- Medeni hal
- Evli
- Meslek
- Uzman (B)
Arkadaşlar 6 ayda bir kontrol ediliyor. Yılda bir dolum yapılıyor
Basınçlı kaplar yılda 1, binaların yangından korunması yönetmeliği yılda 1, etken madde değişimi yılda 1, 6 ayda nerden cikti ?Arkadaşlar 6 ayda bir kontrol ediliyor. Yılda bir dolum yapılıyor
isig tüzüğüne göre 6 ayda 1...Basınçlı kaplar yılda 1, binaların yangından korunması yönetmeliği yılda 1, etken madde değişimi yılda 1, 6 ayda nerden cikti ?
mantık yok hocam. soruyu nasıl sorduğuna bağlı. İSİG tüzüğüne göre sorarsa 6 ay, yönetmeliğe göre sorarsa 1 yıl, standarta göre sorarsa 6 ay ile 12 ay sınırlarındamayıs sınavında da çıkmıştı bu soru. ben yılda biri işaretlemiştim fakat cevap anahtarında altı ayda bir çıktı.
mantık şu arkadaşlar: 6 ayda bir kontrol yapılıyor, yılda bir kontrol yapılmadan direk dolum yapılması gerekiyor. yani bozukmu sağlammı diye bakılmasına gerek kalmıyor 1 sene dolunca.
Dııııt yanlış.. Binaların yangından korunması yön. göre yılda bir kontrol 4 yılda bir dolum yapılır... İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüz. göre 6 ayda bir kontrol, 2 yılda bir dolum yapılır.. Yorum sizin...mayıs sınavında da çıkmıştı bu soru. ben yılda biri işaretlemiştim fakat cevap anahtarında altı ayda bir çıktı.
mantık şu arkadaşlar: 6 ayda bir kontrol yapılıyor, yılda bir kontrol yapılmadan direk dolum yapılması gerekiyor. yani bozukmu sağlammı diye bakılmasına gerek kalmıyor 1 sene dolunca.
soru kökü belirleyici...son kararınız nedir
soru kökü belirleyici...
Hap bilgi almak istiyorsun ama cevap zor, aslında kolayda benim için anlatması zor diyelim.
Birçok arkadaş cevap verdi, cevaplar genel olarak doğru. Herkes bir yönetmeliğin/tüzüğün bir maddesinden yola çıkarak bir zaman dilimi belirledi.
Yazılanları yanlış çıkarmamak için özetleyeyim;
1-30 Gün arasında muayene
6-12 Ay arasında bakım
12-60 Ay arasında ayrıntılı bakım
12-120 Ay arasında test
Zaman aralıkları geniş; bu genişlik kullanılan söndürücü, kullanılan bina ve binanın işlevine göre değişiyor veya değişmesi gerekiyor. Bir not eklemek gerekiyor; “muayene”, “kontrol”, “periyodik kontrol”, “test”, “bakım” kavramları bazen karıştırılıyor, bazende birbirinin yerine kullanılabiliyor.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yön. (25.04.2013)’den aynen aktarıyorum:
“EK-III BAKIM, ONARIM VE PERİYODİK KONTROLLER İLE İLGİLİ HUSUSLAR
1. Genel hususlar
1.1. İş ekipmanlarının bakım, onarım ve periyodik kontrolleri, ilgili ulusal ve uluslararası standartlarda belirlenen aralıklarda ve kriterlerde, imalatçı verileri ile fen ve tekniğin gereklilikleri dikkate alınarak yapılır.”
Bir çok arkadaş “İşçi sağlığı iş Güvenliği Tüzüğü (1974)”de olduğu gibi net ifadeler görmek veya okumak istiyor, ama artık buna imkan yok. Yeni yönetmeliklerde görebileceğiz gibi yuvarlak ifadeleri değerlendirerek işini yapmak zorunda. Bir örnekle açıklayalım:
İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik (17.07.2013) “EK 1/ 30 - İşyeri tavanının, yeterli hava hacmini ve havalandırmayı sağlayacak ve sağlık yönünden sakınca meydana getirmeyecek yükseklikte olması esastır.”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü (1974) “MADDE 7 - İşyerlerinde işçilerin daimi olarak çalıştırıldığı yerlerin tavan yüksekliği, en az 3 metre olacaktır.”
Uzman arkadaşların yönetmeliğin niçin yuvarlak ifadelerle çıkarıldığı üzerine düşünmesi gerekiyor diye düşünüyorum...
Yangın söndürme tüplerinin kontrolüne gelirsek;
Kontrolün biçimini, periyodunu Uzman arkadaşların İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yön. de belirtiği şekilde;
1-Ulusal standarda (mevzuata) göre. Yeter mi? Yetmez.
2-Uluslararası standarda göre. Yeter mi? Yetmez.
3- İmalatçı verilerine göre. Yeter mi? Yetmez.
4- Fen ve tekniğin gerekliliklerine göre belirleyip uygulamak zorunda.
Bir yangın söndürme cihazının kontrolü için sadece ulusal mevzuatta yer alanları sıralarsak;
1- Binaların yangından korunması yönetmeliği
2- İş yeri bina ve eklentilerinde alınacak güvenlik önlemleri yönetmeliği
3- İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yön.
4- Basit basınçlı kaplar yönetmeliği
5- Basınçlı ekipmanlar yönetmeliği
6- Taşınabilir basınçlı kaplar yönetmeliği
7- TS-862
8- TS-11602-2 (Bunun, bu standardın bir parçası dediği aşağıdaki standartlar)
9- TS-11339
10- TS-8743
11- TS-27201-2
12- TS-11749
Son olarak bir tavsiye; her ne kadar yürürlükte mi değil mi (bana göre yürürlükte) tartışması olsa da, yürürlükten kalksa da, yeni mevzuatta aksine bir hüküm yoksa Tüzükleri baz almak en azından uzmanlığa yeni başlayan arkadaşlar için yol gösterici olur diye düşünüyorum. Lütfen her işi siz yapmaya çalışmayın dışarıdan destek almayı alışkanlık haline getirin, sorumluluğu paylaşın veya plase edin, yangın ile ilgili bir yangın uzmanı mühendisten destek alın.
Basınçlı kaplar yılda 1, binaların yangından korunması yönetmeliği yılda 1, etken madde değişimi yılda 1, 6 ayda nerden cikti ?
Basınçlı kaplar ile Basınçlı tüpleri karıştırmayalım.Senede bir daha mantıklı gözüküyor bu tüp aynı zamanda basınçlı tüp değil mi.Basınçlı tüplerin periyodik kontolünde de 1 yıl olması dile getiriliyor.
Bence konuyla ilgili tüp dolumu yapan firmalardan biriyle görüşürseniz yardımcı olacaklardır. Biz 20 şubemizin tüplerini yenilettik, bazıları dolduruldu, bazılarının ise bakımı yapıldı.. Firma ismi veremiyorum buradan ama sorununuzu karşılar.Merhaba yangın söndürme tüpleri ile ilgili bir soru da ben sorayım. Şirketimizde şirket araçlarında kullanmak üzere yeni yangın söndürücü tüpler aldık çünkü eski tüplerimizin üretim yılları 5 yılı geçtiği için hidrostatik test yaptırmamız ardından da tekrar doldurmamız ve kimilerinin valf ve manometrelerini yenilememiz gerekmekteydi.
Bu doğrultuda kontrolün daha kolay olması adına yeni yangın söndürücü tüpler aldık.
Eski 1kg kkt 10adet tüpümüz mevcut ve bu 10 adet tüpünde yeniden doldurulması ve hidrostatik teste girmesi gerekiyor. Bu fazla tüpleri işyeri ortamında nasıl depolayabilirim veya nasıl bertaraf edebilirim? Ayrıca kullanılmış tüpleri nasıl saklamam gerekmektedir?
İşyerinizde hurda kararı çıkartıp hurdaya verin veya verin o tüpleri firmadan yenisini alın..Merhaba yangın söndürme tüpleri ile ilgili bir soru da ben sorayım. Şirketimizde şirket araçlarında kullanmak üzere yeni yangın söndürücü tüpler aldık çünkü eski tüplerimizin üretim yılları 5 yılı geçtiği için hidrostatik test yaptırmamız ardından da tekrar doldurmamız ve kimilerinin valf ve manometrelerini yenilememiz gerekmekteydi.
Bu doğrultuda kontrolün daha kolay olması adına yeni yangın söndürücü tüpler aldık.
Eski 1kg kkt 10adet tüpümüz mevcut ve bu 10 adet tüpünde yeniden doldurulması ve hidrostatik teste girmesi gerekiyor. Bu fazla tüpleri işyeri ortamında nasıl depolayabilirim veya nasıl bertaraf edebilirim? Ayrıca kullanılmış tüpleri nasıl saklamam gerekmektedir?
Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !
Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.