıldığı durumlarda kişisel korunma tedbirlerinin etkinliği kontrol edilmemiştir.
2- İş yerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesinde; gürültüden kaynaklanabilecek riskleri değerlendirirken yönetmelikte belirtilen husular belirtilmemiştir.
 

mawitech

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Haz 2015
Mesajlar
111
Tepki puanı
57
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
gürültü analizi yaptırın sonra kullaklık kullanılmasına gerek varmı yok mu ? eğer kullaklık kullanılacaksa tıpa yada tümden kapalı kulaklık kullan ve bunu personele verirken KKD yönetmeliğine göre ver
 

eamasya

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Mar 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
gürültü analizi yaptırın sonra kullaklık kullanılmasına gerek varmı yok mu ? eğer kullaklık kullanılacaksa tıpa yada tümden kapalı kulaklık kullan ve bunu personele verirken KKD yönetmeliğine göre ver
merhaba:

ortam ölçümlerinde gürültü ölçümü yapıldı ve özellikle preste çalışanlara kişisel koruyucu zimmet tutanağı imzalatıp verildi. Bu zimmet tutanaklarını da müfettişlere gösterdim.
 

kaplanismail

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
15 Tem 2013
Mesajlar
37
Tepki puanı
22
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
1. Madde ile ilgili sanırım şunu demiş olabilirler? Kullanmış olduğunuz KKD kulak koruyucu ortamdaki gültünün şiddetini yeterli seviyede düşürüyor mu?
ortam ölçümü yaptırmışsınız, yapmış olduğunuz ortam ölcümü sonucuna göre uygun kulak koruycumu kullanılıyor, kullanılan kulak koruyucular gerçekten sesin şiddetini istenilen ölçüde düşürüyor mu? sanırım bununla ilgili bir çalışma istemiş sizden? bununla ilgili CE belgeli testleri yapılmış bir kulak koruyucu kullanın ve belgelerini sunun derim..
sanırım şunu da istemiş olabilirler, bakanlığın KKD lerle ilgili bir laboratuvarı var yanılmıyorsam oraya gönderip test ettirmenizi de istemiş olabilir.. ufak bir ticari yaklaşım sanırım :)
2.Risk değerlendirmesini yaparken de sanırım riskleri belirlerken, gürültüyle ilgili olanları ve hatta hepsini ilgili yönetmeliğin şu maddesi diye belirtmenizi istemişler..
"Çalışanların gürültü ile ilgili risklerden korunmasına yönelik yönetmelik" şu maddesi diye belirtmenizi istemiş olabilirler..
anlayacağınız birşey bulamadık, bari bunları yazalım demişler :)
 

H. Berkay Yalçın

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Nis 2012
Mesajlar
273
Tepki puanı
796
Meslek
İş Veren
Kulaklık vermek ilk öneri olmamalı. Riski değerlendirip, ortadan kaldırma, izole etme, mühendislik çözümlerinin aranması (en azından denenmesi, denendiğinin belgelenmesi) ve bunlar bazı sebeplerle uygulanamıyorsa, en son olarak KKD sağlanabilir.
Velev ki KKD'de karar kılındıysa, KKD'nin nasıl kullanacağı ile ilgili çalışanlara eğitim kayıt altına alınıp, iç kulaklığın kullanma kılavuzundan kaç desibel gürültüyü düşürdüğü risk değerlendirmesine yazılabilir.
Ayrıca ortam ölçümü yoksa ilgili makinanın gürültü desibeli makina kılavuzundan bulunabilir. Atıyorum; taş motorunun kılavuzunda 105 DB yazıyorsa, kulaklık 30 DB düşürüyorsa, 75 DB olarak risk değerlendirmesine yazmak mümkün olabilir. Tabi bunlar teoride hesapta böyledir.. Pratik ile uyuşmadıktan sonra kağıt parçasından öteye gitmez.
Gürültü önemsiz bir konu gibi gözükür, çünkü elle tutulmaz ama derin konudur. Sağlık kayıtları da önemlidir. Odiyometrede problemli çıkan personeller de dikkate alınır hekim tarafından risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Hekim yapmasa bile en azından fikri alınır, yazılır vs..
 

yileri

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
23 Şub 2012
Mesajlar
63
Tepki puanı
25
Örneğin 25 SNR özellikte kulak koruyucu kullanarak gürültü Ölçüm ile tespit edilenden (örneğin ;95dB) kişisel Maruziyet değerinden çıkartmaya koruma belirlenmiyor.
OSHA da konu ile ilgili hesaplama söyle
95-((25/2)-7)=89,5 dB bu da 25 SNR kulaklık ile korunma sağlanamamıştır anlamına geliyor. En 40 SNR kulak koruyucu lazım, bu nedenle Ortamda tedbirler alınmalı. Yada çalışma saati Organizasyonu ayarlanmalı günde 4saatten fazla gürültülü ortamda tutmamak gibi..
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.